ibex-35 0
Wikimedia Commons
11.196,50
  • 44,50
  • 0,40%

L'IBEX 35 tanca en verd la setmana. El selectiu espanyol s'ha revalorat aquest divendres un 0,23%, però no ha aconseguit assaltar els 9.600 punts i s’ha quedat als 9.589. Tanmateix, això suposa un increment en l'acumulat de la setmana de l’1,82%, ja que el passat 17 d'agost es va situar als 9.417,3 punts.

L'índex, igual que la resta de borses europees i mundials, s'ha recuperat així de les caigudes moderades que van marcar la jornada passada per la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, juntament amb l'enèsim escàndol polític deslligat al país nord-americà.

Dins del selectiu espanyol, el valor més destacat ha estat la cadena de supermercats DIA (+4,82%), després que la companyia ha anunciat aquest matí el relleu de Ricardo Currás com a conseller delegat de la companyia. Antonio Coto serà, a partir d'ara, el seu substitut.

En els guanys l’han seguit Arcelor Mittal (+2,17%), empresa a la qual els inversors han prestat especial atenció pels seus esforços per comprar la italiana Ilva, i Cie Automotive (+1,48%).

En canvi, les caigudes en el selectiu han estat encapçalades per Inmobiliaria Colonial (-1,30%), Red Eléctrica (-1,17%) i Cellnex Telecom (-0,58%).

ALTRES BORSES I JACKSON HOLE

La resta de borses europees, per la seva banda, han acabat la setmana amb guanys similars a les de l'IBEX. Mentrestant, a l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street marca nous rècords en els seus principals índexs després de les declaracions de Jerome Powell, president de la Reserva Federal dels EUA (Fed) durant el simposi de Jackson Hole.

En concret, el banquer central ha defensat una vegada més la pujada gradual dels tipus d'interès que està duent a terme la institució. Powell la veu adequada, ja que, segons ell, no hi ha cap "risc elevat de sobreescalfament" en l'economia nord-americana.

Així, els guanys s’imposen una jornada després que els tres principals índexs de la Borsa de Nova York tanquessin amb caigudes (Dow Jones -0,30%, S&P 500 -0,17% i Nasdaq -0,13%) després de la últim advertiment del president dels Estats Units, Donald Trump.

En paraules del republicà, "el mercat col·lapsaria" si s'inicia un procés d’'impeachment', després que el seu exadvocat Michael Cohen reconegués que durant la campanya prèvia a les eleccions de 2016 va pagar a dues dones que havien mantingut relacions amb Trump, a canvi del seu silenci.

Els experts també apunten que, encara que no hi hagi procés de judici al Congrés nord-americà, el cas passarà factura a Trump en les eleccions legislatives de novembre, que es consideren un termòmetre sobre la gestió presidencial.

LA XINA I ELS EUA SEGUEIXEN SENT PROTAGONISTES

Així mateix, les converses han estat franques i constructives sobre assumptes comercials, segons ha informat aquest divendres el Ministeri de Comerç xinès, però la decepció s'instal·la als mercats, ja que no s'ha arribat a cap acord.

Segons Pequín, ambdues parts es mantindran informades sobre els propers passos. Però el desenllaç "envia un missatge als inversors que aquest conflicte no té traces de resoldre aviat", assenyala David Madden, analista de CMC Markets.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "el de menys" és que l'IBEX hagi tancat aquest divendres per sobre "dels 9.500, els 9.600 o els 9.700 punts". "Vull dir amb això que encara tenim petites resistències pel camí les realment importants, les que en superar implicarien un canvi de tendència (de lateral-baixista a alcista) estan lluny encara dels nivells actuals de preu", explica.

"Només tancant per sobre dels 10.000 punts (preferiblement en espelmes setmanals) tindrem la confirmació del final de la fase correctiva iniciada fa vuit mesos deixant la porta oberta a la possibilitat de tornar als màxims anuals (10.650). Però mentrestant l'única que tenim a dia d'avui són rebots fruit de l'extrema sobrevenda després de les caigudes de la setmana passada i poc més", afegeix l'expert.

"Almenys, es pot dir que l'últim 'fuetada' baixista s'ha frenat abans d'atacar l'important suport que tenim en els mínims anuals (9.327). I mentre aquest es respecti hi ha la possibilitat que al final acabem atacant resistències. S’haurà d’estar atents també a l'S&P 500, que encara que per la mínima acaba de marcar un nou màxim de tots els temps als 2.873,77 punts. L'ideal, que aquest tanqui la setmana amb claredat per sobre dels 2.873 punts", conclou el analista tècnic.

Noticias relacionadas

contador