ep archivo - el presidente de la fed jerome powell durante su intervencion en un actor organizado
NABE - Archivo

El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, torna a ser protagonista aquest dimarts, en comparèixer al Congrés davant del comitè que supervisa la crisi del coronavirus.

En el seu discurs, que ja s'ha publicat, ha reiterat la seva previsió que "a mesura que disminueixin els efectes transitoris sobre l'oferta, s'espera que la inflació retrocedeixi cap a la nostra meta a llarg termini" a prop del 2%.

Sobre la pujada dels preus als EUA, ha afegit que "la inflació ha augmentat notablement durant els últims mesos" a causa, "en part", de l'efecte comparatiu de lectures molt baixes de principis de la pandèmia; "el traspàs dels augments dels preus del petroli als preus de l'energia al consumidor, el repunt de la despesa a mesura que l'economia continua reobrint, i el factor agreujant dels colls d'ampolla de l'oferta, que han limitat la rapidesa amb què la producció en alguns sectors pot respondre a curt termini".

I en relació al creixement econòmic, ha assenyalat que "els indicadors d'activitat econòmica i ocupació han seguit enfortint-se, i el PIB real d'aquest any sembla estar en camí de registrar la seva taxa d'augment més ràpida en dècades".

Finalment, ha promès que "la Fed farà tot el possible per recolzar l'economia durant el temps que sigui necessari per completar la recuperació".

INTENTA TRANQUIL·LITZAR ALS MERCATS

Les paraules de Powell han estat més suaus que el seu discurs de la setmana passada, quan va reconèixer en roda de premsa que "hi ha riscos que la inflació sigui més gran del que esperem".

A més, ha afegit que "hi ha molta incertesa sobre el timing dels efectes transitoris sobre els preus i no descartem que puguin ser més duradors del previst. Si veiem que passa això, farem servir les eines que tenim per controlar els preus, encara que aquest no és nostre escenari central".

En aquest sentit, Robert Kaplan, president de la Fed de Dallas, va assenyalar ahir dilluns que la reducció de compres de bons (tapering) ha de començar al més aviat possible.

"Crec que seria més saludable, ja que estem avançant en la superació de la pandèmia i en la consecució dels nostres objectius, començar a ajustar aquestes compres -de bons del Tresor i de valors recolzats per hipoteques- al més aviat possible", va dir Kaplan.

Noticias relacionadas

contador