ep pedro sanchez informacongresosu programagobierno 20180717100501
EDUARDO PARRA/EUROPA PRESS

L'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa li ha caigut bé al PSOE. Almenys en les enquestes. Així ho confirma l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que revela que els socialistes guanyarien les eleccions si es convoquessin ara mateix. El PSOE escala fins a la primera posició, mentre que PP i Ciutadans empaten en intenció de vot. Aquest és el millor baròmetre dels socialistes des que Sánchez lidera el partit.

El PSOE aconsegueix un 29,9% de l'estimació de vot en el baròmetre del mes de juliol, xifra que suposa una pujada de 7,9 punts respecte a l'última enquesta del CIS, la d'abril, quan només aconseguia un 22% i era superat per Ciutadans. En aquesta ocasió, els d'Albert Rivera han de conformar amb un empat amb el PP a la segona posició. I és que les dues formacions aconsegueixen un 20,4% d'estimació de vot.

Tant PP com Ciutadans han baixat respecte a l'abril, tot i que ha estat sens dubte la formació conservadora la que més ha caigut, en passar del 24% d'abril a la dada actual. Cal destacar que aquesta enquesta es va realitzar entre l'1 i el 10 de juliol, just en plena lluita pel poder al Partit Popular després de la marxa de Mariano Rajoy. Durant aquests dies es va celebrar la primera votació, la dels militants populars, que van triar Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado per passar a la segona ronda, que va acabar guanyant el segon.

Units Podem es manté en la quarta posició, en obtenir un 15,6% de la intenció de vot, davant del 19,6% del mes d'abril. Aquest baròmetre és el primer amb intenció de vot que s'ha realitzat després de la moció de censura, per la qual cosa recull l'opinió dels espanyols després de la històrica victòria de Sánchez sobre Rajoy al Congrés dels Diputats, i és que mai abans una moció de censura havia sortit endavant en democràcia.

Es va realitzar durant els primers dies de juliol, quan l'Executiu de Sánchez complia un mes, encara que no recull com han rebut els espanyols el relleu al PP, ja que Pablo Casado no va ser triat fins al Congrés que va celebrar el partit els dies 20 i 21 de juliol.

Després de conèixer aquestes dades, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha assenyalat que el sondeig del CIS és l’"efecte feina" dels militants i dirigents del partit i de les decisions que ha anat aprovant durant aquests mesos el Govern de Pedro Sánchez als Consells de Ministres. "Els ciutadans estan satisfets amb el Govern socialista", ha asseverat. "Estem satisfets. Fa nou anys que el PSOE no era la primera força en l'estimació d'aquest sondeig", ha remarcat Lastra, que ha recordat que "aquesta enquesta encara no recull la dretanització del PP", en referència a l'elecció de Casado com a nou líder de la formació conservadora.

Per la seva banda, el nou secretari general del PP, Teodoro García, s'ha mostrat molest no amb els resultats, sinó amb el fet que l'enquesta es realitzés a principis de juliol. "És molt poc seriós fer una enquesta quan el principal partit de l'oposició no té líder, és una vergonya", ha dit en una entrevista a La Sexta. I el PP ha anat més enllà a Twitter, on ha publicat un comentari en el qual assegura que es tracta d'una enquesta "caducada i precuinada a l'estil màrqueting de Sánchez" que, a més, "dibuixa un escenari irreal que no viu ni Espanya ni el PP" i mostra la seva intenció d'"utilitzar les institucions per intentar consolidar un Govern insostenible".

VALORACIÓ DELS MINISTRES

Així mateix, aquest és el primer CIS amb valoració dels ministres del Govern de Pedro Sánchez. És la primera vegada que els espanyols posen nota al socialista, ja com a president, i al seu gabinet. Sánchez millora considerablement després de convertir-se en cap de l'Executiu, ja que aconsegueix una nota del 4,04 enfront del 3,35 del mes d'abril.

Del seu equip, el més ben valorat és el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, l'astronauta Pedro Duque, que ha aconseguit una nota de 5,41. El segueix el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, amb un 4,89, i la ministra d'Economia, Nadia Calviño, amb un 4,81. Cap dels membres del gabinet de Sánchez baixa del 4. De fet, el que pitjor nota obté es queda en un 4,31, i és la ministra d'Indústria, Reis Maroto.

Quant als membres de l'oposició, el més ben valorat és el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que aconsegueix una nota de 4,05. El segueixen el coordinador federal d'Izquierda Unida, Alberto Garzón (3,98), el portaveu del PNB, Aitor Esteban (3,83), la diputada de Coalició Canària, Ana María Oramas (3,82). Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha de conformar-se amb un 3,35, mentre que el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha estat qualificat amb un 2,96.

L'ATUR SEGUEIX COM A PRINCIPAL PROBLEMA

Quant als principals problemes, el baròmetre de juliol revela que l'atur segueix sent la primera preocupació dels espanyols, amb un 64,3%, seguit per la corrupció i el frau, que s'assenta en segona posició en ser esmentat pel 38,5% dels enquestats pel CIS. La tercera preocupació són els polítics, els partits i la política, amb un 22,2%, seguit dels problemes d'índole econòmica, esmentats pel 19,2% dels sondejats.

La llista dels deu principals problemes la completen la immigració (11,1%), la sanitat (10,9%), els problemes d'índole social (10,1%), les pensions (9,3%), els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (9,2%), l'educació (7,7%) i la independència de Catalunya (6,3%).

Cal destacar que la falta d'acords, la situació política i la inestabilitat política només han estat esmentats com a problema pel 2,9%, mentre que el Govern i els partits o polítics concrets preocupen a un 2,6%. Les retallades han estat esmentat el juliol per l’1,3% dels enquestats.

Noticias relacionadas

contador