ep pedro sanchez 20190317114503
PSOE

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat abans de la fallida investidura de Pedro Sánchez, porta bones notícies per al PSOE. Els socialistes es disparen el juliol fins al 41,3% de la intenció de vot, xifra rècord, amb el que arrasarien en cas de noves eleccions. Aquest escenari, de fet, no es descarta després del que va passar fa uns dies al Congrés dels Diputats.

El PP de Pablo Casado segueix com a segona força, ja que segons l'enquesta aconseguiria el 13,7% dels vots, però Unides Podem aconsegueix situar-se al tercer lloc. Els de Pablo Iglesias sumarien un 13,1% dels suports en cas d'una nova cita a les urnes, mentre que Ciutadans, la formació que lidera Albert Rivera, cau des de la segona plaça collida el juny a la quarta, ja que hauria de conformar-se amb un 12,3%. Per la seva banda, Vox aconseguiria un 4,6% dels vots.

Les xifres són diferents de les obtingudes per les forces polítiques fa un mes. De fet, al baròmetre de juny el PSOE sumava un 39,5% dels vots, gairebé dos punts menys que ara. Però cal recordar que llavors ja s'havia disparat respecte als suports aconseguits durant les últimes eleccions generals, les celebrades el passat 28 d'abril, en què els socialistes van obtenir el 28,68% dels vots. Per la seva banda, el PP es manté igual, sense canvis, i Cs baixa des del 15,8% de juny a la dada actual, és a dir, 3,5 punts menys. Podem puja quatre dècimes des del 12,7% de juny, tot i que la formació de Santiago Abascal perd suports, en passar del 5,1% al 4,6% actual.

Encara que el més destacable de tot és que tots els partits, menys el PSOE, es dessagnen respecte a les dades de les últimes eleccions. Els socialistes, segons el CIS, millorarien amb escreix els resultats del 28-A, però la resta no. El PP va obtenir un 16,7% dels vots al passat mes d'abril, mentre que Cs es va alçar com a tercera força amb el 15,9%. Unides Podem va aconseguir el 14,3% i Vox, el 10,3%.

El sondeig recull intenció directa de vot, és a dir, sense tractament posterior de les dades brutes. A més, ha explicat el CIS, les enquestes per a aquest baròmetre es van realitzar durant els primers dies de juliol, data que coincideix amb les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, però abans que es frustrés per la falta d'acord entre PSOE i Unides Podem. Tot i que llavors ja s'evidenciaven les dificultats per arribar a un punt d'entesa, que van quedar constatades amb el fracàs del candidat socialista en el seu intent per convertir-se en president del govern.

A LA RECERCA DE L'ABSTENCIÓ

Precisament, l'escenari de la repetició electoral segueix present (el termini per formar nou govern acaba el 23 de setembre i, si no s'aconsegueix, els comicis se celebraran el 10 de novembre), encara que els experts esperen que no hi hagi una nova cita a les urnes i que els partits siguin capaços d'entendre's, en un o altre sentit, per desbloquejar d'una vegada la situació política.

De fet, els resultats d'aquest baròmetre es poden entendre com un toc d'atenció a la dreta, sobretot a PP i Cs, que s'arrisquen a perdre molts suports si hi ha noves eleccions. La seva abstenció, que Pedro Sánchez va demanar encaridament abans i durant el debat d'investidura, podria ser la clau perquè arrenqui la nova legislatura, si PSOE i Unides Podem segueixen sense entendre's.

De fet, la postura adoptada per la formació taronja, que ha provocat la marxa d'alguns dirigents com Toni Roldán a finals de juny o la recent sortida de Francisco de la Torre, ja li ha passat factura en aquesta enquesta, a la qual l'oposició resta valor en considerar que està "manipulada 'per la mà del president del CIS, José Félix Tezanos. Sigui com sigui, les crides que PP i Cs canviïn la seva postura per facilitar un Executiu de Pedro Sánchez són constants. L'últim, de Financial Times, que ha reclamat a Rivera i els seus "repensar" el seu veto al socialista.

ELS PARTITS CATALANS PUGEN

Al baròmetre destaca, a més, la pujada d'ERC. La formació, que va allargar la mà abstenint-se per intentar facilitar la investidura de Sánchez i que va demanar insistentment que PSOE i Podem s'entenguessin perquè l'escenari de setembre era pitjor (serà llavors quan es conegui la sentència del judici del 'Procés'), puja a l'enquesta. En concret, els independentistes d'Esquerra Republicana aconseguirien ara un 4,5% dels suports, davant del 3,9% que li donava el sondeig de juny. JxCat, per la seva banda, passa de l'1,2% del mes passat a l'1,6% actual. Aquesta formació va votar 'no' a Sánchez.

Noticias relacionadas

contador