ibex-35
Europa Press

Tot i obrir pla la sessió, l'IBEX 35 ha pujat amb ganes aquest dimarts. El selectiu espanyol s'ha revalorat un 0,85%, fins als 9.549 punts, després de quedar-se durant la sessió anterior a les portes del nivell clau dels 9.470 punts.

  • 11.065,10
  • -0,09%

Gran part de l'atenció dels inversors aquesta jornada s'ha dirigit a BBVA, ja que l'agència de qualificació Standard & Poor's (S&P) va decidir aquest dilluns revisar a la baixa la perspectiva de l'entitat, des d’’estable' a 'negativa', per la crisi política i econòmica a Turquia. Segons els seus analistes, la situació d'incertesa a Turquia té "potencial" per afectar negativament el crèdit al banc presidit per Francisco González.

El banc va cedir ahir un 0,44% i va esborrar pràcticament el rebot del 16 d'agost, que va succeir a les agudes retallades sofertes durant les jornades de màxim fragor de l'episodi viscut al país otomà, quan va arribar a deixar-se més d'un 8%. Malgrat tot, BBVA ha avançat aquest dimarts gairebé un 1,5%.

Això no obstant, els millors valors de l'IBEX han estat Siemens Gamesa (+3,84%), Mediaset (+2,25%) i Acciona (+1,76%). Mentrestant, només quatre valors s'han tenyit de vermell aquesta sessió: Inmobiliaria Colonial (-0,38%), Indra (-0,37%), Acerinox (-0,17%) i Grífols (-0,08%).

TRUMP DISPARA CONTRA TOT

Més enllà de l'IBEX, les principals borses europees han acabat la jornada amb guanys moderats, d'entre el 0,4% i el 0,7%, excepte l'índex londinenc FTSE 100, que ha cedit gairebé un 0,2%.

Als Estats Units, les mirades es dirigeixen cap al president del país, Donald Trump després que "n’hagi fet una de grossa als mercats financers", en paraules de l'analista Ramon Morell. De fet, Wall Street va tancar amb tímids guanys després d'una entrevista del republicà a Reuters en què va decidir disparar contra absolutament tothom. I, especialment, contra la Reserva Federal dels EUA (Fed). Aquest dimarts, al tancament del mercat espanyol, la Borsa de Nova York registra compres moderades.

Per tercera vegada durant els últims mesos, es va carregar contra la política de normalització monetària del banc central i, no content amb això, va assegurar que seguirà criticant el banc central mentre prossegueixi amb les pujades de tipus. En declaracions a l'agència de notícies va deixar clar el seu desacord amb les mesures del president del supervisor monetari, Jerome Powell, i que la Fed ha de fer allò "que sigui bo per al país". La reacció del dòlar no s'ha fet esperar i ha caigut a mínims d’11 dies.

Trump també va carregar contra la Xina per haver estat manipulant la seva moneda per contrarestar els aranzels imposats per Washington a la importació de productes del país asiàtic i va dir que no espera molt de les converses previstes entre Washington i Pequín.

Les borses asiàtiques han pres bona nota, especialment, les xineses, i han tornat a les caigudes durant la passada matinada, però l'optimisme al voltant de la bona marxa de les converses entre Washington i Pequín ha acabat imprimint optimisme al tancament i el verd s'imposa als parquets continentals. El Nikkei (+0,09%), Xangai (+1,37%), Shenzhen (+1,43%), el Hang Seng de Hong Kong (+0,50%) i el Kospi (+1,03%) sud-coreà lideren l'avanç. L’ASX200 (-0,96%) australià, en canvi es tenyeix de vermell.

ANÀLISI TÈCNICA

De tornada a l'IBEX, segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "tot i que tot segueix formant (de moment) part d'un rebot", almenys s'ha aconseguit "deixar enrere la zona de resistència dels 9.500- 9.510 punts". Aquesta era la base (abans suport i ara potencial resistència) "que presentava el selectiu a la base del triangle que es perforava a la baixa la setmana passada", tal com explica l'expert.

"De moment, es tracta d'un simple rebot que estaria omplint l'últim dels buits baixistes. Encara que presenta un altre de més rellevància als 9.755 punts, just on va tenir origen l'última 'fuetada' baixista", afegeix Rodríguez. "Pel costat positiu tenim el fet que l'última caiguda s'ha frenat a les portes de l'important suport dels 9.327 punts (mínims anuals)".

D'altra banda, l'analista tècnic ressalta que "els grans futurs europeus (DAX i Euro Stoxx 50) han frenat les caigudes, al cèntim, en el suport que presentaven en l'últim mínim de reacció, els mínims de finals de juny". Amb això, "es pot dir que mentre els índexs europeus (i l'IBEX) respectin els mínims de la setmana passada hi ha lloc per a l'esperança". "En qualsevol cas, el que està clar (com gairebé sempre) que la debilitat està en els bancs i per tant en l'IBEX i en l'índex transalpí", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador