trump xijinping dan la mano
11.094,00
  • -17,30
  • -0,16%

L'IBEX ha sumat un 2,16% en el conjunt de la setmana, gràcies a la bona sessió d'aquest divendres. El selectiu espanyol ha avançat avui un 1,80%, que li ha permès tornar als 9.000 punts (9.069) que va perdre el passat 6 de desembre. Aquest repunt es deu a la possibilitat que els Estats Units retalli els aranzels a la Xina, una notícia que va allargar ahir el rebot del Wall Street i que ha impulsat aquesta matinada les borses asiàtiques.

Segons ha informat The Wall Street Journal aquest dijous, els EUA ha plantejat rebaixar els aranzels a productes xinesos durant les negociacions comercials que manté amb el gegant asiàtic. El gran tema del mercat (amb permís del Brexit, que se cenyeix més a Europa) sembla que comença a aclarir-se i els inversors ho celebren.

El gran tema del mercat (amb permís del Brexit) sembla que comença a aclarir-se i els inversors ho celebren

La idea de retallar els aranzels sembla que aquesta sent impulsada pel secretari del Tresor, Steven Mnuchin, i compta amb l'oposició del representant comercial dels EUA i líder de l'equip negociador, Robert Lighthizer.

"Veiem complicat que aquest plantejament acabi tirant endavant, encara que sí que creiem que només el fet que part de l'equip negociador nord-americà plantegi la possibilitat de donar marxa enrere en algunes de les mesures adoptades per pressionar la Xina és positiu i torna a demostrar que el govern dels EUA va de debò en la seva intenció d'arribar a un acord amb la Xina a l'àmbit comercial", assenyalen els experts de Link Securities.

Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group, recorda que no és la primera vegada que es parla d'avanços entre els EUA i la Xina i creu que els inversors s'ho van a prendre amb "cautela". Alhora, reconeix que les pujades que s'estan veient aquest divendres reflecteixen fins a quin punt el mercat està condicionat per aquest assumpte. "Qualsevol evidència que els EUA i la Xina són a prop d'un acord comercial tindrà com a resultat un moviment dels actius de més risc", afirma.

NOVA VOTACIÓ, EL 29 DE GENER

Pel que fa al 'gran tema europeu', el Brexit, aquest dijous es va saber que la propera votació del pla de Theresa May tindrà lloc el proper 29 d'aquest mes. La nova proposta del govern britànic es coneixerà dilluns que ve.

Des de Link Securities afirmen que la incertesa és total i creuen que el "caos polític" continuarà per ara al Regne Unit. "Cada vegada més col·lectius empresarials europeus alcen la veu i alerten de l'impacte negatiu que en els seus negocis i en l'economia de la regió tindria una sortida del Regne Unit de la UE no pactada", adverteixen aquests experts.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Pel que fa a la resta, aquest divendres se segueix parlant dels resultats de Netflix, que ahir queia a l’'after hours' després de publicar els seus comptes del quart trimestre. La plataforma de continguts en línia ha anunciat un benefici per acció de 0,30 dòlars. Als EUA, també és notícia que Tesla ha anunciat una retallada d'ocupació del 7% i cau més d'un 9%.

A Espanya, l'assumpte és la suposada OPA (no confirmada) que Orange estaria estudiant sobre Euskaltel. L'operador basc s'ha disparat aquest divendres un 8,99% al Mercat Continu.

Dins de l'IBEX, només dues companyies han tancat la sessió en negatiu: Técnicas Reunidas (-0,98%) i Caixabank (-0,24%). A la banda dels guanys, Mediaset (+4,96%) ha estat el valor més alcista, després de caure ahir més d'un 6%. Per darrere s'han situat Amadeus i ArcelorMittal, que han pujat un 3,54% i un 3,44%, respectivament.

A Europa, la notícia és l’advertència de beneficis que ha llançat Ryanair que ha llastat la resta de companyies del sector durant gran part de la sessió, com IAG, encara que aquesta ha aconseguit donar-se la volta impulsada pel bon comportament de l'IBEX i ha sumat un 0,26%.

Al mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent, de referència a Europa, ha repuntat un 2,47% al tancament del mercat espanyol, fins als 62,69 dòlars. Mentrestant, al mercat de divises, l'euro s'ha depreciat fins als 1,1358 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

"Ja tenim el nostre selectiu a les portes de l’important resistència de la qual hem estat parlant al llarg de tota la setmana: els 9.150 punts. Anem a veure com es comporta el preu davant aquesta resistència", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Amb tot, hem de saber que tenim una resistència de major calat als 9.265 punts, que són els màxims de novembre i de desembre. Només per sobre d'aquesta deixarem la porta oberta a la possibilitat que l'índex pugui estar construint alguna cosa més que un simple rebot. Tres són de moment els punts de tangència en la directriu i, en teoria, no serà fàcil deixar-la enrere", ressalta.

"Tot i això, em vull quedar amb la renovada fortalesa que presenten els títols d'Inditex, que, a més, presenta potencials divergències alcistes setmanals. I quan aquestes es produeixen, normalment els preus acostumen a seguir escalant posicions amb decisió durant les setmanes següents. Anem a veure quina reacció té l'IBEX davant de les importants resistències que tenim a la volta de la cantonada", conclou l'analista.

Noticias relacionadas

contador