ep pedro sanchez participaun actocaceres
Esteban Martinena - Europa Press

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha presentat aquest dimarts la macroenquesta que ha elaborat abans de les eleccions del 28 d'abril, en què el PSOE de Pedro Sánchez s'alça com a clar guanyador en copar el 30,2% dels vots, que li donarien entre 123 i 138 escons al Congrés dels Diputats. Perd suports respecte al febrer (33,3%), tot i que duplicaria la representació del PP, que seria la segona força amb un 17,2% de la intenció de vot, davant del 16,7% del mes passat, de manera que els de Pablo Casado aconseguirien entre 66 i 76 seients a la Cambra baixa.

Ciutadans és el gran damnificat en l'últim baròmetre del CIS, corresponent al mes de març, ja que li dóna una intenció de vot del 13,6%, quan fa un mes la formació que lidera Albert Rivera n'aconseguia un 15,3%. Els vots que colliria el partit taronja el 28-A li donarien entre 42-51 escons, encara que gran part dels suports han anat a parar a Vox. La formació que lidera Santiago Abascal podria obtenir un triomf a les generals, ja que el CIS li dóna una intenció de vot de l'11,9%, percentatge que es podria traduir en uns 29-37 diputats. Fa un mes el partit d'ultradreta tot just gratava un 5,9% dels suports.

I amb Unidas Podem hi ha un problema. Fins ara els càlculs es feien sumant els percentatges obtinguts per la formació de Pablo Iglesias i els seus confluències (En Comú Podem, Compromís i En Marea), ja que així estaven representats al Congrés. El problema és que, de cara als pròxims comicis, les coses han canviat i, per exemple, Compromís anirà pel seu compte. Si es vol comparar amb les dades del mes anterior, en què van aconseguir un 14,5% de la intenció de vot, la suma de tots ells els reportaria ara un suport del 13,9% i entre 34-43 escons.

En teoria, si prenem els màxims com a referència, PSOE i Unides Podem, amb Compromís i altres confluències, tindrien la majoria absoluta al Congrés. Encara que cal tenir en compte que, en general, tot el que pugen els socialistes s'ho resten a Podem, i viceversa. A més, si es confirmen les dades del baròmetre del CIS, al qual sempre se li acusa de ser objecte de la 'cuina', en aquest cas del seu president José Félix Tezanos, serien les pitjors dades collits pel PP.

PUJADA INDEPENDENTISTA

Per la seva banda, els partits independentistes també milloren respecte a les dades de l'última enquesta. Ara, segons el CIS, ERC aconseguiria un 4,5% de la intenció de vot, percentatge que li reportaria entre 17-18 escons a l'hemicicle. El febrer el partit liderat per Oriol Junqueras es va quedar al 3,3%. Per la seva banda, JxCat colliria entre 4-5 diputats després d'aconseguir un 1,2% dels suports. En l'anterior enquesta, el PDeCAT (partit de Carles Puigdemont que ara ha canviat de sigles), tot just aconseguia un 0,7%.

Així mateix, cal destacar que, segons el CIS, Nova Canàries es quedaria sense representació parlamentària. La formació, que tenia un escó al Congrés que ocupava Pere Quevedo, podria quedar-se sense ell en els comicis, ja que l'enquesta li dóna un 0,1% de la intenció de vot, que és insuficient, tenint en compte la Llei d'Hondt, per aconseguir representació. I el Partit Animalista (PACMA) pot entrar per primera vegada a l'hemicicle. L'enquesta li dona una intenció de vot de l'1,4%, el que podria traduir-se en fins a 2 escons.

El PNB, per la seva banda, aconseguiria uns 6 escons després de recol·lectar un 1,3% de la intenció de vot, mentre que Bildu podria obtenir entre 3-5 en collir l'1,1% dels suports. Coalició Canària sí que podria mantenir la representació, en fer-se amb fins a un escó, mentre que Navarra Suma (coalició a Navarra d'UPN, PP i Cs) n'aconseguiria entre 1 i 2.

No obstant això, cal no oblidar l'alt percentatge d'indecisos, que podria decantar la balança cap a un o altre costat. Segons el baròmetre, que s'ha realitzat en base a 16.800 entrevistes (molt per sobre dels 3.000 qüestionaris que solen fer-se en altres ocasions), un 25,3% no té encara decidit a quin partit votarà el proper 28 d'abril.

SÁNCHEZ, EL PREFERIT COM A PRESIDENT

En l'enquesta també s'ha preguntat als espanyols a qui prefereixen com a president. Un 28,8% vol que Pedro Sánchez segueixi com a inquilí de la Moncloa, seguit d'Albert Rivera (13,2%) i Pablo Casado (10,9%). 'Només' un 6,2% tria Pablo Iglesias, mentre que un 4,5% opta per Alberto Garzón (IU). Un 3,6% es decanta per Santiago Abascal, encara que un altre 18,2% reconeix que no vol cap d'ells.

Quant als problemes que més preocupen, l'atur torna a alçar-se com el més esmentat, concretament pel 61,8% dels enquestats, seguit de la corrupció i el frau (33,3%), els polítics, els partits i la política (29,1%), els problemes d'índole econòmica (25%), la sanitat (16,6%), l'educació (12%), els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (11,1%), la independència de Catalunya (11%), els problemes d'índole social (10,1%) i les pensions (9,1%). Cal destacar el repunt de la preocupació per la violència contra la dona, que puja al 7,9% enfront del 4,7% de febrer. Coincideix amb la celebració del 8M i els actes que es van convocar a Espanya per celebrar el Dia de la Dona.

Noticias relacionadas

contador