ep february 27 2020 - new york ny usa new york stock exchange building wall streets main indexes
Alcir N. da Silva

El mercat està "en fase de rebot", però encara "no ha tocat sòl". Aquesta és la valoració dels analistes d'HSBC de la situació actual del mercat. "En general, la nostra narrativa continua sent cautelosa. Ens estem acostant al sòl i la ràtio risc/recompensa està millorant", afirmen.

L'ampli estímul fiscal i monetari anunciat pels governs i els bancs centrals suposa un gran suport, però necessiten veure "una desacceleració en el nombre de nous casos de Covid-19 a nivell mundial abans de començar a agregar una major exposició cíclica".

Per a aquests experts, la pregunta més important per als mercats és si es produirà una recuperació en forma de "V", "O" o "L". Així, tots els ulls estan posats a la Xina continental. Si la seva economia pot tornar ràpidament a la normalitat, podria servir com a model per a la resta del món.

No obstant això, si la naturalesa del coronavirus significa que la utilització de la capacitat requereix diversos trimestres per recuperar els nivells de 2019, l'impacte en els mercats d'accions podria ser "molt més profund i durador", afirmen. Les empreses ja s'enfronten a escassetat de liquiditat i capital per resistir 90 dies, i un brot prolongat podria donar lloc a una difusió molt més àmplia d'incompliments, tancaments, acomiadaments i esdeveniments crediticis.

Segons les seves previsions, les borses es troben en fase de rebot després de sofrir el mercat baixista més ràpid de la història. No obstant això, durant les pròximes setmanes, encara creuen que existeixen riscos a la baixa per a les accions globals. "Per a ser més constructius, necessitem dos catalitzadors: el primer és un estímul fiscal significatiu i el segon és una desacceleració en el nombre de nous coronavirus a nivell mundial. Hem vist un progrés considerable en el primer, però encara no estem en el punt d'inflexió del segon", valoren.

En la seva opinió, "les valoracions són baixes, però no indiquen un sòl" perquè "les comparacions amb recessions anteriors suggereixen que la renda variable podria continuar baixant". A les últimes tres recessions, l'índex Ftse All-World va caure un 45% de mitjana comparat amb el 31% actual, i el seu múltiple de Preu/Benefici (PE) va assolir mínims de 10,5 vegades, en comparació amb el mútiple de 12,3 vegades aconseguit actualment.

El Covid-19 ha provocat un col·lapse sense precedents de l'activitat empresarial. Les mesures dels governs per aplanar la corba de propagació del coronavirus, com el tancament de ciutats i el distanciament social, essencialment han aturat moltes indústries, afirma HSBC.

Els governs i els bancs centrals han respost amb notable rapidesa per esmorteir el cop econòmic, amb l'objectiu de rebutjar les preocupacions que les seves municions s'hagin esgotat. La Fed ha llançat un programa de compra d'actius il·limitat, ha retallat els tipus fins al 0% i ha pres nombroses mesures per injectar liquiditat al sistema econòmic. I el BCE ha llançat un programa QE de 750.000 milions d'euros i ha obert la porta a fer-lo il·limitat.

Per part seva, els governs de tot el món, liderats pels EUA, Alemanya, Regne Unit, França, Espanya i Itàlia, han llançat grans plans d'estímuls econòmics per evitar que la crisi sanitària es converteixi en una crisi financera encara més greu.

Però totes aquestes mesures "no podran evitar una disminució dramàtica en els guanys empresarials". Per això HSBC anticipa que els beneficis per acció "nord-americanes i mundials cauran un 28% i un 34%, respectivament, en 2020"; i la major part d'aquesta caiguda es produirà en el segon trimestre, quan esperen un enfonsament del 80%.

Per això, han reduït la seva previsió per a l'S&P 500 a final d'any fins a 2.950 punts des de 3.200, la qual cosa suposa encara un potencial alcista del 14% sobre el preu actual de 2.580 punts.

Noticias relacionadas

contador