• La Reserva Federal decideix sobre els interessos i Trump pot anunciar el seu nou president
  • El Congrés dels EUA publicarà els detalls sobre l'esperada reforma fiscal que tramita
cbjeromepowell

Wall Street obre amb pèrdues al'arrencada d'aquesta setmana. Els inversors no perden de vista una decisió sobre el pròxim cap de la Reserva Federal. A més, el mercat avalua la imputació de l'excap de campanya de Donald Trump, Paul Manafort, que s'ha lliurat a l'FBI després de ser imputat per "conspiració contra els Estats Units". En aquest escenari, el Dow Jones retrocedeix un 0,28%, l'S&P 500 cau un 0,15% i el Nasdaq arrenca amb una lleugera pujada del 0,15%.

  • 17.430,50
  • -0,55%

La Borsa de Nova York comença una setmana amb molts fronts oberts i que poden afectar de manera directa el comportament del mercat. Per exemple, els mitjans centren la seva atenció en la investigació del Conseller Especial Robert Mueller sobre la participació de Rússia en operacions de manipulació per alterar el resultat de les eleccions en què va guanyar Donald Trump. Segons informa 'The Wall Street Journal', aquest mateix dilluns hi pot haver novetats sobre aquest procés.

NOU PRESIDENT DE LA FED

A més, la setmana està carregada de referències econòmiques i monetàries. La Reserva Federal dels EUA (Fed) publicarà aquest dimecres el seu comunicat sobre política monetària. No s'espera que el banc central apugi els interessos, ja que el consens de mercat dóna per fet que ho farà durant la reunió de desembre. No obstant això, serà interessant conèixer els detalls sobre el programa de la Fed per reduir el seu balanç, que ha començat aquest mateix mes d'octubre.

En relació a la Fed, l'interès no se centra tant en la reunió de l'organisme com en el nomenament del seu nou president, que pot ser anunciat per Donald Trump aquesta mateixa setmana, abans que el mandatari comenci el seu viatge per Àsia divendres que ve.

Les últimes informacions apunten Jerome Powell, actual governador del banc central, com l'home amb més possibilitats, per davant de l'actual presidenta, Janet Yellen (que encara compta amb alguna opció), l'economista John Taylor i l'exgovernador de la Fed, Kevin Warsh. Precisament, Jerome Powell realitzarà una intervenció pública aquest dimecres centrada en el Departament del Tresor.

"Creiem que Powell és la millor opció perquè ofereix un perfil gairebé continuista: és a la Junta de Governadors de la Fed des del 2012, ha servit amb Bush (fill), ha treballat en un 'ThinkTank' bipartisà (així que se li suposa certa neutralitat en el polític) i és més aviat jove (1953)", afirmen des de Bankinter.

REFORMA FISCAL, INFORME D'OCUPACIÓ, RESULTATS...

A més, els inversors es troben pendents de la reforma fiscal que està preparant el Congrés dels EUA i que ha estat impulsada per l'Administració Trump com una de les seves principals prioritats. Està previst que els detalls de la normativa fiscal que es preveu aprovar es coneguin i siguin sotmesos a votació dimecres que ve.

Per si això fos poc, divendres que ve es publicarà l'informe d'ocupació d'octubre, que ha de constatar la recuperació del mercat laboral després de la debilitat mostrada al setembre per l'impacte dels huracans. A més de la creació d'ocupació, l'evolució dels salaris cobrarà especial rellevància, a causa del seu efecte sobre les expectatives d'inflació a llarg termini. El mercat espera la creació de 300.000 llocs de treball i una pujada mensual dels salaris del 0,3%.

Al capítol de resultats empresarials, sens dubte els més importants de la setmana seran els de Facebook, que es publicaran l'1 de novembre, després del tancament del mercat, i els d'Apple, que es publicaran un dia després. El mercat fa servir bones previsions després dels comptes presentats per altres gegants tecnològics la setmana passada.

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,2%, fins a 1,1635 dòlars, després dels forts descensos registrats la setmana passada, quan el Banc Central Europeu (BCE) va decidir reduir les seves compres mensuals de deute fins a 30.000 milions d'euros a partir del gener, però estendre-les fins a setembre de 2018.

Al mercat de matèries primeres, el petroli es manté en màxims des de 2015. El cru West Texas puja un 0,1%, fins alls 53,96 dòlars, mentre el cru Brent puja un 0,2%, fins a 60,55 dòlars, màxims des 2015. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,04%, fins a 1.272 dòlars, i la rendibilitat del bo nord- americà a 10 anys cau fins al 2,408%.

Finalment, recordem que els Estats Units no canviarà l'horari d'hivern fins diumenge que ve, de manera que Wall Street obrirà aquesta setmana a les 14.30 hora espanyola i tancarà a les 21 hores. A més, s'avança una hora la publicació de les dades econòmiques i empresarials.

Noticias relacionadas

contador