ep gasolina 20180920114602
EP

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 1,3% el gener en relació amb el mes anterior i va retallar dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1%, el seu menor nivell durant l'últim any, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït la caiguda de la taxa interanual de l'IPC de gener a l'estabilitat dels preus del peix i el marisc, enfront de la pujada que van registrar durant el mateix mes del 2018, a l'abaratiment dels paquets turístics i al fet que els carburants i lubricants van pujar menys durant el primer mes de l'any del que ho van fer el gener de 2018.

La taxa interanual de gener és la vint-i-novena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1% superiors als de fa un any. Amb la dada de gener, l'IPC suma tres mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

És la vint-i-novena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1% superiors que fa un any

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va disminuir una dècima el gener, fins al 0,8%, de manera que se situa dues dècimes per sota de la de l'IPC general.

Durant l'últim mes de 2018, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual a l'1%, dues dècimes menys que el desembre.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a la moderació de la taxa interanual de l'IPC el gener es troben el transport, que va retallar quatre dècimes la seva taxa anual, fins al -0,2%, pels carburants, pels aliments, la taxa anual dels quals va baixar també quatre dècimes, fins al 0,9%, pel peix i pel marisc, i l'oci i la cultura, que van reduir vuit dècimes la seva taxa, fins al -0,9%, per l'abaratiment dels paquets turístics.

En termes mensuals, l'IPC va retrocedir un 1,3% el gener, el seu major descens en aquest mes des de 2016, a causa, entre altres factors, de la disminució dels preus del vestit i el calçat en un 15,4% per l'efecte de les rebaixes d'hivern, l'oci i la cultura (-2,3%) pels paquets turístics, de l'habitatge (-0,6%) per l'abaratiment del gas, la llum i el gasoil per a calefacció, del parament (-0,5%) pels articles tèxtils per a la llar, i dels hotels (-0,2%) pel menor cost dels serveis d'allotjament.

Per contra, el grup de transport va elevar els seus preus un 0,3% el gener en relació amb el mes anterior per la pujada dels preus dels carburants.

LES PATATES DISPAREN EL SEU PREU UN 12%

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser els llegums i hortalisses fresques (+3%) i les patates i els seus preparats (+1,7%). Per contra, els majors descensos mensuals es van registrar en la roba d'home (-17,8%), la de dona (-17,1%), els complements de vestir (-14,5%), la roba de nen i nadó (-14,2%) i el calçat infantil (-14%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els majors descensos de preus són els olis i greixos (-12%), el transport públic interurbà (-2,7%) i els objectes recreatius (-2,4%). En la banda oposada, els majors ascensos de preus durant l'últim any els experimenten les patates i els seus preparats (+12,1%), les fruites fresques (+5,4%) i els llegums i hortalisses fresques (+5%).

BAIXA LA TAXA INTERANUAL EN 14 COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va disminuir el gener en 14 comunitats autònomes i es va mantenir a Balears, Navarra i País Basc. El major descens es va registrar a Castella-La Manxa, que va retallar la seva taxa cinc dècimes, fins al 0,7%.

Les regions que presentaven a l'arrencada de l'any les majors taxes anuals d'IPC van ser Madrid i Navarra (1,3% en ambdós casos) i Castella i Lleó i La Rioja (1,1%), mentre que Múrcia va registrar la taxa més baixa (0,6%).

CATALUNYA

L'índex de preus de consum (IPC) a Catalunya va caure un 1,3% el gener respecte al desembre de l'any passat per les rebaixes, i la taxa interanual es va rebaixar 0,4 dècimes, fins a l'1%. Catalunya és la cinquena comunitat amb una taxa interanual més alta (1%), empatada amb Aragó, Canàries, Comunitat Valenciana, Extremadura i País Basc, mentre que Madrid lidera el rànquing (1,3%) i Melilla el tanca (-0,5%).

Noticias relacionadas

contador