• Rajoy també destaca l'excepcionalitat d'aquesta mesura
ep roman escolano 20180420122501
Europa Press

L'anunci sobre la pujada de les pensions d'aquest mes de maig ha suposat un 1,25% més del que anticipava el Govern de Mariano Rajoy al febrer. Un increment que el ministre d'Economia, Román Escolano, assegura que és "puntual" i "no es vincularà a l'IPC".

A ningú se li escapa que la mesura s'ha pres en anys electorals i després de les mobilitzacions dels pensionistes. I, de fet, el titular d'Economia reconeix, en una entrevista a 'El País', que es tracta d’"increments puntuals perquè pensem que a hores d'ara l'economia espanyola creix al voltant del 3%, i aquest pot ser un factor de distribució del creixement econòmic". Recorda, a més, que al pacte pressupostari amb el PNB queda clar que és un compromís "extraordinari".

Però sobre aquest auge i sobre altres mesures, com l'augment també del sou dels funcionaris i els rescats de les autopistes, es projecta l'ombra del dèficit d'Espanya. El més gran d'Europa. En referència a això, Escolano assenyala que la Comissió Europea pronostica que el dèficit baixi aquest any del 3%. "Són mesures compatibles amb una atenció especial a aquells col·lectius que no es beneficien directament de la recuperació, com els pensionistes de rendes més baixes", afegeix. A més, assegura al rotatiu del grup Prisa que "tot això es pot aconseguir amb una millora dels comptes públics fins a aconseguir superàvit fiscal el 2021".

Però Brussel·les també ha avisat que s’incompliran els objectius fiscals i ha posat l'accent sobre que no es reverteixin les reformes ni s'ajorni el factor de sostenibilitat. En referència a això, Escolano indica que "s'ha cridat tots els grups polítics a negociar en el Pacte de Toledo un acord en les actuals circumstàncies econòmiques que doni sostenibilitat al sistema i compti amb consens polític". "El que es fa, repeteixo, és només un esforç puntual", insisteix el ministre.

"NO M'HE CARREGAT LA REFORMA DE LES PENSIONS"

Sobre pensions també ha parlat Rajoy. El cap de l'Executiu ha afirmat aquest dijous que "no s'ha carregat la reforma" de pensions de 2013 perquè aquestes no pujaran aquest any d'acord amb l'IPC, ja que, per exemple, les més baixes augmentaran la seva quantia un 3% i les de viduïtat s'incrementaran "molt més" que la inflació.

"El que vam dir el 2013 és que les pensions no haurien de pujar en funció de l'IPC i m’ho crec", ha dit el president del Govern en declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press.

Preguntat pels motius que l'han portat a pujar les pensions, el president del Govern ha explicat que, abans de l'acord pressupostari amb el PNB i gràcies a la recuperació, l'augment dels ingressos i la creació d'ocupació, va incloure al projecte de Pressupostos per a 2018 una pujada de les pensions més baixes del 3% i l'ampliació de la base reguladora de les pensions de viduïtat, deixant per 2019 l'augment de la resta de les pensions.

Després ha afegit, que el seu Govern va aconseguir un acord amb el PNB per elevar aquest any la quantia de la resta de les pensions, una mesura que, segons ha reconegut, provocarà que es vagi "més ajustat" al Pressupost, però que creu "que es pot fer". "El que no podem és pujar-les un 3% com a les més baixes. Les pugem un 1,6%", ha indicat.

Noticias relacionadas

contador