• En positiu, Gas Natural, Indra i Técnicas Reunidas han liderat els avenços
  • El DAX alemany s'ha girat amb violència a la baixa i ha cedit més de l’1,5%
bbva fg torres
Archivo / Bolsamanía

L'IBEX 35 ha començat el mes de febrer amb mal peu. Malgrat tancar gener amb un guany del 4%, el selectiu ha perdut aquest dijous un 0,5% i abandona per la mínima els 10.400 punts (10.399), arrossegat pel negatiu comportament de grans valors com Inditex i BBVA, però també d’Iberdrola (-0,79%), Santander (-0,7%) i Telefónica (-0,68%).

  • 11.154,60
  • 1,56%

Cal destacar també el mal dia del DAX 30 alemany, que s'ha girat amb força a la baixa mentre la rendibilitat del bund, el bo alemany, ha tornat a repuntar. El selectiu alemany ha caigut més de l’1,5% i ha liderat les vendes entre les grans borses europees.

De tornada a la borsa espanyola, si dimecres van ser protagonistes Santander i Ana Botín, avui ho han estat BBVA i Francisco González. L'entitat basca va tancar 2017 amb una millora del benefici de l’1,3%, fins als 3.519 milions d'euros, després de registrar un impacte negatiu de més de 1.000 milions d'euros a causa de la seva participació en Telefónica. El mercat no ha rebut bé aquestes xifres i BBVA ha caigut un 1,45%, després només per darrere d'Inditex (-2,01%), Grífols (-1,78%), Siemens Gamesa (-1,63%) i Acerinox (-1,6%).

Per la seva banda, Francisco González ha confirmat que la seva presidència al capdavant de BBVA acabarà el 2019, quan compleixi 75 anys, i que el seu successor probablement serà l'actual conseller delegat, Carlos Torres, o el conseller executiu José Manuel González Páramo, ex del Banc Central Europeu (BCE).

En positiu, Gas Natural Fenosa ha repuntat un 2,61% després que s'hagi confirmat que la retallada a la retribució del sistema gasista que prepara el Govern és menor del que s'esperava durant els últims dies. Després de Gas Natural, Indra (+2,45%) i Técnicas Reunidas (+2,11%) han estat els valors més alcistes del dia, seguits d'IAG (+1,09%), Red Eléctrica (+1,05% ) i Repsol (+0,96%).

Pel que fa a l'agenda de la jornada, ha continuat la publicació de resultats empresarials a Europa. Per exemple, Vodafone ha anunciat uns ingressos d’11.797.000 durant el tercer trimestre, un 3,6% més que l'any passat.

DADES MACRO I ALTRES MERCATS

Pel que fa a l'agenda de la jornada, a més de continuar la publicació de resultats empresarials -Vodafone ha anunciat uns ingressos de 11.797.000 durant el tercer trimestre, un 3,6% més que l'any passat-, al pla macro s'han conegut els PMI manufacturers de gener a Europa i Estats Units. A Espanya, el PMI ha quedat en 55,2, per sota del 55,7 esperat. A la Zona Euro, s'ha situat en 59,6, igual al previst. A més, al nostre país, el Tresor ha captat 4.048 milions en deute a llarg termini. Als EUA, el PMI manufacturer ha pujat fins a 55,5 i l'ISM del mateix sector ha repuntat fins a 59,1, en ambdós casos per sobre del previst.

Tot això a l'espera que aquest divendres es publiqui una de les dades macro més rellevants de la jornada, l'informe d'ocupació de gener als Estats Units, referència rellevant de cara a aquesta pujada de tipus prevista per a març per part de la Reserva federal (Fed). El consens espera la creació de 185.000 llocs de treball i que la taxa d'atur es mantingui al 4,1%.

En altres mercats, l'euro/dòlar se situa en aquestes hores en 1,2472 (+ 0,47%) després dels màxims des de 2014 marcats la setmana passada per sobre de l’1,25 dòlars. Per la seva banda, el petroli Brent ha frenat el seu avanç i cotitza gairebé pla (+0,06%) als 69,06 dòlars, després de marcar també fa uns dies màxims des de 2014 per sobre dels 71 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Cada sessió que passa ens allunya més de la zona de control dels 10.600 punts. Nivell del qual hem repetit una i altra vegada que cal deixar enrere en espelmes setmanals i amb contundència per, de veritat, poder confiar en el nostre índex. I mentrestant el que tenim és un violent gir a la baixa després d'omplir el buit baixista (per definició resistència) de la sessió d'aquest dimarts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"I mentrestant no descartem que el preu posi a prova el suport que presenta als 10.300-10.315 punts, el buit alcista de la sessió del 5 de gener. Potser des d'aquest suport i després omplir el buit alcista el selectiu intenti agafar de nou forces per atacar de nou i amb més èxit els màxims de novembre", afegeix aquest expert.

"D'entre els grans seguim tenint dos títols clarament 'tocats': Telefónica i Inditex. L'operadora ja només té com a suport els mínims de 2017 als 8,10 euros mentre que el gegant tèxtil sembla que posa rumb a la base del canal baixista , ara als 27,65 euros. O molt canvien les coses durant la sessió d'aquest divendres o la superació de resistències de Telefónica la setmana passada ha estat un simple miratge", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador