ibex portada mercados bolsa
10.854,70
  • -17,30
  • -0,16%

L'IBEX 35 i gairebé tots els grans índexs europeus han tancat aquest dilluns amb moderades caigudes (IBEX: -0,17%. 9.053 punts; DAX: -0,6%; CAC: -0,2%; FTSE 100: +0,05%), durant la sessió que obre una setmana que estarà plena de cites importants, amb el Fòrum Econòmic de Davos, com a gran protagonista. Wall Street no obrirà avui per la festivitat de Martin Luther King després de tancar divendres passat amb alces de l'1%.

L'IBEX es manté d'aquesta forma per sobre dels 9.000 punts després d'aconseguir superar la setmana passada la resistència dels 8.900 punts. Ara té la seva següent resistència als 9.150 punts.

Dins del selectiu han destacat les pujades en Técnicas Reunidas (+3%), Mediaset (+2,5%) i Viscofan (2,5%), mentre que la cara més negativa de la jornada ha copat el sector bancari després d'una retallada de preus objectius d'UBS. Sabadell ha estat el valor més baixista, cedint un 1,7%, Bankia ha perdut un 1,6% i Bankinter, un 1,15%. Fora dels bancs, Repsol ha tingut també un mal dia i ha perdut un 1,5%.

A l'àmbit empresarial, cal destacar que Orange ha desmentit que estigui estudiant una OPA pel 100% d'Euskaltel. Aquests rumors van fer que l'operador basc es disparés divendres passat. No obstant això, Orange no ha especificat si està estudiant fer-se amb un paquet inferior d'accions.

Santander (-0,2%) i Mapfre (+ 0,45%) han acordat crear una companyia conjunta que serà l'encarregada de comercialitzar en exclusiva les assegurances d'automòbils, multirisc comerç, multirisc pimes i responsabilitat civil de l'asseguradora a través d' la xarxa de l'entitat fins al 2037.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, la d'aquest dilluns ha estat una "sessió de simple transició" i les caigudes eren esperables després de les fortes pujades de les últimes sessió de l'última setmana. "Tenim el preu molt a prop de resistències importants, com és la directriu baixista que uneix els màxims decreixents des del maig i que passa en el moment actual pels aproximadament 9.150 punts. Al més curt termini no es pot descartar que omplim, almenys de manera parcial, el buit alcista de la sessió de divendres als 8.910 punts", explica Rodríguez.

Sobre Wall Street, de cara a la setmana que comença demà, l'analista considera que "la directriu baixista que uneix els màxims decreixents d'octubre i desembre passa en el moment actual pels aproximadament 2.700 punts, xifra que vol dir que en teoria el marge de pujades addicionals des d'aquí, sense abans una correcció o ajustament (fase de reacció) sembla bastant limitat". En definitiva, Rodríguez recomana "molta cautela a curt termini després dels importants rebots des de finals de desembre".

UNA SETMANA CARREGADA

La setmana que avui comença compta amb múltiples referències d'interès. D'una banda, aquest dimarts comença el Fòrum Econòmic de Davos, una trobada que enguany es preveu 'descafeïnat' sense la presència de Donald Trump, ni d'Emmanuel Macron, ni Theresa May. En tot cas, el que es digui des d'allà sempre és rellevant i pot tenir algun impacte als mercats (encara que seria mínim).

En segon lloc, el Brexit seguirà en primer pla mentre arriba aquest 'pla B' de Theresa May, que es votarà el proper 29 de febrer. Res sembla marxar com hauria de en el tema del Brexit i tot indica que la votació del 29 també resultarà un fiasco per a la 'premier'. Mentrestant, també s'analitzen les opcions per a un segon referèndum.

"Molt ha de variar aquest pla que va ser rebutjat amb contundència pels parlamentaris la setmana passada per ser aprovat, cosa que dubtem que hagi de ser així. Els escenaris d'un potencial retard del Brexit, d'un nou referèndum i, fins i tot, d'un "no Brexit" no són per res descartables a hores d'ara", assenyalen els analistes de Link Securities.

D'altra banda, cal destacar que dijous hi ha reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE), el mateix dia en què comencen els resultats de 2018 a Espanya amb els comptes de Bankinter. Els inversors estaran molt atents a tots dos aspectes. "El mercat fa temps que està parat, tranquil. Potser Draghi dirà alguna cosa que el mogui", assenyala un analista a Bolsamanía.

Al pla macro, la Xina torna a ser protagonista amb més dades dolentes. El gegant asiàtic ha anunciat aquest dilluns que el seu creixement econòmic oficial va arribar al 6,6% el 2018, el ritme més lent des de 1990. L'alentiment del PIB de la segona potència mundial s'havia anticipat àmpliament, en plena disputa comercial de Pequín amb els Estats Units, el seu major soci comercial. Pel que fa a la Xina i els EUA i a les seves negociacions comercials, Donald Trump ha negat les notícies que apunten a una reducció dels aranzels sobre la Xina, tot i que ha reconegut durant aquest cap de setmana avenços en les negociacions.

Noticias relacionadas

contador