brokerlunesnegro

Les borses van intentar aquest dimarts rebotar amb força després de la patacada del dilluns... i van acabar desplomant-se de nou. Va ser el que es coneix col·loquialment als mercats com un 'rebot de gat mort'. I demostra que, en un mercat amb aquesta volatilitat, refiar-se dels rebots més enllà del curtíssim termini -que és el que aprofiten els inversors més agressius- pot ser mortal. Hi ha una altra dita que defineix aquesta situació: 'Agafar un ganivet al vol'.

De moment, la majoria d'analistes prefereix no mullar-se massa, i es limiten a parlar de l'alta volatilitat a què ens enfrontem i seguirem enfrontant-nos en el futur. Però són més el que es refereixen a incerteses, problemes i continuïtat de les caigudes que els que consideren que els mercats han tocat sòl i que és el moment d'entrar. Això sí, alguns, com Bankinter, veuen aquesta capitulació a les bosses molt aprop: "Març, recuperació, i abril, rebot", auguren.

Entre els més pessimistes hi trobem Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, que reconeix que patacades com les del dilluns, sumades a les expectatives d'estímuls per part de diferents organismes, fan pensar que l'horitzó podria aclarir-se, i que les coses només poden millorar. "No obstant això, les notícies sobre el coronavirus no estan millorant i els països europeus van camí de registrar una evolució similar a la d'Itàlia", adverteix Wilson, que creu que tot rebot tindrà una vida curta.

"Els inversors s'estan llepant les ferides i pot haver-hi una calma després dels enfonsaments, però serà un rebot a curt davant els forts nivells de sobre-venda, no un gir significatiu", assenyala Wilson. "Els estímuls van arribant, però la realitat empitjora per moments", recalca.

"LA SITUACIÓ AMB EL VIRUS CONTINUA SENT TERRIBLE"

Naeem Aslam, cap d'anàlisi de la signatura britànica Avatrade, també parla de 'rebot de gat mort' i creu que, després de qualsevol empenta a l'alça en els mercats, "la poderosa tendència tornarà a prendre el control, i les accions probablement continuaran el seu moviment a la baixa".

Aslam subratlla que "la situació amb el virus continua sent terrible". "La productivitat és baixa perquè els treballadors segueixen sense treballar i els consumidors no gasten perquè no se senten segurs a llocs públics. Les xifres econòmiques de la Xina i els EUA estan destinades a reflectir lectures horribles i als inversors no els agradarà", adverteix.

Davant aquesta situació, tothom està esperant què farà el Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d'Anglaterra (BoE), que celebren les seves reunions de política monetària aquest dijous i el pròxim 26 de març, respectivament. Així i tot, la sensació és que, facin el que facin, les seves mesures només serviran com a alleujament molt a curt termini. "La medicina dels bancs centrals està fallant", reconeixen des de BofA Merrill Lynch, i recorden l'escàs impacte que ha tingut la retallada de tipus de 50 punts bàsics de la Reserva Federal (Fed).

Això sí, també és veritat que invertint durant les grans caigudes és com més s'hi guanya... si es fa prop del sòl, que mai se sap quan arribarà. Ara bé, per jugar a aquest joc tan perillós cal tenir nervis d'acer i estar disposat a assumir pèrdues (i convé fixar un 'stop loss' rigorós).

Noticias relacionadas

contador