• Durant els últims dies, s'havia especulat amb una retallada més gran de fins a 376 milions d'euros
  • L'impacte en l'EBITDA per a Enagás seria de 20 milions i per a Gas Natural, de 36 milions
ep presidenteenagas antoni llarden
EUROPA PRESS

Enagás i Gas Natural Fenosa pugen més del 2% en borsa aquest dijous, després que s'hagi confirmat que les retallades que prepara el Govern per al seu negoci regulat a Espanya seran menors del que s'esperava durant els últims dies.

  • 13,90€
  • 0,87%
  • 23,94€
  • 2,48%

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha assenyalat aquest dimecres al Congrés el seu objectiu d'aplicar a les elèctriques i gasistes una sèrie d'ajustos en la seva retribució per un màxim de 250 milions d'euros, dels quals una mica menys de 200 milions d'euros corresponen al sector elèctric i altres 50 milions d'euros al sector gasista.

Aquesta xifra és menor del que s'esperava durant els últims dies, ja que fins i tot es va arribar a xifrar en 376 milions d'euros la retallada per al sector gasista, cosa que ha provocat una forta correcció borsària en Enagás i Gas Natural. Els analistes de Banc Sabadell consideren que les menors retallades proposades suposen una "bona notícia" per a aquestes dues companyies. L'impacte en l'EBITDA per a Enagás seria de 20 milions i per a Gas Natural, de 36 milions.

ELS PLANS DE NADAL

Durant la compareixença a la Comissió d'Energia del Parlament, Nadal també va sol·licitar el suport perquè les empreses propietàries de les centrals nuclears assumeixin, en el cas de produir-se el seu tancament, el cost del seu desmantellament. En referència a això, ha subratllat que Espanya és l'únic país on el desmantellament d'una central nuclear "és responsabilitat de tots", a través de la societat Enresa.

El titular d'Energia ha assenyalat que aquests ajustos al sistema de la retribució en la part regulada de les elèctriques procedeixen de les recomanacions del regulador, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i va mostrar el seu desig de tramitar-ho, bé a través d'una esmena al Senat o com a proposició de llei amb el suport dels grups polítics.

En concret, el major d'aquests ajustos es refereix als costos del sistema en transport i distribució, on considera que hi ha "casos de sobrerretribució en el factor de retard", per la qual cosa una distribuïdora elèctrica o Red Eléctrica de España (REE) reben un equivalent de tipus d'interès del 10% durant un període de dos anys des que es realitza el projecte fins que s'integra.

"Aquest tipus d'interès és altíssim. Un 5% anual a dos anys no ho paga ningú per al nivell de risc, i pretenem substituir-lo per un índex financer", ha indicat Nadal, que va estimar que l'impacte d'aquesta mesura seria d'uns 100 milions d'euros, en una activitat d'uns 7.000 milions d'euros.

Una altra de les partides que cal ajustar correspon a la retribució d’uns actius pertanyents a les grans companyies, després d'una demanda presentada per petites empreses distribuïdores davant del Tribunal Suprem, que estarien "sobreretribuïts" i l'impacte seria d'uns 70 milions d'euros, així com un ajust en paràmetres d'actius de REE que ascendiria a uns 15 o 20 milions d'euros, "depenent dels càlculs definitius de la CNMC".

Respecte al sector gasista, el ministre d'Energia va estimar que els ajustos que preveu per sobrerretribució d'actius estarà al voltant dels 50 milions d'euros. Nadal va advertir que aquests canvis normatius són necessaris per gaudir de la "flexibilitat" necessària perquè es pugui actuar en favor del consumidor. "Quan hi ha una sentència a favor d'una empresa s'ha d'actuar ràpidament, i quan és a favor del consumidor s'ha de passar per un llarg procés de lesivitat", va dir.

Noticias relacionadas

contador