• La situació política a Itàlia també suposa un focus de tensió però els mercats segueixen, en bona mesura, obviant-la
  • El petroli retrocedeix lleugerament després de la crisi entre els Estats Units i l'Iran i les tensions a Veneçuela
brokerironia3

L'IBEX 35 acaba la sessió amb una pujada del 0,25%, de manera que el selectiu es consolida per sobre dels 10.200 punts (10.246) després de lluitar per conservar-los durant tota la jornada. DIA ha estat el valor més cridaner de la sessió, després de desplomar-se un 9,35% després de presentar els seus comptes trimestrals.

  • 11.154,60
  • 1,56%

La companyia de supermercats va tancar el primer trimestre de l'any amb un benefici de 4,4 milions d'euros, un 74,1% menys enfront dels 17,2 milions que va guanyar durant el mateix període de 2017. La companyia ha atribuït aquesta caiguda "al fort increment de l'impost de societats durant el període".

A molta distància de DIA, els altres dos valors més baixistes han estat Técnicas Reunidas (-1,7%) i Meliá (-1,33%). En canvi, Bankia ha estat el valor més alcista després de pujar un 2,15% després que avui el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, hagi donat per conclosa la fusió amb BMN. També en verd han destacat Amadeus (+1,46%) i CaixaBank (+1,14%).

A més, durant aquesta sessió tant Aena (+0,08%) com IAG (-0,93%), Repsol (-0,42%) i Merlin Properties (+0,39%) han aconseguit tocar nous màxims històrics.

Al Mercat Continu, ha presentat els seus comptes Sacyr (+0,81%), que va guanyar un 11% més impulsat per la seva cartera fora d'Espanya. També s'han conegut els comptes de FCC (+1,48%), que ha incrementat el seu benefici un 135%, fins als 50,3 milions durant el primer trimestre. Al tancament del mercat es coneixeran els comptes de Ferrovial i ACS.

ELS MERCATS IGNOREN IRAN I ARGENTINA

Malgrat que hi ha focus de tensió evidents que podrien penalitzar els mercats i, tot i així, no ho estan fent. Al tancament en positiu d'Europa d'aquest dimecres se suma el tancament amb alces (Dow Jones: +0,75%; S&P: +0,97%; Nasdaq: +1%) dels Estats Units i els números verds que també s'han vist a Àsia. La crisi entre els Estats Units i l'Iran, l'imminent rescat de l'Argentina o la més que probable repetició d'eleccions a Itàlia no estan penalitzant unes bosses amb ganes de pujar... especialment les europees (encara que els Estats Units està tornant a recuperar el bon to).

Fora de la renda variable, les que sí que estan notant l'impacte dels esdeveniments són les matèries primeres (el petroli, fonamentalment) i les divises. El petroli continua imparable davant la possibilitat que els Estats Units imposi sancions a l'Iran que limitin la seva producció de cru. El barril Brent cotitza a aquestes hores al voltant dels 77 dòlars (77,07 dòlars, -0,17%) i el West Texas cedeix un 0,11% (71,06 dòlars). A més, el peso argentí continua vivint el seu particular calvari a l'espera que l'FMI acudeixi al rescat del país, mentre que el dòlar segueix fort i l'euro ranqueja enmig d'aquesta situació de caos polític a Itàlia.

"Si els preus del petroli es mouen per sobre dels 80 dòlars el barril, com sembla probable a causa dels recents esdeveniments amb l'acord nuclear de l'Iran, així com els disturbis i les properes eleccions a Veneçuela, això podria causar més mals de cap als polítics, si l'economia global s'alenteix a causa d'això", assenyala l'analista cap de CMC Markets a Londres, Michael Hewson.

AGENDA DEL DIA

Pel que fa al calendari d'aquest dijous, sens dubte la cita del dia és la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra (BoE). L'organisme ha mantingut els tipus al 0,5%, d'aquesta manera, posposa la pujada del preu del diner fins a la reunió de juny. No fa gaire s'esperava que l'organisme pugés durant aquesta trobada els tipus d'interès, però ara sembla que les últimes dades macro podrien frenar el BoE. Les tímides dades 'macro' de març i el descens continuat de la inflació per sota de les expectatives, sense l'excusa d'una política monetària més restrictiva, han acabat frenant el BoE al seu camí cap a la normalització.

Pel que fa a altres dades de la jornada, s'ha publicat la dada de l'IPC dels EUA, que ha repuntat un 0,2% a l'abril gràcies al petroli. En termes interanuals, l'índex general es va situar al 2,5%. La gasolina (+3,0%) i els serveis d'allotjament (+0,3%) van tirar amb força dels preus durant el quart mes de l'any, amb tots els elements de l'índex registrant augments.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons explica l'analista tècnic de Bolsamanía, l'IBEX ja acumula una pujada del 10% des de finals de març. "Podem dir que l'IBEX sembla posar rumb cap a la següent resistència: els 10.400 punts", assenyala. Aquest nivell és un buit baixista (diari) que "podria servir de fre a curt termini", explica Rodríguez; si se supera, l'IBEX s'encaminaria cap als màxims anuals als 10.645 punts.

Per valors, l'analista destaca la caiguda de DIA i, per contra, les "bones sensacions que ens està donant CaixaBank", que està a les portes de superar els màxims històrics que presenta als 4,361 euros. Encara que, en intradia, destaca també els màxims històrics que han marcat Repsol, IAG, Merlin i Aena. Sobre Telefónica, Rodríguez opina que "sembla no voler perforar el suport dels 8,25 euros". "Mentre aquests aguantin, no es pot descartar un moviment a la recerca dels 8,6 euros. I per sobre, els 9-9,05 euros", conclou.

Noticias relacionadas

contador