ibex portada mercados bolsa
11.069,40
  • -6,00
  • -0,05%

L'IBEX s'ha desmarcat de la resta d'Europa aquest dimecres i ha pujat un 1% al tancament del mercat i s’ha quedat lleugerament per sota de la resistència dels 9.130 punts, en una sessió durant la qual ha destacat el bon comportament dels bancs després de dos dies de pèrdues al sector.

Caixabank (+3,8%), Bankia (+3,4%) i Sabadell (+2,5%) s'han situat com els tres valors més alcistes del selectiu, mentre que BBVA i Santander han secundat la pujada i han tancat amb una alça de l'1%. L'entitat càntabra ha anunciat aquest dimecres que tancarà 140 oficines al Regne Unit i retallarà uns 800 llocs de treball.

A l'altre extrem del selectiu, han destacatr les caigudes de Técnicas Reunidas (-1,5%), Arcelor Mittal (-1,5%) i Siemens Gamesa (-1,1%).

D'altra banda, la cadena hotelera Meliá ha tancat amb una lleugera pujada del 0,1% el mateix dia en què el seu vicepresident i conseller delegat, Gabriel Escarrer ha anunciat que el 2018 va ser un any "nefast" i que el conflicte independentista segueix llastrant els resultats de les hoteleres a Catalunya.

Telefónica, que ha tancat amb una pujada del 0,5%. ha anunciat aquest dimecres que reforça el seu acord amb Vodafone per compartir xarxes al Regne Unit, incloent-hi 5G i que les dues companyies exploraran formes d'optimitzar la infraestructura passiva de torres que tenen sota propietat conjunta al 50%.

Al Mercat Continu, particularment destacades han estat les alces de Berkeley (+27,3%), davant els avanços en el projecte de Salamanca, i d'Ezentis (+9,8%), per un informe de Berenberg. També s'ha revalorat amb forçaMásMóvil (+4,8%) gràcies a una recomanació de compra de Goldman.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX 35 acumula una pujada del 7% al mes de gener i es col·loca com l'índex que millor es comporta, d'entre els grans d'Europa, seguit d'Itàlia (+6,2%). El problema amb el qual ens trobem és que pot ser que siguem l'únic índex que acabi trencant resistències i sense la confirmació de cap dels índexs de pes europeus", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Perquè ens fem una idea d'on som resulta que els màxims de desembre (9.265) des d'on va començar l'última gran correcció estan a la volta de la cantonada, mentre que el DAX està a un 5% dels nivells homòlegs i l'Euro Stoxx 50 està a un 4%. Estem corrent massa. I el problema és que un servidor no s'acabarà de creure la superació de resistències sense el suport de la resta dels índexs del Vell Continent", declara l'expert.

"I si ens fixem en els dos grans bancs del nostre país tenim Santander a les portes de l’important resistència dels 4,4 euros (la part superior del canal baixista), mentre que BBVA pot acabar dibuixant-se una imponent espelma alcista mensual (queden diverses sessions encara per tancar el mes) que ens convidaria a ser tot, menys baixistes. Com veuen, el mercat està molt complicat", conclou Rodríguez.

LA LLIURA APUNTA A UN ACORD SOBRE EL BREXIT

Pel que fa al Brexit, la lliura ha seguit cotitzant a l'alça i els analistes precisen que estaria descomptant la possibilitat que els polítics britànics arribin a algun tipus de pacte per evitar un Brexit sense acord.

El Partit Laborista sembla estar insinuant que donaria suport a una esmena que ampliï el termini del Brexit. Els experts, però, recorden que una extensió de l'Article 50 no resulta senzilla, ja que ha de ser aprovada també per la Unió Europea (UE). Tot i que no hi ha res que indiqui que Europa no aprovaria una extensió de l'Article 50, hauria d'haver-hi confiança que, en fer-ho, s'aconseguiria sortir d'aquesta situació de bloqueig i arribar a un final satisfactori, assenyalen els analistes.

Pel que fa a la resta, el Banc del Japó ha mantingut sense canvis els tipus d'interès durant la nit. Així mateix, és un senyal que la demanda i el creixement probablement seguiran sent febles, el banc va reduir les seves perspectives d'inflació per a aquest any. Les males perspectives es van veure recolzades per dades decebedores sobre les exportacions, cosa que no és una sorpresa a causa de les febles xifres comercials xineses de la setmana passada.

"Això suggeriria que la política de tipus d'interès aquí no canviarà en un futur pròxim, i és probable que segueixi sent fluixa el 2020. És probable que el Banc Central Europeu se’n faci ressò demà, ja que les expectatives de pujada de tipus a Europa comencen a veure empeses cap a l'any que ve", assenyalen des de CMC Markets.

Noticias relacionadas

contador