• Sabadell, que decideix a aquesta hora el seu canvi de seu, s'ha disparat un 6,16%
montaña rusa, volatilidad, mercados, turbulencias

L'IBEX 35 rebota aquest dijous després de protagonitzar ahir la seva pitjor sessió des del Brexit. El selectiu ha tancat amb pujades del 2,51%, les majors des del mes d'abril, i ha recuperat els 10.200 punts, en una jornada volàtil que va obrir amb caigudes. Banc Sabadell ha estat novament protagonista de la jornada, ja que s'ha disparat un 6,1% després de saber que el seu consell decideix aquesta tarda el canvi de seu social. CaixaBank també ha sumat un 4,9%, mentre les elèctriques Iberdrola (+3,12%) i Endesa (+2,99%) han liderat també les alces.

  • 11.299,30
  • -0,56%

Després de registrar aquest dimecres una caiguda del 2,85% assotat per la banca i la greu crisi política a Catalunya, l'IBEX ha arrencat aquest dijous des dels 9.964 punts i finalment ha estat capaç de recuperar els 10.200 punts. El canvi de seu, que es debat a aquesta hora a Sabadell, ha motivat bona part d'aquest rebot. L'entitat busca amb la seva sortida de Catalunya "garantir la seguretat jurídica que proporciona el marc regulador del Banc Central Europeu (BCE)", segons fonts oficials consultades per Europa Press.

A més de Sabadell, Eurona també ha decidit traslladar la seva seu social de Barcelona a Rivas-Vaciamadrid (Madrid). Aquesta decisió l'ha portat a pujar un 5,26% en borsa avui. El mateix li passa a Oryzon, amb la mudança acumula una pujada de més del 14% en dos dies.

Així mateix, Caixabank també va assegurar ahir que "farà tot el necessari per garantir la seguretat dels seus dipòsits" i el Grup Catalana Occident ha comunicat avui la intenció de fer el mateix amb l'objectiu de "preservar els interessos dels clients, treballadors, mediadors i accionistes".

De tornada a l'IBEX, a part de Sabadell i Caixabank, tots els bancs recuperen terreny i tanquen la sessió en positiu. Banc Santander ha pujat un 2,93%, seguit de BBVA, que s'ha revalorat un 2,77% i Bankia (+2,41%). De la mateixa manera, altres grans valors de l'IBEX han acabat en verd, com Telefónica (+2,94%) o Inditex (+1,91%).

A la banda de les pèrdues, només hi trobem dos valors avui. Es tracta d'IAG, que s'ha deixat un 0,69%, i Meliá Hotels, que ha caigut un 0,54%.

El problema ara és el que està per venir, i preocupa especialment un futurible crisi bancària de continuar així la situació. La fuga de dipòsits de la banca catalana (i de la no catalana) sembla que és una realitat a Catalunya i això pot fer, potencialment, molt de mal a un sistema financer que fa anys que està sumant un ensurt rere l'altre. Davant d'aquesta situació, es continuarà analitzant 'amb lupa' l'evolució de Sabadell i CaixaBank i, en general, de tot el sector bancari espanyol. Des de divendres passat, la banca espanyola ha perdut 10.825.000 d'euros per la crisi catalana.

Però més enllà d'Espanya segueixen passant coses. Aquesta passada sessió va parlar la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, que va afirmar que el banc central està tractant de reduir la regulació dels bancs locals perquè no sigui "excessivament molesta" i estigui adequada a la grandària i complexitat de les entitats. A més, és notícia també el discurs de Theresa May, primera ministra britànica, interromput per un espontani i per constants atacs de tos, i que, segons els experts, han donat en orris amb el seu objectiu d'enfortir el seu lideratge.

Per la seva banda, el BCE ha reiterat aquest dimecres que anunciarà un pla aquest mes per anar sortint gradualment de la seva política de superliquidat, encara que no hi hagi pressa per acabar-la.

Cal destacar igualment que el Banc Mundial ha augmentat la previsió de creixement per a la Xina al 6,7% el 2017. En un informe, l'organisme apunta que aquest nou pronòstic es deu a una millora de les previsions també per a la regió asiàtica, on s’estima un creixement del 6,4% el 2017 -enfront del 6,2% anunciat a l'abril- i del 6,2% el 2018 -enfront del 6,1% de fa sis mesos-.

ANÀLISI TÈCNICA

De la sessió d'aquest dijous, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía destaca que "el que és realment interessant no és tant el moviment de recuperació d'aquest dijous, anul·lant gairebé íntegrament les fortíssimes pèrdues d'aquest dimecres, que també, com el tancament de l’espelma setmanal que podem tenir demà". Segons la seva opinió, "l'experiència ha demostrat en moltes ocasions que així és com es produeixen els girs de mercat: en moments de por, de molta por i d'un dia per l'altre. Despertem amb un clar pessimisme i tanquem la sessió amb fortes pujades, totalment inesperades".

"De totes maneres no llancem les campanes al vol tan aviat perquè encara ens falta l'última sessió de la setmana", adverteix Rodríguez. Encara que de tancar així (i com més amunt molt millor) "podem dir que els preus ens estarien dibuixant interessants 'martells' setmanals des de la base del canal baixista dels últims cinc mesos que coincideix a més amb la MM200 setmanal. O el que és el mateix, estaríem parlant d'una clara 'anada i tornada' des de suports clau. i això, en la majoria de les ocasions, acostuma a tenir importants i clares implicacions alcistes per als preus", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador