trump estado emergencia casa blanca

Donald Trump ha declarat aquest divendres l'emergència nacional a la frontera sud per obtenir finançament i construir el mur amb Mèxic. "Els murs funcionen al 100%", ha defensat Trump sobre les crítiques al seu polèmic projecte. "Vaig a signar una emergència nacional que ha estat signada moltes vegades abans per molts presidents. Poques vegades ha estat un problema... a ningú li va importar", ha afegit el dirigent.

Trump ha justificat la seva decisió perquè els EUA, en la seva opinió, està patint "una invasió de drogues i delinqüents a la frontera sud que ha de ser detinguda amb un mur". El president també signarà l'acord assolit al Congrés entre demòcrates i republicans per evitar el tancament del govern.

Aquest dijous, el senador republicà Mitch McConnell va anticipar els seus plans. "Està preparat per signar el projecte de llei i al mateix temps també emetrà una declaració d'emergència nacional", va assenyalar McConnell durant el debat per votar la nova legislació.

L'acord assolit pel Congrés inclou uns 1.400 milions de dòlars per al mur amb Mèxic, però Trump havia sol·licitat fins a 5.700 milions de dòlars perquè el seu objectiu és acabar tota la infraestructura. A més, els fons aprovats no estan destinats a nous trams.

En aquest escenari, el president ha decidit evitar un nou cop a la seva popularitat mitjançant la signatura de l'acord assolit al Congrés, però al mateix temps ha declarat l'emergència nacional per aconseguir els fons addicionals que necessita.

Aquesta estratègia li permetria destinar fons governamentals d'altres partides, sobretot del Departament de Defensa, per construir el mur sense l'aprovació del Congrés.

No obstant això, segons informa CNBC, la declaració d'emergència pot provocar una onada de demandes contra la seva autoritat com a president, cosa que al seu torn causarà una nova batalla legal contra una de les promeses més polèmiques realitzades durant la seva campanya. Els demòcrates, que controlen la Cambra de Representants, ja han anunciat que s'oposaran frontalment a aquesta estratègia.

En aquest sentit, el mateix Trump ha anticipat que afrontarà una dura batalla legal per la seva iniciativa, però ha anticipat que acabarà guanyant al "Tribunal Suprem", tal com va fer amb la seva polèmica ordre executiva per prohibir l'entrada als EUA de ciutadans de alguns països àrabs. "Perdrem unes quantes vegades, però acabarem guanyant al Tribunal Suprem", ha comentat en el seu polèmic to habitual.

Qüestionat pels periodistes sobre la utilitat del mur per aturar l'entrada de droga als EUA i sobre el descens de criminalitat a la frontera sud, segons organismes oficials, Trump ha assenyalat que no es creu les estadístiques que maneja l'opinió pública.

Noticias relacionadas

contador