presupuestos portada

El Govern ha revisat a la baixa aquest dilluns les seves previsions del creixement del PIB: del 2,6% per 2018 i del 2,3% per 2019. Així ho ha anunciat Nadia Calviño, ministra d'Economia i Empresa, durant la roda de premsa que ha tingut lloc després del Consell de Ministres. Una rebaixa que Calviño atribueix a la menor aportació que es preveu del creixement exterior.

"El creixement econòmic s'ha anat moderant des de 2015", ha recordat Calviño, abans de defensar que les seves revisions són "prudents" i que "les dinàmiques no canvien radicalment perquè estem en una forquilla de creixement que ja considerem des de fa setmanes".

Nadia Calviño ha justificat aquestes dades per la caiguda del sector exterior

El Govern preveu, a més, que el dèficit públic de l'Estat se situï a l'1,8% (un augment de cinc dècimes respecte a la projecció de l'Executiu de Rajoy) per 2019, un 1,1% per al 2020 (vuit dècimes més) i quatre dècimes més per 2021, respecte al superàvit augurat per l'anterior Govern.

Unes xifres que Montero ha aprofitat per carregar contra l'Executiu de Rajoy i les seves previsions, a més de defensar que sense les mesures pressupostàries pactades amb Units Podem, el dèficit seria del 2,2% per 2019.

D'altra banda, Montero ha anunciat que s'aprovaran "un conjunt de mesures per lluitar contra el frau fiscal com el límit al pagament en efectiu, que no podrà ser superior als 1.000 euros quan una de les parts sigui un professional". En total, Montero afirma que la despesa pública total augmentarà un 3,1% i els ingressos, un 5,5%. D'aquesta manera, s'espera que el sostre de despesa creixi un 4,4%.

EL GOVERN PREVEU ELEVAR A 5.678 MILIONS LA RECAPTACIÓ

En total, el Govern preveu elevar a 5.678 milions d'euros la recaptació amb les noves mesures tributàries acordades amb Units Podem a l'acord pressupostari assolit amb aquesta formació política. D'aquest import de més recaptació, 4.489 milions aniran al Pressupost de l'Estat, i la resta, a la Seguretat Social i als comptes autonòmics.

Les mesures adoptades sobre l'Impost de Societats (limitació d'exempcions i la tributació mínima) seran les que aportin la major quantia, en total, 1.776 milions d'euros, si bé, la rebaixa del tipus per a pimes detraurà 260 milions. El segueix l'impost sobre Serveis Digitals, amb el qual preveu recaptar 1.200 milions d'euros. L'impost sobre les transaccions financeres aportarà 850 milions d'euros, mentre que l'increment de l'IRPF a les rendes molt altes generarà una recaptació de 328 milions.

Al final de la reunió del Consell de Ministres, Calviño ha afirmat que es tracta d'unes previsions "prudents", que es troben en els "límits inferiors" dels rangs de previsions nacionals i internacionals. El Govern ha mantingut les previsions d'atur previstes. Així, la taxa d'atur es manté al 15,5% per a aquest any i al 13,8% per a 2019.

"La classe mitjana i treballadora es veurà apoderada" gràcies a les nostres reformes, ha assegurat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Montero espera que a través de l'augment de l'IRPF a les rendes altes es generin 328 milions d'euros addicionals de recaptació.

Al seu torn, el Govern espera recaptar 670 milions d'euros a través de les noves mesures de fiscalitat mediambiental, entre les quals hi ha l’impost al Dièsel. "Es destinarà fins a un 30% d'aquesta recaptació a l'any 2020 per impulsar les ajudes per a la mobilitat sostenible", ha destacat Montero en relació al Pla Renove.

Noticias relacionadas

contador