• Aquest dimecres, el selectiu espanyol ha pujat un 0,24% fins als 8.688 punts
  • La sessió ha estat marcada per l'acord de l'OPEP, fet que ha provocat que Repsol es dispari
  • En les últimes sessions, l'IBEX-35 s'ha mogut en un estret interval de preus
bolsa madrid ibex

Malament mes per a l'IBEX-35. El selectiu espanyol s'ha deixat un 5% en un novembre marcat pel triomf Donald Trump a les eleccions dels EUA i pel petroli i la seva volatilitat. Els inversors han dirigit les mirades cap als EUA després que no es complís amb l'esperat en els comicis. La sorpresa provocada per aquest triomf ha fet mossa a l'IBEX-35. En l'acumulat de l'any, el selectiu es deixa un 9%, per la qual cosa necessitarà el millor desembre en 20 anys per acabar l'any en positiu. En 1996, l'IBEX va tancar amb una pujada del 10,4%.

  • 0,32€
  • 0,00%

Dia

  • 0,08€
  • -1,50%
  • 3,91€
  • -1,56%

Pel que fa a la sessió d'aquest dimecres, el selectiu ha pujat un 0,24% i s'ha situat en els 8.668 punts. La sessió ha estat marcada per l'acord de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) en la seva reunió de Viena per congelar la producció de cru. Això ha provocat que Repsol s'hagi disparat i s'hagi convertit en el segon valor amb millor comportament de l'IBEX-35 amb un avanç del 4,3% fins als 12,6 euros.

Banc Popular ha aconseguit liderar els guanys de l'Ibex 35 amb un avanç del 5,08% fins als 0,82 euros

No obstant això, Banc Popular ha aconseguit liderar els guanys de l'IBEX-35 amb un avanç del 5,08% fins als 0,82 euros. L'entitat ha registrat en l'últim mes una enorme volatilitat i fins i tot ha arribat a marcar mínims de 1987 en els 0,77 euros. Popular està immers en una reestructuració i en un ERE.

A més de Popular, el sector bancari ha tingut un comportament positiu en l'última sessió del mes. Bankia ha estat el tercer valor amb major pujada, un 2,31% fins als 0,84 euros. Així, Banc Sabadell i Bankinter han avançat un 2,17% fins als 1,17 euros i un 2,04% fins als 7 euros respectivament. Els dos grans bancs del selectiu també han tancat amb pujades. Banc Santander ha pujat un 1,38% fins als 4,3 euros després que s'hagi sabut que l'entitat ha superat amb èxit els test d'estrès del Banc d'Anglaterra. Per la seva banda, BBVA ha avançat un 0,83% fins als 5,8 euros.

Al costat de les pèrdues, DIA ha estat el valor amb pitjor comportament del selectiu, amb una caiguda del 4,1% fins als 4,3 euros. La companyia acumula una caiguda del 25% des de la presentació dels seus últims resultats. IAG i Aena li han acompanyat en la part baixa de la taula amb caigudes del 2,21%i de l'1,49%, respectivament.

A més, Inditex també ha registrat pèrdues aquest dimecres del 0,72% fins als 32,2 euros, a pesar que Citi hagi comunicat que espera una pujada del 21% en la companyia tèxtil fins als 39 euros. Telefónica, un altre dels valors amb més pes en el selectiu, també ha cedit, concretament un 0,3% fins als 7,8 euros.

Al Mercat Continu, OHL torna a ser un dels protagonistes. La constructora ha pujat un 5,33% fins als 2,6 euros després que s'hagi recomprat l'1% del seu capital en tres mesos per detenir el seu desplom en borsa.

ACORD A L'OPEP

Sens dubte, la notícia d'aquest dimecres és que els membres de l'OPEP han arribat a un acord en la reunió per reduir el subministrament de petroli. Aquesta històrica retallada, el primer des de 2008, vindria a posar fi a la sobreoferta de cru i suposaria la reducció d'1,2 milions de barrils al dia, deixant la producció diària en un total de 32,5 milions.

A l'hora del tancament del mercat del Vell Continent, el preu del cru pujava més d'un 8%. Concretament, el barril de Brent, referent a Europa, avançava un 8,06% fins als 50,12 dòlars i el barril de West Texas, referent als EUA, cotitzava amb pujades del 8,22% fins als 48,98 dòlars.

A l'hora del tancament del mercat del Vell Continent, el preu del cru pujava més d'un 8%. Concretament, el barril de Brent, referent a Europa, avançava un 8,06% fins als 50,12 dòlars

En la resta de borses europees s'ha imposat el verd. Així, el CAC 40 francès ha pujat un 0,89%; el FTSE 100 de Londres ha avançat un 0,43% i li ha seguit d'a prop el DAX 30 alemany que ha registrat una pujada del 0,41%. D'altra banda, Wall Street cotitzava amb signe mixt a l'hora del tancament a Europa.

INFLACIÓ DE LA ZONA EURO

Des del punt de vista macro, aquest dimecres s'han publicat les vendes minoristes d'Alemanya, que s'han situat en el 2,4%, per sobre de l'esperat. Per la seva banda, la inflació de la zona euro s'ha situat al novembre en el 0,6% en taxa interanual, una desena per sobre de la dada del mes anterior i el seu nivell més alt des d'abril de 2014, segons l'estimació preliminar publicada per Eurostat.

D'altra banda, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha visitat Espanya amb motiu del centenari de la 'Deusto Business School'. Durant la seva intervenció, ha aplaudit les reformes fetes a Espanya i ha animat a les economies europees a escometre “urgentment” reformes estructurals.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha assenyalat que les pujades d'aquest dimecres no són importants, més aviat discretes, però matisa que “cal reconèixer que ens deixen un bon sabor de boca”. Segons l'analista, això es deu al fet que comencem a veure com alguns dels títols directors del mercat com a BBVA, Banc Santander i Repsol (que tanca amb fortes pujades i un volum de negociació més alt de l'habitual) semblen voler despertar.

Ara bé, “agrairíem que Telefónica, que segueix molt feble, intenti contagiar-se una mica de la millora que comencem a veure en els títols de pes als quals hem fet referència”. I és que, tècnicament parlant, tenim a Banc Santander i a Repsol rebotant amb decisió des de la base (per definició suporti) dels canals alcistes dels últims mesos. Però no podem deixar de costat al nostre selectiu lloc que a dia d'avui segueix sense ser capaç ni de perforar suports (8.540) ni d'atacar resistències, la més immediata en els 8.760 punts. “Fins que el preu no salti en un o un altre sentit no tindrem cap pista sobre quin serà el sentit del següent moviment en tendència”, conclou l'expert.

contador