broker681yd
10.709,40
  • -55,60
  • -0,52%

L'IBEX 35 ha aconseguit tancar la sessió en verd, amb una lleugera pujada del 0,24%, durant una jornada marcada pel fort enfonsament de DIA (-42,22%), amb diferència el pitjor valor aquest dilluns. El selectiu espanyol aconsegueix mantenir-se així per sobre dels 8.900, allunyant-se del suport clau que té als 8.800 punts.

DIA ha estat el principal protagonista de la sessió per una caiguda del 42%, fins a mínims històrics, després d'una retallada de valoració de JP Morgan i després que la companyia hagi revisat a la baixa les seves previsions de beneficis i hagi suspès el dividend. A més, Ana María Llopis ha fet efectiva la seva dimissió com a presidenta del grup i serà el vicepresident primer, Stephan DuCharme, qui prendrà les seves funcions de forma provisional.

Una altra protagonista de la jornada ha estat Cepsa i la seva decisió de retardar la seva sortida a borsa (prevista per a aquest dijous) per la inestabilitat actual als mercats, que ha fet caure la gana dels inversors.

Tot i l'enfonsament de DIA, l'IBEX ha aconseguit mantenir-se en verd gràcies a les pujades d'alguns grans valors, com Telefónica (+1,32%) o BBVA (+1,04%). Ferrovial (+2,63%) tanca com el millor valor de la sessió. En vermell també destaquen Meliá (-3,16%) i Técnicas Reunidas (-2,51%).

Al Mercat Continu, OHL s'ha deixat més d'un 14,31% després de la sagnia del valor de divendres passat, de manera que aprofundeix encara més en els seus mínims de més de dos dècades.

Pel que fa a la jornada política, el Govern ha empitjorat la seva previsió del PIB per al 2018 al 2,3% i la del dèficit, l'1,8%. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha atribuït aquesta rebaixa a la menor aportació que es preveu del creixement exterior.

ANÀLISI TÉCNICA

Malgrat al fet que el selectiu ha aconseguit tancar en verd, l’índex ha marcat un mínim aquest dilluns als 8.849 punts, bastant a prop del nivell dels 8.800 punts. Tal com recorda José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, a principis de setembre parlàvem dels 8.700 punts, "però en tractar-se d'un potencial suport que té tendència positiva aquest es mou a l'alça i passa per l'entorn dels 8.800 punts". Malgrat tot, l'expert adverteix que caldrà estar pendent del tancament de l’espelma setmanal. "Per poder dir que alguna cosa estaria començant a canviar en l'IBEX necessitarem que ens dibuixi alguna cosa diferent: que almenys ens construeixi un primer màxim creixent", explica Rodríguez, és a dir, "que salti per sobre de la sempiterna dels 9.670 punts, l'origen de l'últim tram baixista".

Per al moment, l'expert de Bolsamanía es recolza en el fet que "els grans bancs ja no semblen estar per la labor de caure més". Explica que BBVA i Santander estan respectant els suports que presenten en els mínims anuals, als 5,02 i als 4,14 euros, respectivament. "Mentre aguantin sembla que el risc d'incórrer en fortes caigudes sembla bastant limitat", opina l'expert, i recorda que al més curt termini l'IBEX té com a resistència el buit baixista d'aquest dijous, als 9.163 punts.

EUROPA I ELS ESTATS UNITS

Així les coses, pràcticament tot Europa s'ha girat el verd i tanca també amb pujades en la majoria d'índexs. Els inversors tenen l'atenció posada en Itàlia i també en el Brexit en una setmana clau en tots dos sentits. El govern italià presenta aquest dilluns els seus pressupostos per a 2019 a la Comissió Europea (CE), que es pronunciarà al respecte abans que finalitzi el mes. "El nostre escenari base és que ara la Comissió emetrà un dictamen negatiu i demanarà una revisió del pressupost", assenyalen els analistes de Danske Bank.

A més, els mercats també estaran atents a les negociacions del Brexit, amb la celebració d'un Consell Europeu determinant a mitjans de setmana. "No està clar si s'arribarà a un acord abans de la cimera de la UE que començarà dijous", adverteixen des de Danske.

El tercer assumpte polític té a veure amb Alemanya, després de la garrotada del soci d'Angela Merkel, la CSU, que ha guanyat a Baviera, però ha perdut molts suports. Caldrà veure si aquest resultat li porta algun problema a la cancellera.

Pel que fa a altres aspectes de la jornada, el Tresor dels Estats Units publicarà el seu informe bianual sobre la manipulació de divises. Caldrà veure si, com s'ha especulat, assenyala la Xina com a manipulador de divises, cosa que podria intensificar la guerra entre tots dos. En principi, la Xina només compleix un dels tres criteris perquè decideixi designar-la com a manipuladora.

Noticias relacionadas

contador