• La Fiscalia ha presentat querelles per rebel·lió i sedició contra el Govern i Carme Forcadell
  • Els valors més castigats per la crisi catalana han estat els que han liderat els guanys
  • Donald Trump anunciarà dijous que ve qui serà el pròxim president de la Fed
cbibex35 bolsa

L'IBEX 35 ha tancat amb forts guanys del 2,44%, que li han permès superar la important resistència 10.410 punts, després de tancar als 10.446 punts. Això, després que divendres a la nit comparegués Mariano Rajoy, president del Govern, i confirmés que el Govern de la Generalitat quedava dissolt i, sobretot, que hi hauria eleccions a Catalunya el pròxim 21 de desembre. Per la seva banda, la Fiscalia ha anunciat aquest dilluns querelles per rebel·lió i sedició contra el Govern.

  • 11.154,60
  • 1,56%

De moment, les mesures anunciades per Mariano Rajoy han obtingut l'aplaudiment del mercat. A més, tampoc s'han produït contramesures per part del ja cessat Govern de la Generalitat. De fet, Carme Forcarell, presidenta del Parlament català, l'ha donat per dissolt. En qualsevol cas, el que sembla és que, després d'aquest divendres, s'ha escrit un punt i a part al conflicte català... encara que no un punt i final.

Kathleen Brooks, analista de Gain Capital, la reacció de l'IBEX, que puja un 1,2% i de l'euro/dòlar, que es manté per sobre dels 1,1600 dòlars, "en gran part en resposta a la transferència pacífica de poder a Madrid per part de les autoritats catalanes durant el cap de setmana". "Fins ara, els carrers també semblen estar lliures de protestes violentes, cosaque suggereix que la perspectiva que les eleccions al desembre ha alleujat les ments d'inversors i secessionistes de moment", explica l'analista. "Els mercats estan a favor d'una Espanya unida", arrodoneix l'experta.

L'última hora és que l'expresident, Carles Puigdemont, ha viatjat a Bèlgica, segons alguns mitjans per demanar asil polític, després que membres del Govern belga que formen part dels nacionalistes flamencs hagin deixat la 'porta oberta' a aquesta possibilitat. D'altra banda, tant el PDeCAT com ERC han anunciat que es presentaran a les eleccions convocades pel Govern central per al proper 21 de desembre, la qual cosa també ha estat benvingut pels inversors.

A més, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha anunciat sengles querelles pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació contra els "principals responsables" de la Generalitat de Catalunya. Una querella es presentarà davant l'Audiència Nacional contra Carles Puigdemont i els seus consellers i una altra querella contra Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i els membres de la mesa del Parlament, al Tribunal Suprem, per la seva condició d'aforats.

BALANÇ DE LA SESSIÓ

Els valors que més havien patit la incertesa política durant les últimes setmanes han estat els més alcistes. Banc Sabadell s'ha disparat un 5,67%, Inmobiliaria Colonial, un 4,48%, CaixaBank, un 4,17%, Merlin Properties, un 3,78%, i Grifols, un 3,84%. Altres valors amb un negatiu comportament últimament, com Siemens Gamesa (+4,12%), Mapfre (+3,31%) i Técnicas Reunidas (+3,30%) també han rebotat amb energia.

Pel que fa als grans valors, el seu comportament ha estat molt positiu. BBVA ha pujat un 3,02%, seguit d'Inditex (+2,96%), Repsol (+2,86%) Iberdrola (+2,68%), Endesa (+2,65%), Telefónica (+2,43%) i Santander (+2,25%). Tan sols Indra (-2,57%) ha tancat en negatiu dins de l'IBEX.

Al Mercat Continu, han destacat els avenços de Pescanova, Prisa, Renta Corporación, Natra, Ercros i Tubos Reunidos, tots ells amb guanys superiors al 7%. En negatiu, Coca Cola European Partners (-2,7%) ha estat un dels valors més baixistes.

La millora del mercat també s'ha vist plasmada en la caiguda de la prima de risc d'Espanya, que ha baixat més del 7%, fins a 112 punts. I en la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys, que també ha baixat un 7%, fins a l’1,493%. A més, l'euro puja un 0,28%, fins a 1,1642 dòlars, i el petroli Brent avança un 0,1%, fins 60,50 dòlars, màxims des de 2015.

RESULTATS I DADES

Fora del tema polític, els inversors segueixen pendents dels resultats empresarials. Bankia ha estat protagonista, perquè l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri ha aconseguit un benefici de 739 milions d'euros fins a setembre, un 1% més. Les seves accions han pujat un 2,21%, fins a 4,11 euros.

La setmana passada van publicar xifres la resta de principals bancs cotitzats i tots els principals representants d'aquestes entitats es van manifestar en relació a Catalunya quan van ser preguntats al respecte durant les presentacions dels comptes. En aquest sentit, José Sevilla, conseller delegat de Bankia, ha reconegut "cert nivell de preocupació" per la crisi catalana però ha afegit que la situació s'ha normalitzat. Fora d'Espanya, ha presentat resultats HSBC, que ha guanyat 3.240 milions de dòlars durant el tercer trimestre.

Pel que fa al calendari de dades del dia, la inflació a Espanya baixa a l'octubre a l’1,6% per les gasolines. A més, el PIB d'Espanya del tercer trimestre va créixer un 0,8%, una dècima menys que durant el trimestre anterior. Així mateix, també es donaran a conèixer avui els indicadors de confiança de la Zona Euro d'octubre. Als Estats Units es coneixeran els ingressos i despeses personals de setembre.

A Alemanya, les vendes al detall han pujat un 4,1% al setembre, per sobre del 3,0% esperat. Per la resta, la setmana serà atípica perquè aquest dimecres, 1 de novembre, se celebra la festivitat nacional del Dia de Tots Sants a Espanya. Les borses obriran amb normalitat. Aquest dia, a més, hi ha reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed), sens dubte la cita més important de la setmana, juntament amb la reunió del Banc d'Anglaterra de dijous. A més, dijous Donald Trump té previst anunciar qui serà el pròxim president de la Fed.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Quan falta una sessió per acabar el mes d'octubre, almenys podem dir que l'IBEX 35, per fi, està trencant resistències. Vam comenaçr octubre amb importants caigudes que van dur el selectiu a marcar un mínim als 9.922 punts, per després rebotar amb força i ficar-se en un moviment lateral que ha durat tres setmanes", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Després d'un dijous i divendres d'infart quan s'alternaven les fortes pujades amb les caigudes, per fi el preu aconsegueix saltar per sobre de la important resistència a la qual tant temps hem estat fent referència a l'últim mes, els màxims de setembre als 10.410 punts. L'ideal és que aquesta ruptura es confirmi preferiblement en espelmes setmanals i com més allunyat de la resistència (ara suport) millor que millor", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador