• El president de la Xina demana a Davos no frenar la globalització
  • La divisa britànica puja més del 2% en el seu encreuament davant del dòlar
cbtrump

Wall Street registra pèrdues del 0,3% (del 0,6% en el cas del Nasdaq), a l'espera de la presa de possessió de Donald Trump com a president (divendres) i després del discurs sobre el Brexit que Theresa May ha donat aquest dimarts.

  • 38.386,09
  • -
  • 92,11$
  • -0,78%
  • 17.782,72
  • 0,36%

El president electe dels EUA ha comentat que el seu objectiu és tancar un acord comercial amb Regne Unit el més aviat possible, mentre la primera ministra britànica ha confirmat el que el mercat esperava: un escenari de 'Brexit dur', encara que en un procés que serà "gradual". El Regne Unit controlarà les seves pròpies lleis i també les seves fronteres. May ha dit que, encara que abandonaran el mercat únic, treballaran en un acord comercial ambiciós amb la Unió Europea i també amb altres països. A més, qualsevol acord serà sotmès al vot del Parlament anglès, ha confirmat May

A més, el president de la Xina, Xi Jinping, ha participat per primera vegada al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i ha defensat el procés de globalització mundial, en un discurs totalment oposat a les polítiques que defensa Donald Trump. Segons Xi Jinping, cal lluitar contra el proteccionisme i contrarestar els efectes negatius de la globalització.

"Tret que Trump pugi el to del seu proteccionisme comercial i de les qüestions geoestratègiques fins a un nivell intolerable", afirmen des de Bankinter sobre el president dels EUA, "segueix sent moment de borses i qualsevol reculada és una oportunitat per comprar una mica més barat".

Sobre les mesures de Trump i el risc de decepció, Bankinter comenta que "les decisions del Trump President aniran a poc a poc i seran més empresarials que viscerals". A més, seran corregides de manera important pel Congrés, que haurà de donar el seu vistiplau a la majoria d'elles.

Si totes les propostes tiren endavant, hi haurà un augment molt gran del dèficit i no és clar que sigui aprovat pel Congrés

Per la seva banda, David Kostin, estrateg de renda variable de Goldman Sachs als EUA, preveu una pujada de l'S&P 500 fins a 2.400 punts a la fi de març. La seva hipòtesi és que el mercat va a descomptar una reforma fiscal de Trump molt més ambiciosa de la qual finalment es durà a terme.

"El debat sobre el dèficit federal es produirà al març i hi haurà un reconeixement que, si totes les propostes tiren endavant, hi haurà un augment molt gran del dèficit i no és clar que sigui aprovat pel Congrés", ha comentat Kostin. La previsió de Goldman és que el S&P 500 acabi 2017 en 2.300 punts. El selectiu americà va tancar aquest divendres en 2.274 punts i ha pujat un 18% en els últims dotze mesos.

Al mercat de divises, l'euro puja prop de l'1% i cotitza molt prop dels 1,07 dòlars. Des que va marcar un mínim dels últims 14 anys en 1,0341 dòlars el passat 3 de gener, la divisa europea està rebotant amb molta força contra el 'bitllet verd'. A més, la lliura també es dispara un 2,4%, fins a 1,2337 dòlars després del discurs de May

A nivell empresarial, el principal protagonista de la sessió és el banc Morgan Stanley cau lleugerament després de presentar beneficis per sobre de l'esperat. JP Morgan, Bank of America i Wells Fargo van superar previsions amb els seus comptes la setmana passada.

D'altra banda, British American Tobacco (BAT) i Reynolds American (Reynolds) han acordat els termes d'una oferta perquè BAT adquireixi el restant 57,8% de Reynolds que encara no posseeix. L'operació està valorada en uns 50.000 milions de dòlars.

A nivell econòmic, l'índex manufacturer Empire State de Nova York ha baixat al gener fins a 6,5 des de 9 i s'ha situat per sota de la previsió de 9 anticipada pel consens.. Finalment, el petroli West Texas, de referència als EUA, puja un 2%, fins a 53,41 dòlars.

Noticias relacionadas

contador