cb bajista 23

Els analistes de JPMorgan no es refien del rebot que han protagonitzat les borses mundials des dels mínims anuals marcats fa poques sessions. "Donada la velocitat de la caiguda, s'ha produït un ral·li d'alleujament, però és probable que acabi esvaint-se", argumenten aquests experts, que consideren que el rebot actual és "tàctic".

Segons els seus càlculs, la renda variable mundial ha baixat de mitjana un 34% des dels seus màxims anuals per l'impacte negatiu del coronavirus. Posteriorment, les mesures d'estímul adoptades pels bancs centrals (QE il·limitat de la Reserva Federal, juntament amb la compra de crèdit; i programa QE del BCE); i les mesures fiscals dels governs, han provocat una gran pujada en els mercats de renda variable i han suavitzat les condicions financeres a nivell global.

A més, les mesures de quarantena europees més estrictes haurien de significar que relativament aviat es marqués un pic en les taxes de contagi a Europa. "Tot això és útil per al mercat, però vol dir que ja hem vist el mínim de l'any?", es pregunten aquests analistes.

"Això dependrà en gran mesura", contesten, "de si veiem una reacceleració dels contagis a la Xina, ara que el país ha començat a normalitzar-se. Els bloquejos més recents a l'Índia, Austràlia, Singapur i una recaiguda a Hong Kong no són un bon auguri per a l'argument de l'estacionalitat del virus".

A més, afegeixen, per tal que la recuperació es mantingui, l'espiral negativa entre l'afebliment del mercat laboral, la demanda final deprimida i la caiguda dels ingressos no hauria d'arrelar-se. Encara que "és poc probable que vegem molta claredat sobre aquest tema abans de l'estiu", reconeixen.

Finalment, expliquen que en les últimes dues recessions, els guanys empresarials es van reduir en un 40% i un 20%, respectivament, comparat amb el 3% actual. Per això, consideren que les borses encara no han descomptat totes les males notícies que encara han d'arribar.

HSBC TAMPOC VEU UN SÒL ... ENCARA

Altres analistes consideren que només manca un ingredient perquè els mercats continuïn rebotant. Encara que tal vegada sigui el més difícil: la contenció de la pandèmia. El mercat està "en fase de rebot", però encara "no ha fet sòl". Aquesta és la valoració que realitzen els analistes d'HSBC de la situació actual del mercat. "En general, la nostra narrativa continua sent cautelosa. Ens estem acostant al sòl i el ràtio risc/recompensa està millorant", afirmen.

L'abundant estímul fiscal i monetari anunciat pels governs i els bancs centrals suposa un gran suport, però necessiten veure "una desacceleració en el nombre de nous casos de Covid-19 a nivell mundial abans de començar a agregar una major exposició cíclica".

Per a aquests experts, la pregunta més important per als mercats és si es produirà una recuperació en forma de "V", "O" o "L". Així, tots els ulls estan ara a la Xina continental. Si la seva economia pot tornar ràpidament a la normalitat, hauria de servir com un model per a la resta del món.

No obstant això, si la naturalesa del coronavirus significa que la utilització de la capacitat requereix diversos trimestres per recuperar els nivells de 2019, l'impacte sobre els mercats d'accions podria ser "molt més profund i prolongat", afirmen.

Noticias relacionadas

contador