ep presidentegobierno pedro sanchez recibepresidentela republica
Eduardo Parra - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha descartat aquest divendres un avançament electoral. En la seva compareixença a la Moncloa per fer balanç del curs polític, el socialista ha negat que vagi a convocar els espanyols a les urnes tot i la millora del PSOE en les últimes enquestes, especialment al CIS.

"Cal atendre els interessos generals, no als interessos partidaris davant d'una eventual millora dels nostres resultats, encara que així ho diguin les enquestes", ha assenyalat Sánchez després de ser preguntat per la pujada del PSOE en l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), conegut aquest dijous, i que donava als socialistes un 29,9% de la intenció de vot, de manera que s'ha convertit en la primera força política d'Espanya.

"El Govern ofereix una doble senda d'estabilitat, econòmica i social, i volem que compti amb el suport majoritari del Congrés"

El president ha dit que el Govern està disposat a seguir endavant. "Aguantar no, avançar sí", ha assenyalat sobre la possibilitat d'esgotar la legislatura i ha remarcat que és "important" que tots els partits siguin "conscients" del que ha passat amb la moció de censura que va desbancar Mariano Rajoy. "S'ha produït un canvi d'època a la política espanyola, amb la moció de censura la democràcia es va reivindicar a si mateixa", ha remarcat Sánchez, que ha insistit que la seva intenció és "transformar" Espanya i que per a això hi ha d'haver certa estabilitat.

Això sí, ha reconegut que l'enquesta del CIS "ens anima" a seguir endavant. "Anem a jugar el partit, volem oferir una doble senda d'estabilitat, econòmica i social, que compti amb el suport majoritari del Congrés", i per això ha apel·lat a la "responsabilitat de tots". No ha volgut aclarir si el fet de no aconseguir aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2019 seria un punt d'inflexió per a la possible convocatòria electoral, i s'ha limitat a dir que no el preocupa que pugui trobar-se amb problemes per tirar endavant les seves mesures a les Corts. "Que siguin fàcils o difícils les votacions no és el que més li importa al Govern, sinó que siguin útils per al benestar i progrés de la ciutadania", ha remarcat.

Sobretot perquè "són altres forces polítiques les que estan proposant aquest avançament electoral", ha remarcat en referència a PP i Ciutadans. Sánchez ha insistit en la seva intenció de seguir endavant, de seguir avançant en "el que la realitat parlamentària permet fer", i quan acabi la legislatura "hi haurà eleccions". La pregunta és, ha dit, "què faran aquestes formacions, si oferir el seu suport o quedar-se quiets, aturats, votant en contra" de tot.

"Jo surto al camp a aprovar la senda d'estabilitat i els PGE, perquè és una demanda de la societat", ha remarcat Sánchez, que creu que "si a l'economia li va bé, la tasca del Govern és que li vagi també bé als espanyols". El cap de l'Executiu ha afirmat que tornaran a portar la mateixa senda d'estabilitat al Congrés perquè creu que és una "causa justa" i que permetria "sanejar els comptes públics i reforçar l'estat de benestar". "És la proposta del Govern, que anem a tornar a oferir a la Cambra" i "espero que aquesta senda sigui extensiva als Pressupostos que presentarem i que seran efectius, esperem, el 2019", ha asseverat.

FORJAR GRANS CONSENSOS

Sánchez ha insistit que el Govern té els instruments "per articular consensos" i en què "hi ha les vies" per fer-ho perquè el més important és que l'Executiu "compta amb voluntat". "Estic disposat a forjar grans consensos a força de diàleg", ha assenyalat, però també ha dit que li sembla "impropi" que el Senat tingui capacitat de tombar la senda d'estabilitat que ha aprovat el Congrés. "Això és una cosa que va imposar l'anterior Govern amb la seva majoria absoluta", i la seva intenció és canviar-lo.

El president ha presumit de totes les mesures que ha tirat endavant el seu gabinet "en tan sols dos mesos de vida" i s'ha mostrat convençut que podrà seguir consolidant "el creixement i la creació d'ocupació" perquè les previsions apunten que hi haurà un "vigorós creixement econòmic del 2,7%" i que Espanya tancarà l'any amb la "creació de 455.000 llocs de treball". A més, "la inversió ha crescut, també les exportacions, cosa que és un reflex de la major competitivitat de l'economia espanyola, i el turisme manté la seva força", ha remarcat. També ha assegurat que la "confiança" en l'economia espanyola és cada vegada més gran i que "s’està veient certificada per la prima de risc, que s'ha mantingut al voltant de 100 punts bàsics".

Noticias relacionadas

contador