ep reyes maroto ministraindustria comercioturismo
Europa Press

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha revelat que el Govern treballa en un esborrany sobre la nova fiscalitat del dièsel, vinculada a la transició ecològica, que acompanyarà la presentació dels nous pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2019.

Maroto ha indicat, en una entrevista a Europa Press, que encara que l'Executiu té fins al 30 de setembre per presentar el projecte de PGE, es retardarà "una mica, no gaire" i anunciat que, de la mà dels PGE vindran diferents mesures fiscals. "S'ha parlat molt del dièsel, però la realitat és que encara no s'ha posat damunt la taula un possible esborrany per veure, amb els sectors implicats, la lletra petita del que serà l'impost al dièsel", ha afegit, al mateix temps que ha ressaltat que l'Executiu ha d'anar "més de pressa" a la transició a la reducció d'emissions, després de disparar-les de diòxid de carboni (CO2).

"Cal lluitar contra el canvi climàtic, i alhora mantenir la competitivitat de sectors estratègics com el de l'automoció"

Així, ha afirmat que, des del Govern, estan treballant amb un esborrany de la nova fiscalitat al carburant dièsel i ha assenyalat que s'analitzarà juntament amb el sector de l'automòbil, per tal d'arribar a un "bon impost" que marqui el 'full de ruta' cap a la reducció de les emissions, però d'una manera que el sector pugui compassar aquests canvis.

En aquest sentit, s'ha referit a les declaracions de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en què assegurava que el dièsel tenia "els dies comptats" i ha assegurat que aquestes paraules "no van ser encertades", tal com va reconèixer posteriorment la pròpia Ribera. En aquesta línia, ha indicat que el Govern està treballant en una fiscalitat que reculli les peticions de la Comissió Europea, però juntament amb polítiques econòmiques que ajudin que la transició cap a la reducció del CO2 sigui d'una forma ordenada.

"Tenim el repte important de lluitar contra el canvi climàtic, que és, per a nosaltres, importantíssim i un projecte de país. No dubtem que ho hem de fer, i alhora mantenir la competitivitat de sectors estratègics, com és el de l'automoció, amb una indústria que és intensiva en consum energètic i cal veure com acompanyar aquests sectors perquè facin aquesta transició", ha explicat.

Així mateix, ha assenyalat que les mesures fiscals que adoptarà el Govern no estaran únicament basades en la protecció del medi ambient, sinó que també s'orientaran a cobrir àrees econòmiques que no estan dins de la fiscalitat del segle XXI, com ara els habitatges turístiques.

"La fiscalitat del segle XXI ha de respondre a una sèrie de nous serveis, que molts es troben a la xarxa. Ara tenim una fiscalitat obsoleta en algunes àrees noves on s'estan generant empreses i llocs de treball, però que no estan igual de regulades com els sectors tradicionals, cosa que genera competències deslleials", ha subratllat.

En relació amb els aranzels a l'acer i l'alumini i a la "guerra comercial" entre la Unió Europea i els EUA sobre els automòbils, la titular d'Indústria ha subratllat que recentment va acudir a Brussel·les en un moment "molt crític" i va aprofitar per manifestar la " preocupació del Govern d'Espanya i per demanar a la UE que actuï.

Noticias relacionadas

contador