• El sector bancari ha estat el que ha registrat el pitjor comportament
  • Repsol i Telefónica també han tancat amb una important caiguda
  • El petroli Brent aguanta per sobre del suport dels 53,80 dòlars
ana botin santander

L'IBEX-35 ha tancat un altre dia més amb caigudes, i suma nou jornades en nombres vermells en les onze últimes sessions. Concretament, el selectiu espanyol ha cedit un 0,8% fins als 9.304,8 punts. El sector bancari ha estat un dels responsables de la caiguda de l'IBEX, però també ha contribuït Repsol i Telefónica.

  • 10.983,70
  • -0,40%

Així, Banc Sabadell ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 2,63% fins als 1,3 euros. L'ha seguit Bankia que s'ha deixat un 2,36% fins als 0,95 euros. El tercer valor amb pitjor comportament no ha estat un banc, sinó Indra, que ha caigut un 2,15% fins als 10,4 euros. D'a prop li ha seguit Popular, que ha cedit un 2,12% fins als 0,96 euros. També han tingut caigudes importants els dos grans bancs del selectiu. BBVA ha cedit un 0,59% fins als 6 euros i Santander un 1,62% a baix fins als 5.

Banc Sabadell ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 2,63% fins als 1,3 euros. Li ha seguit Banc Bankia que s'ha deixat un 2,36%

Aquest dilluns, els bancs espanyols han 'recalculat' l'impacte de les clàusules sòl. Així, Caixabank (-1,08%) incrementarà la provisió en 110 milions d'euros i Popular ho ha disminuït en 105. Per la seva banda, Bankia manté l'impacte i BBVA els 404 milones d'euros. Els consumidors poden presentar les seves reclamacions des d'aquest mateix dilluns.

Quant als resultats dels bancs a Espanya, es preveu una millora pràcticament generalitzada en els beneficis nets de totes les entitats, encara que els experts adverteixen que les xifres podrien veure's 'enlletgides' per les provisions destinades a les clàusules sòl. A més, i com no podia ser d'una altra manera, s'estima que Banc Popular publicarà unes pèrdues d'uns 2.500 milions d'euros.

A la part baixa de la taula, també cal parlar de Mapfre que s'ha deixat un 0,62% i s'ha situat en els 2,7 euros, després que JP Morgan hagi reduït el preu objectiu de la companyia per les inundacions de Màlaga al desembre. Telefónica i Repsol, dos valors amb pes en el selectiu, també han tingut malament comportament. La teleco s'ha deixat un 1,64% fins als 8,9 euros i la petroliera ha caigut un 1,69% fins als 13,9 euros, degut, entre altres coses, a la caiguda del preu del petroli Brent del 0,3% encara que es manté per sobre dels 55 dòlars.

A la zona alta de la taula, Merlin ha estat el valor que millor comportament ha tingut, amb una pujada de l'1,1% fins als 10,1 euros. El segon valor que l'ha acompanyat en els guanys ha estat Meliá Hotels amb una revaloració del 0,67% fins als 11,27 euros. Per la seva banda, cal destacar que Inditex ha estat l'únic pes pesant de l'IBEX que ha tancat amb pujades del 0,21% fins als 31 euros.

Merlin ha estat el valor que millor comportament ha tingut, amb una pujada de l'1,1% fins als 10,1 euros

Al Mercat Continu, Urbas, Fersa Energías Renovables i Solaria Energía s'han disparat més del 12% i han liderat els guanys en la borsa espanyola aquest dilluns. Així, Urbas s'ha revaloritzat un 19% fins als 0,025 euros; Solaria, un 16,67% fins als 0,98 euros i Fersa, un 12% fins als 0,65 euros.

ALTRES MERCATS

A la resta de borses europees també s'ha imposat el vermell. Així, el FTSE 100 de Londres s'ha deixat un 0,66%, un mercat que serà protagonista aquest dimarts a causa que la Cort Suprema del Regne Unit anunciarà la seva decisió judicial sobre si el govern pot començar el procés del Brexit sense permís del Parlament britànic. El Dax 30 alemany ha caigut un 0,73% i el CAC 40 francès s'ha deixat un 0,6%.

Mentrestant, el petroli va complir el divendres passat un any des dels mínims que va marcar en 2016 el Brent en els 27,10 dòlars. De moment, el barril Brent està aguantant suports en els 53,80 dòlars, encara que està caient més d'un 0,3% per les notícies sobre l'increment de l'activitat per part de les productores dels EUA.

Pel que fa a les divises, la moneda comunitària segueix amb el seu ascens enfront del dòlar. Així, l'euro es canvia per 1,0741 'bitllets verds' amb una pujada del 0,32%.

ANÀLISI TÈCNICA

“Hem començat la setmana amb mal peu”, apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Com es pot apreciar en el gràfic adjunt el preu està perforant la base de l'estret moviment lateral-baixista de les últimes setmanes i es col·loca a les portes de la zona de suport dels 9.200-9.250 punts, o el que és el mateix la "cresta" de l'impuls alcista previ (màxims d'octubre).

D'aquesta manera, assenyala que cal tenir “molta cura amb perforar els 9.200 punts, al tancament, perquè podria ser l'avantsala d'un moviment que portés al nostre selectiu a emplenar, ja veurem si total o parcialment els buits (gaps) alcistes que es van deixar en ple ral·li de principis de desembre en els 8.960 i els 8.890 punts”. Observi's la important zona de suport que l'IBEX-35 presenta en els 8.900 punts, coincidint amb el primer dels buits alcistes i amb un ajust del 61,8% de Fibonacci del tram alcista que s'iniciava en la sessió del 5 de desembre. Com a zona de resistència la clau segueix estant en els 9.550 punts.

Noticias relacionadas

contador