• El dubte passa també per si els Mossos els impediran el pas
el presidente carles puigdemont con la presidenta del parlament carme forcadell

Amb la tempesta política desfermada a Catalunya refermant sobre el Govern de la Generalitat, les institucions catalanes i els seus representants cessats afronten el primer dia de treball després de la proclamació de la independència unilateral i de l'aplicació de les mesures del Govern per intervenir la comunitat a l'empara de l'article 155 de la Constitució. La grandíssima dubte és si els consellers, president i vicepresident es personaran als seus despatxos com un dia normal. Durant el cap de setmana han llançat missatges confusos que apunten que aniran a treballar, encara que també han començat a donar senyals que contemplen la seva participació a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre.

El gir argumental que Mariano Rajoy va oferir divendres en anunciar una aplicació del 155 de mínims i la convocatòria d'eleccions autonòmiques va deixar els independentistes fora de joc. El moviment de l’Executiu, a l'altura de la trama d'aquest drama polític sense precedents, posa en un compromís els que van proclamar la república. Si no concorren i mantenen el seu “serral”, s'exposen a quedar-se fora del futur Govern i si ho fan, reconeixen que la seva independència i la República són inviables, donant l'esquena als milers d'independentistes que van celebrar als carrers la seva somiada Ítaca.

Els membres destituïts del Govern pretenen acudir a treballar amb normalitat

Per això, les properes hores seran crucials. L'atenció se centra completament al Palau de la Generalitat i en el paper dels Mossos. La plana major de l'anterior Govern intentarà accedir a les seves dependències al Palau de la Generalitat aquest dilluns i exalts càrrecs acudiran als seus despatxos per recollir les seves pertinences. I davant aquest acte de rebel·lia, que podria fer incórrer Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i els consellers en delictes penats amb presó, assenyala 'La Vanguardia' que la policia autonòmica no desplegarà cap dispositiu especial per impedir-los el pas, però si pretenen treballar i romandre als despatxos se'ls advertirà que poden ser imputats per un delicte d'usurpació de funcions.

En canvi, 'La Razón' assegura que els Mossos han rebut ordres de no deixar entrar al Palau cap membre del Govern de Puigdemont. Entre les 08:00 i les 09:00 hores obren els departaments de la Generalitat i les escenes de tensió estan assegurades. Diversos consellers, com Josep Rull, Clara Ponsatí i Meritxell Borràs han anunciat que es presentaran a treballar com un dia normal.

DELICTE DE REBEL·LIÓ

Tots ells seran investigats per la Fiscalia, que ja prepara la querella per rebel·lió després de la declaració de independència. A més, el Ministeri Públic contemplarà com a conductes que integren aquest delicte "substituir per un altre el Govern de la Nació o el Consell de Govern d'una comunitat autònoma", així com "fer servir o exercir per si o despullar" aquestes institucions o "qualsevol dels seus membres de les seves facultats, o impedir-los o coartar el seu lliure exercici, o obligar a qualsevol d'ells a executar actes contraris a la seva voluntat.

Si Puigdemont o qualsevol membre del Govern és acusat per aquest delicte, es pot enfrontar a una pena de fins a 25 anys de presó. Segons l'article 473 del Codi Penal les persones que han "promogut" i "sostinguin" la rebel·lió han de ser castigats amb la pena d'entre 15 i 25 anys de presó i inhabilitació pel mateix temps.

No obstant això, la rebel·lió està penada amb fins a 30 anys en el cas que es facin servir armes, hi hagués combats, exercit de la violència greu contra persones, causat destrosses en propietats de titularitat pública o privada, "exigit contribucions o distret els cabals públics" o tallat les comunicacions "telegràfiques, telefòniques, per ones, ferroviàries o d'una altra classe", exercit la violència greu contra persones.

Noticias relacionadas

contador