theresa-may-ue-brexit 20190116215011

La primera ministra britànica, Theresa May, estaria estudiant una modificació de l'Acord del Divendres Sant de 1998 com a fórmula per desencallar el procés de sortida del Regne Unit de la UE després de la derrota de l'acord que va aconseguir Londres amb la UE al Parlament britànic.

Segons informa el diari britànic The Daily Telegraph, May informarà aquest dilluns al Parlament d'un Pla B per al Brexit elaborat després d'una ronda de converses amb els partits polítics representats a Westminster i amb dirigents de la UE.

Una de les propostes que estudia és la revisió de l'acord de pau d'Irlanda del Nord que va posar fi a dècades de violència protagonitzades per l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) i incloure-hi un compromís formal per evitar una frontera "dura" entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda un cop el Regne Unit surti de la UE.

Aquest text seria una garantia per a Irlanda i per al Partit Unionista Democràtic (DUP), el partit nord-irlandès els diputats a Londres del qual podrien ser claus per a la ratificació de qualsevol acord de sortida de la UE.

El passat 15 de gener May va patir la major derrota parlamentària d'un govern des de la dècada de 1920 amb el clar rebuig del Parlament a l'Acord de Retirada. No obstant això, va superar a continuació la moció de censura presentada per l'oposició laborista.

Noticias relacionadas

contador