ep presidentegobierno mariano rajoy 20180323151102
MONCLOA

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha coincidit aquest dijous amb el president de la CEOE, Juan Rosell, en la seva valoració que els salaris, especialment el més baixos, han de pujar a Espanya. Encara que també ha demanat que es faci de forma gradual, per no posar en perill la bona marxa de l'economia. "Ara es pot fer gradualment, no repetim els errors", ha afirmat.

"Jo estic d'acord amb això, el que passa és que han de fer-ho", ha dit el president en referència a l'acord de convenis que negocien les organitzacions empresarials i els sindicats CCOO i UGT des de fa temps. Així ho ha afirmat en una entrevista a Antena 3, durant la qual ha demanat que s'arribi per fi a un acord en aquest sentit.

Rajoy diu que la pujada de les pensions en base a l'acord amb el PNB provocarà que es vagi "més ajustat" al Pressupost

A més, ha aprofitat per deixar clar que el seu Govern predica amb l'exemple. "Jo ho faig", ha dit Rajoy en referir-se a les pujades de salaris, i ha recordat que l'executiu ha aconseguit acords per pujar els salaris als empleats públics, el salari mínim interprofessional i les pensions.

Després d'això, el president ha subratllat que, com diu el màxim dirigent de la patronal, els salaris poden pujar a Espanya "gradualment". "Podem anar pujant cada any una mica i això serà bo per a la gent", ha opinat sobre això. La pujada salarial és un tema recurrent, però l'acord no acaba d'arribar. Sindicats i empresaris fa mesos que estan parlant sobre la negociació col·lectiva i intentant acostar postures per incorporar referències salarials per a aquest any i el pròxim. De moment, les postures estan bastant allunyades.

Per això Rajoy ha aprofitat l'entrevista per instar les dues parts a arribar a un acord com més aviat millor. Així mateix, no ha perdut l'ocasió de parlar dels que, com ha reconegut, són les seves grans preocupacions: les pensions i l'ocupació. Sobre les primeres, el cap de l'Executiu ha parlat del recent acord amb el PNB per lligar aquestes prestacions a l'Índex de Preus al Consum (IPC), que va servir per tirar endavant els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) durant el primer dels seus exàmens al Congrés, la votació de les esmenes a la totalitat.

Rajoy ha assegurat que el Govern "no s'ha carregat la reforma" de les pensions de 2013 perquè les prestacions no pujaran aquest any d'acord amb l'IPC, sinó que només ho faran les que no estaven recollides en els canvis introduïts als Pressupostos per 2018 , que afectaven les de viduïtat i les mínimes, per a les quals es contempla increments d'entre l'1% i el 3%. "El que vam dir el 2013 és que les pensions no haurien de pujar en funció de l'IPC i m’ho crec", ha remarcat el president, que ha justificat el seu acord amb els nacionalistes bascos pel fet que l'executiu necessita tirar endavant els comptes públics.

El fet de pujar la quantia de la resta de les pensions en base a l'acord amb el PNB provocarà que es vagi "més ajustat" al Pressupost, ha reconegut Rajoy, que tot i això creu que és una cosa "que es pot fer". "El que no podem és pujar-les un 3% com les més baixes. Les pugem un 1,6%", ha indicat.

"Vostè es creu que a mi, com a president del Govern, m'agrada que les pensions hagin pujat aquests anys un 0,25%? Vostè es creu que em diverteix congelar el sou dels funcionaris? Vaig prendre aquestes decisions perquè quan vaig arribar al Govern el país estava a punt de fer fallida. Però vam aconseguir alliberar-nos del rescat i pujar les pensions una mica", ha assenyalat el cap de l'Executiu per respondre als que el critiquen per les mesures adoptades, i fins i tot als propis pensionistes, que han sortit en diverses ocasions al carrer per protestar contra la pujada del 0,25% i exigir una major revaloració de les prestacions que reben, sobretot tenint en compte la millora de l'economia espanyola.

Rajoy ha subratllat que hi ha fórmules diferents a l'IPC per apujar les pensions, i ha posat com a exemples els acords que ha assolit el seu govern amb els sindicats perquè el sou dels funcionaris i del salari mínim pugi en funció del creixement econòmic i de l'ocupació i no d'acord amb la inflació.

D'altra banda, sobre l'ocupació, l'altra de les seves preocupacions, Rajoy ha dit que la creació de nous llocs de treball va a bon ritme. L'Executiu manté la seva idea d'assolir els 20 milions d'ocupats per al 2020, i el president s'ha mostrat optimista amb la possibilitat d'aconseguir-ho: "Només en queda un milió".

PP, PSOE i Cs SEGUIRAN JUNTS A CATALUNYA

Així mateix, ha parlat de la situació a Catalunya i de l'anunci aquest dimecres d'Albert Rivera, president de Ciutadans, que va dir que retirava el suport al Govern a la regió perquè considera que no ha aplicat l'article 155 de la Constitució com s’hauria. Rajoy ha intentat rebaixar la tensió amb la formació taronja assegurant que "PP, PSOE i Ciutadans seguiran junts" a Catalunya.

"Per a mi el que importa és el futur i estic convençut que PP, PSOE i Ciutadans continuarem junts. El considero un episodi poc important", ha dit el president del Govern en referència a la picabaralla que va protagonitzar aquest dimecres amb Rivera al Congrés dels Diputats, i després del qual el president de Cs va dir que retirava el seu suport a l'Executiu.

Segons Rajoy, el que va passar a la Cambra baixa és un "tema molt menor". Per això, ha assegurat que farà "tot el que sigui necessari per mantenir aquest pacte" amb Ciutadans, que es basa en un acord de legislatura subscrit amb la formació taronja. El mateix cap del Govern ha minimitzat el qualificatiu que va dedicar al líder de Cs -'aprovechategui'- assegurant que ho va dir sense pensar i sense saber si era o no un terme basc. "S'està intentant buscar no tres, sinó disset peus al gat", ha assegurat.

El president del Govern fins i tot ha insistit que el seu "major rival" no és Ciutadans, sinó Podem, perquè manté uns plantejaments que són absolutament contraris al que ell considera bo per a Espanya. També sobre Catalunya, Rajoy ha remarcat que el que "necessita" la regió és "un Govern que compleixi la llei", i quan ho faci, diu que ell estarà disposat a parlar. "A partir d'aquí diàleg, jo estic disposat a parlar", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador