ibex portada mercados bolsa
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX continua aliè a les incerteses polítiques nacionals després de l'avançament electoral i s'ha disparat aquest divendres un 1,91%, fins als 9.123 punts i així a l’acumulat setmanal puja un 3%. El selectiu espanyol, igual que la resta de borses europees, s'ha vist impulsat pel sector bancari, que ha reaccionat molt positivament a la possibilitat que el BCE torna a arrencar el seu programa d'estímuls.

Els bancs han copat els primers llocs del selectiu aquest divendres, amb Sabadell (+5%) Bankinter (+3,9%) i Santander (+3,6%) protagonitzant les majors pujades en un sector en què tots els valors han tancat per sobre del 2,8%. Un dels responsables de la pujada ha estat Benoit Coeuré, membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE), que durant un acte celebrat a Nova York ha obert la porta al fet que pogués recomençar el programa d'estímuls.

A més dels bancs, ha destacat la pujada d'Arcelormittal, que ha tancat com el quart valor més alcista de la sessió amb un important avanç del 3,6%. Els grans valors no bancaris també van acompanyar la pujada del selectiu en què han destacat les alces d'Inditex (+3,1%) i Telefónica (+2,5%).

El sector energètic va ser la cara més negativa de la jornada, amb Endesa (-1,3%), Red Eléctrica (-1,2%) i Enagás (-1%) despuntant com els valors més baixistes de la sessió.

La principal notícia del dia a Espanya, l'avançament electoral anunciat pel president Pedro Sánchez pel 28 d'abril, no ha tingut cap repercussió negativa als mercats.

Els analistes de Barclays consideren que "des de la perspectiva de quin futur govern podria portar polítiques més beneficioses per al mercat que l'actual, gairebé totes les opcions electorals possibles seran similars o millors. Per tant, no s'ha d'esperar una reacció negativa del mercat durant les pròximes setmanes prèvies a les eleccions".

ANÀLISI TÈCNICA

"Impecable superació de resistències a l'IBEX, que per fi és capaç de deixar enrere la resistència que presenta a la part superior del petit canal baixista al qual hem fet referència durant els últims dies. I ara falta el més difícil encara: saltar per sobre de la resistència dels 9.260 punts, preferiblement en període setmanal. En fer-ho, en teoria, confirmaria un gran 'cap i espatlles' invertit, amb objectiu (mínim teòric) als 10.000-10.200 punts", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Molt interessant també la fortalesa del primer banc del nostre país, Banc Santander. Aquest ha rebotat amb màxima precisió des del suport que presenta en el buit alcista dels 3,95 euros, per definició suport. I ara hauria de posar rumb cap a l’important resistència que presenta als 4,39 euros. Per sobre, també confirmaria figura de volta (la mateixa que l'IBEX) amb objectiu als 5 euros", conclou Rodríguez.

EMERGÈNCIA NACIONAL

Les converses entre la Xina i els Estats Units, un dels assumptes clau de la setmana, han seguit despertant optimisme al mercat aquesta jornada davant la possibilitat que es pugui evitar la pujada aranzelària prevista per al proper 1 de març. Els representants Steven Mnuchin i Robert Lighthizer s'han reunit avui amb el president Xi Jinping.

La gran notícia política de la jornada als Estats Units l'ha protagonitzat, una vegada més, el president Donald Trump, que ha decidit evitar un nou tancament de govern mitjançant la signatura de l'acord assolit al Congrés, però al mateix temps ha declarat l'emergència nacional per aconseguir els fons addicionals que necessita per construir el mur fronterer amb Mèxic.

Animat per aquestes notícies, Wall Street cotitza en verd a aquestes hores després de tancar aquest dijous amb moderats descensos mentre que a Àsia les retallades han estat més acusats per la publicació d'una dada de vendes al detall pitjor del previst. Aquest va mostrar la major caiguda mensual des de gener de 2000.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'àmbit empresarial, avui s'han seguit publicant resultats, com els d'Allianz, que ha obtingut un benefici net durant el quart trimestre de 1.700 milions d'euros enfront dels 1.430 milions del mateix període de l'any previ. Les accions de l'asseguradora han pujat un 5,9% al parquet de Frankfurt. Als Estats Units, PepsiCo ha anunciat uns beneficis d’11.100 milions el 2018, més del doble que el 2017, i puja a aquesta hora un 3%.

previ.

Pel que fa a les dades de la sessió, l'INE ha confirmat que l'IPC va baixar un 1,3% el gener en relació al mes anterior i va retallar dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1%, el seu menor nivell durant l'últim any.

Noticias relacionadas

contador