jerome powell 20221102070629

Wall Street cotitza aquest dimarts amb lleugers guanys després de tancar dilluns amb signe mixt i lluny dels màxims intradia. Les declaracions agressives de diversos membres de la Reserva Federal, recordant al mercat que les pujades de tipus als Estats Units continuaran fins a superar el 5%, van tornar a ser un gerro d'aigua freda per als índexs nord-americans.

  • 38.675,68
  • -

La Fed es planteja apujar els tipus d'interès per sobre del 5% i mantenir-los en aquest nivell durant un temps, segons van confirmar Mary Daly, presidenta de la Fed de San Francisco, i Raphael Bostic, president de la Fed d'Atlanta.

Per a Daly, la Fed hauria de pujar els tipus per sobre del 5% i mantenir-los en aquest nivell durant una temporada. Actualment, el preu del diner als Estats Units es troba al 4,25%-4,50%.

D'una manera semblant, el president de la Fed d'Atlanta, Raphael Bostic, va comentar que la Fed hauria de pujar els interessos per sobre del 5% durant el primer trimestre i mantenir-los en aquest nivell durant un temps per comprovar els efectes d'una política monetària més restrictiva.

LES PARAULES DE JEROME POWELL

Per la seva banda, el president de la Fed, Jerome Powell, ha participat aquest dimarts en una trobada de banquers centrals des d'Estocolm, al comiat de l'últim governador del Banc de Suècia, i ha brindat un discurs que ha deixat poques pistes sobre les properes decisions que prendrà el banc central.

"L'estabilitat de preus és la base d'una economia saludable i ofereix al públic beneficis incommensurables al llarg del temps. Però restaurar l'estabilitat de preus quan la inflació és alta pot requerir mesures que no són populars a curt termini, ja que elevem les taxes d'interès per desaccelerar l'economia", ha assegurat Powell.

Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets, ha destacat que s'esperava que el discurs de Powell "pogués contenir una narrativa agressiva, no obstant, es va limitar a parlar sobre el canvi climàtic i la reticència de la Fed a involucrar-se en polítiques sobre això, en lloc del clima d'inversió.

"Aquesta falta de comentaris sobre qüestions de política monetària ha ajudat a impulsar els mercats a les primeres operacions, canviant així la narrativa a les xifres de l'IPC, que hauria de caure dijous", ha afegit.

Mentrestant, el mercat ja es prepara per conèixer la dada d'inflació del desembre als EUA, que es publicarà aquest dijous i serà "el més rellevant de la setmana en el pla macro", segons destaquen els experts de Renta 4, i que serà "determinant per definir la quantia de la propera pujada de tipus de la Fed, 25 o 50 punts bàsics, a la reunió de l'1 de febrer".

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'actualitat empresarial, Microsoft manté converses per invertir uns 10.000 milions de dòlars en OpenAI, la companyia creadora del bot d'intel·ligència artificial ChatGPT, que es va tornar viral a finals de l'any passat.

A més, Apple planeja deixar de fer servir xips de Broadcom i Qualcomm produïts fora dels EUA per utilitzar xips produïts a territori nord-americà a partir del 2025.

Finalment, el mercat està esperant l'inici de presentació de resultats als EUA, amb les xifres de JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Blackrock i Citigroup, que es publicaran divendres.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,9% (73,93 dòlars) i el Brent cedeix un 1% (78,89 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,07% (1,0736 dòlars) i l'unça d'or baixa un 0,04% (1.877 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 3,55% i el bitcoin cedeix un 0,2% (17.200 dòlars).

Noticias relacionadas

contador