ep archivo - el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

Wall Street estén els seus guanys amb alces de l'1% després de descomptar que la Reserva Federal (Fed) iniciarà el tapering al novembre, tal com va anticipar aquest dimecres el banc central nord-americà. La borsa novaiorquesa va tancar amb guanys de l'1% i aquest dijous continuen amb el rebot iniciat des de dimarts, després d'una correcció lleugerament superior al 5% des dels màxims històrics de principis de mes.

  • 39.807,37
  • -

D'aquesta manera, l'S&P 500 cotitza a zona de màxims i a menys de 150 punts del seu rècord històric. Una mica més allunyats es troben el Nasdaq, que ha recuperat els 15.000 punts, i el Dow Jones, que lidera les alces a hores d'ara.

Sobre la reunió de la Fed, el consens de mercat dona per segur que iniciarà el tapering durant la seva pròxima reunió de principis de novembre. Aquest procés, que consisteix a retallar de manera gradual les compres mensuals d'actius (per valor actual de 120.000 milions de dòlars) que ha realitzat l'organisme per mitigar els efectes de la pandèmia, s'allargarà fins a "mitjans del 2022", segons va anticipar aquest dimecres el seu president, Jerome Powell.

El banquer central va afegir que "per mi no caldria un informe d'ocupació extraordinari, fantàstic i superfort. Es necessitaria un informe d'ocupació raonablement bo per sentir que es compleix aquest progrés" cap a la plena ocupació.

Per tant, si les dades d'ocupació de setembre són "decents", com va assenyalar el banquer central, la Fed iniciarà el tapering al novembre, ja que la seva reunió es produirà abans de conèixer les dades d'octubre.

De moment, el nombre de peticions setmanals d'atur ha tornat a repuntar, aquesta vegada de forma inesperada, i ha marcat màxim de fa un mes, fins a les 351.000, des de les 335.000 previstes i les 320.000 estimades. Pel que fa a les sol·licituds contínues, també s'han incrementat des de les 2.714.000 de la setmana passada fins a les 2.845.000, enfront de les 2,65 milions previstes.

"Dubtem que l'onada de la Covid sigui una part important de la història, perquè els casos han estat augmentant durant un parell de mesos, però les reclamacions s'han disminuït. En canvi, la contractació sembla haver suportat la major part de la tensió", afriman des de Pantheon Macroeconomics. Els seus analistes apunten, a més, cap a l'estacionalitat i els retards provocats per la destrucció de l'huracà Ida.

Continuant amb la reunió de la Fed i el tapering, aquest procés pot augmentar la volatilitat de les borses durant els propers mesos. Anna Stupnytska, economista de Fidelity International, assenyala que "amb les pressions inflacionistes probablement més persistents, i els riscos de creixement esbiaixats a la baixa durant els pròxims mesos, el camí cap a la normalització de la política monetària és desafiant, amb molt marge per cometre errors".

PRIMERA PUJADA DE TIPUS

La Fed va oferir les seves noves projeccions sobre els tipus d'interès i va mostrar una gran divisió en les seves estimacions. Els 18 membres que componen el FOMC, el Comitè Federal de Mercat Obert que decideix sobre els tipus d'interès, van anticipar lleugerament la seva previsió de primera pujada de tipus.

Si durant la reunió de juny 5 membres del FOMC anticipaven una pujada de tipus i 2 més anticipaven dues pujades, durant aquesta reunió aquesta xifra s'ha elevat fins a 6 i 3, respectivament. Els membres del FOMC que segueixen anticipant que no hi haurà pujada de tipus l'any que ve es redueixen d'11 a 9. Així que hi ha una divisió al 50% entre els que aposten per apujar els tipus en algun moment de l'any que ve i els que prefereixen esperar fins al 2023.

En aquests moments, els futurs sobre els fons federals atorguen un 43% de probabilitats a una pujada de tipus al desembre de 2022 i un 22% a que hi hagi dues pujades de tipus. Els analistes de Danske Bank esperen que "la primera pujada de tipus es produeixi al setembre o desembre de l'any que ve, cosa que suposarà l'inici d'un cicle de pujades de tipus, amb tres o quatre el 2023".

EVERGRANDE REBOTA I ALLEUJA LA TENSIÓ

L'altra font d'incertesa que ha tensionat els mercats, la caiguda del gegant immobiliari xinès Evergrande, ha donat un respir als operadors, perquè es creu que el govern xinès acabarà controlant la situació. A més, el president de la companyia, Hui Ka Yan, ha dit que la companyia s'està esforçant per garantir el lliurament de propietats i seguir amb els seus projectes.

Quant a altres referències de la jornada, la Fed de Chicago ha publicat l'índex d'activitat del mes d'agost, que ha caigut fins al 0,29 des del 0,75.

A nivell empresarial, Facebook es recupera lleugerament de la gran caiguda soferta aquest dimecres durant la qual es va deixar gairebé un 4% després d'anunciar que va estar informant malament a les empreses sobre les dades dels seus anuncis vists en dispositius iOS després del canvi de la política de privacitat d'Apple.

D'altra banda, Salesforce es dispara un 4% després d'haver elevat les seves previsions d'ingressos per a tot l'any 2022 fins a entre 26.250 milions i 26.350 milions de dòlars.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,53%, fins als 72,61 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,44% i es canvia a 1,1737 dòlars. A més, l'unça d'or baixa un 1,44%, fins als 1.753 dòlars; i el bitcoin puja un 1,38%, fins als 44.038 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,365%.

Noticias relacionadas

contador