ep teresa ribera arxiu
Ricardo Rubio - Europa Press

El Govern té previst prohibir la matriculació i venda de qualsevol "turisme o vehicle comercial lleuger (furgoneta)" que emeti diòxid de carboni (CO2) a partir de 2040. Es tracta de la nova mesura prevista per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per lluitar contra el canvi climàtic.

La futura Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que està elaborant l'executiu de Pedro Sánchez preveu la prohibició de matricular vehicles que emetin gasos contaminants dins de 22 anys. El 2040 entrarà en vigor aquesta mesura que afectarà els cotxes amb motor a gasolina i dièsel, però també els híbrids i els cotxes que funcionen amb gas natural, segons recull l'esborrany que el Govern ha fet arribar als partits.

A més, l'Executiu també posa sobre la taula la seva intenció que aquests vehicles deixin de circular a partir de 2050, de manera que a les ciutats i carreteres espanyoles només hi hagi cotxes elèctrics o propulsats per hidrogen i altres tecnologies 100% netes. Totes aquestes mesures es recullen a la nova llei que està ultimant el Ministeri per a la Transició Ecològica, ja que el Govern ha de presentar-la a Brussel·les abans que acabi l'any.

Els cotxes gasolina i dièsel, els híbrids i els que funcionen amb gas natural tindrien prohibit circular a partir de 2050

Segons han explicat fonts del ministeri que dirigeix ​​Teresa Ribera i recull Efe, aquesta norma incideix en la importància de promocionar la mobilitat "sense emissions" i en què aquest és un dels canvis més rellevants que s'han d'emprendre durant les pròximes dècades per aconseguir la completa "descarbonització" de l'economia espanyola durant la segona meitat del segle XXI. Per això s'hagin plantejat les esmentades mesures. Tot i que no són les úniques.

I és que la nova llei, que planeja rebaixar un 20% les emissions de CO2 el 2030 i que almenys un 70% de l'electricitat sigui renovable per a aquesta data, contempla altres accions per aconseguir aquests objectius. Per exemple, l'Executiu obligarà a instal·lar punts de recàrrega elèctrica a les gasolineres, i els terminis s'establiran en funció del seu volum de vendes. Així mateix, s'impulsaran les energies renovables amb la instal·lació, entre 2020 i 2030, d'un mínim de 3.000 megawatts (MW) de potència l'any per produir electricitat.

El projecte, que el Govern vol tirar endavant amb un ampli consens, serà remès al Consell de Ministres i posteriorment a les Corts Generals per a la seva tramitació abans de final d'aquest any. S'hi inclouen també la fi de tots els permisos d'hidrocarburs, la prohibició del fracking més enllà de 2040 i la fi dels subsidis econòmics a energies fòssils. Així mateix, els municipis de més de 50.000 habitants estan obligats a crear "zones de baixes emissions" abans de 2023 a què només podran accedir els vehicles més ecològics.

SEGUIR ELS PASSOS DEL REGNE UNIT I FRANÇA

La proposta del Govern, segons han explicat fonts del Ministeri, és similar a la del Regne Unit, que ja ha anunciat que prohibirà la venda de cotxes dièsel i gasolina el 2040 i que per a l'any 2050 no podran circular. Així mateix, el departament de Teresa Ribera ha recordat que França s'ha pronunciat en els mateixos termes.

Concretament, el país gal té previst prohibir la venda de vehicles de combustió en 2040. Des del Ministeri assenyalen també que altres països europeus com Dinamarca, Irlanda, Alemanya i Holanda pretenen fer-ho per 2030 i Noruega, el 2025.

Noticias relacionadas

contador