• Portaria gairebé 24 punts al segon, que seria Ciutadans en quedar per davant del PP
  • Aconseguiria el 39,5% dels vots i augmentaria la seva representativitat més de deu punts
pedro sanchez mitin psoe portada

Si demà se celebressin noves eleccions el PSOE arrasaria. És la conclusió a la qual arriba l'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dimarts. S'emportaria el 39,5% dels vots, més de deu punts més que en els passats comicis, quan el partit liderat per Pedro Sánchez va obtenir el 28,68% dels vots, i treuria gairebé 24 punts al segon, que seria Ciutadans.

Quant a la resta de partits, el PP passaria a ser la tercera força en caure fins al 13,7%, quan en les eleccions del passat 28 d'abril va treure el 16,7% i es va quedar davant de Ciutadans, que en aquesta ocasió s'avançaria al partit de Pablo Casado.

La formació d'Albert Rivera es mantindria sense canvis amb el 15,8% dels vots. Per darrere seguirien Unides Podem, que segons el CIS obtindrien un 10,2% de suports. Si se sumen els vots d'En Comú Podem i de Compromís, aconseguirien el 13,4%. En les passades eleccions van aconseguir el 14,31%. Pel que fa a Vox, aconseguiria el 5,1% dels vots, la meitat de representativitat de la que van aconseguir fa uns mesos, del 10,26%.

La gran majoria dels espanyols afirma que no canviaria el seu vot en el cas de celebrar-se noves eleccions

La gran majoria dels espanyols afirma que no canviaria el seu vot en el cas de celebrar-se demà noves eleccions. El 92,4% asseguren que votaria pel mateix partit. Entre els que ho canviarien, la raó principal (33,3%) per fer-ho seria per reforçar el vot a favor del partit que pot governar.

Aquestes dades donarien ales a la idea d'una possible repetició d'eleccions si finalment Pedro Sánchez no aconsegueix els acords necessaris per formar govern. Després de fixar com a data el 22 i 23 de juliol per a la celebració de la investidura, Moncloa estudia el 10 de novembre com a dia per a unes hipotètiques eleccions.

El president del govern en funcions és també el líder polític favorit, amb diferència. A Sánchez el prefereix el 37% dels espanyols, per davant del 18,3% que reconeix que no li n'agrada cap. A més, és el que treu millor nota (un 4,8), encara que en aquesta ocasió es queda per sota de l'únic aprovat que va aconseguir en l'anterior enquesta. Albert Rivera es posiciona com el segon, en tenir un 12,6%, seguit de Pablo Casado (8,8%), Pablo Iglesias (7,6%) i Santiago Abascal (3,2%).

En comparació amb la publicada el maig, el PSOE també puja en intenció de vot traient tres punts més que en l'anterior enquesta. El PP recupera més de dos punts, mentre que Unides Podem accentua la seva caiguda, amb 2,6 punts menys. Ciutadans redueix en mig punt el seu suport i Vox perd dues dècimes.

L'enquesta del CIS publicada aquest dimecres es va dur a terme després de les eleccions municipals i autonòmiques i mentre es negociaven els ajuntaments. De fet, el seu director, José Félix Tezanos, al·lega que aquest baròmetre està condicionat per la proximitat de les eleccions del 26 de maig i, per tant, és propi d'"una situació atípica en termes de clima social". "Les seves dades s'han de valorar més aviat com un reflex del passat (conseqüència de les eleccions), que com una plausible mesurament d'eventuals comportaments futurs".

D'altra banda, entre els principals problemes assenyalats pels espanyols, la preocupació per la política puja quatre punts respecte al mes passat i arriba al seu màxim històric des de 1985, situant-se, a més, entre els tres principals problemes.

Noticias relacionadas

contador