peso mexicano

El peso mexicà es desploma a tota velocitat aquest divendres després de l'anunci que el president dels EUA, Donald Trump, imposarà aranzels progressius a totes les exportacions mexicanes que arriben al país fins a arribar a un 25% l'octubre. La mesura de la Casa Blanca busca frenar la immigració il·legal i arrencarà el 10 de juny amb impostos d'un 5%.

La moneda es deixa un 3,1%, fins a marcar nous mínims anuals als 19,73 pesos per dòlar. La divisa asteca no és capaç d'encaixar el cop i segueix cedint terreny contra el bitllet verd fins a nivells de preu no vistos des del 28 de desembre de l'any passat.

La violenta reacció al mercat de les divises ha fet pujar el ien, que avança un 0,72%, fins a màxims de gairebé quatre mesos als 108,80 iens, pel seu paper d'actiu refugi i ha deixat conseqüències en altres monedes de països emergents, com la lira turca que ha arribat a corregir un 0,8% aquest divendres, després de la remuntada d'un 4,7% que ha protagonitzat des del 23 de maig. Precisament, els inversors han fet pujar la lira per l'optimisme generat al voltant de les converses comercials entre Ankara i Washington i per la reducció d'aranzels mútua acordada entre Trump i el president turc Recep Tayyip Erdogan.

La virulència als mercats -els futurs nord-americans i europeus es tenyeixen de vermell- s'ha generat per un tuit de Trump. "El 10 de juny els Estats Units imposarà tarifes del 5 per cent a tots els béns entrants al nostre país des de Mèxic, fins que deixin d'entrar des de Mèxic migrants il·legals", ha assenyalat el mandatari a través del seu compte a la xarxa social.

"Les tarifes aniran augmentant de manera gradual fins que es posi remei al problema de la migració il·legal, moment en què es retiraran els aranzels", ha asseverat.

Trump ha detallat que els aranzels augmentaran l'1 de juliol a un 10 per cent, a un 15 per cent l'1 d'agost, a un 20 per cent l'1 de setembre i l'1 d'octubre a un 25 per cent.

Per la seva banda, el viceministre mexicà d'Exteriors per a Amèrica del Nord, Jesús Seade, ha qualificat la mesura com a "molt extrema" i ha recalcat que podria portar a una guerra comercial entre els dos països, segons ha recollit l'agència de notícies Reuters.

A més, Seade ha advertit que Mèxic respondrà "de manera enèrgica" a les mesures dels Estats Units en el cas que les apliqui i ha indicat que l'anunci del mandatari nord-americà ha estat com una "dutxa gelada" a les bones relacions entre els dos països.

ELS ANALISTES CRIDEN A LA CALMA

Els analistes busquen distanciar-se d'aquests moviments, tot i que reconeixen que el nerviosisme obeeix al fet que l'anunci de Trump "no podia arribar en pitjor moment, ja que els ànims estan molt tibats per l'amenaça de frenada econòmica, unida als increments d'aranzels sobre la Xina", expliquen analistes de Mizuho Bank.

"La notícia d'obrir un altre front en la guerra comercial ha sacsejat els mercats quan ja es troben extremadament fràgils", apunta per la seva banda Jasper Lawler, analista de London Capital Group. A més, els experts alerten del perill que la decisió del republicà dinamiti el procés per ratificar l'acord comercial dels tres països -anomenat Acord Mèxic-Estats Units-Canadà, o USMCA (NAFTA per les seves sigles en anglès)- que acaba de començar.

"Els titulars relacionats amb assumptes comercials vénen en ràfegues curtes i impredictibles. La reacció del mercat de divises és, per tant, força intensa, però també tendeix a ser de curta durada", relativitzen des de Mizuho.

Noticias relacionadas

contador