• Carles Puigdemont ha acceptat des de Brussel·les les eleccions del 21 de desembre
  • El selectiu espanyol es revalora un 12,5% aquest any i apunta els seus màxims anuals
broker670

L'IBEX 35 ha deixat enrere la crisi catalana i ha acomiadat l'octubre (qui ho havia de dir divendres) amb magnificència. Després d'un mes frenat per la gravetat de la situació a Catalunya, l'índex ha donat continuïtat aquest dimarts a les fortes pujades de dilluns, després de revalorar-se un 0,74%, fins als 10.523,50 punts. Durant el mes d'octubre, el selectiu ha avançat un 1,37%. A més, acumula una pujada anual del 12,53%.

  • 11.154,60
  • 1,56%

El curiós de tot l'assumpte català és veure la rapidesa amb què alguna cosa pot passar de ser 'el problema' a ser 'la solució'. I és que, si pel que sembla es confirma que la fi del problema català és un fet -almenys per a curt-mitjà termini perquè, a llarg termini, el tema seguirà aquí-, la crisi política a Espanya podria passar de ser el gran llast dels últims temps per al selectiu en convertir-se en el catalitzador que li calia per posar-se al nivell de la resta d'índexs europeus. De moment, això sembla que està passant. Això sí, perquè l'IBEX es posi al nivell de la resta de places del Vell Continent, hauria de pujar fins als 11.180 punts, màxims anuals en els quals ja es troben la resta d'índexs.

La següent 'parada' política ha arribat aquest dimarts des de Brussel·les, des d'on ha parlat l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha tornat a demanar diàleg, ha dit que respectaran el resultat de les eleccions del 21 de desembre i ha afirmat que no és a Brussel·les per demanar asil polític, tal com s'ha publicat.

A més, l'agència Standard & Poor's ha assegurat que el ràting d'Espanya no es veurà afectat pels recents conflictes amb Catalunya i ha afegit que l'aplicació d'article 155 i la convocatòria d'eleccions a Catalunya el 21 de desembre ha reduït les tensions en el curt termini.

La prima de risc d'Espanya ha baixat més del 2%, per sota dels 110 punts, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha baixat també un 2%, fins a l’1,459%. Per la seva banda, l'euro cau un 0,07%, fins a 1,1643 dòlars i el petroli Brent marca nous màxims anuals, després de pujar un 0,4%, fins a 61,15 dòlars.

PUJADES GENERALITZADES A L’IBEX

La pujada d'aquest dimarts s'ha recolzat en títols com Siemens Gamesa, que s'ha disparat un 6,05% després d'aconseguir un important contracte als Estats Units. El valor, que ahir va rebotar un altre 4%, aconsegueix reduir el càstig borsari al qual ha estat sotmès durant les últimes setmanes.

Grifols, líder mundial en la fabricació d'hemoderivats, ha rebut amb alces del 4,07% un consell de compra del banc nord-americà Citi, que ha valorat les seves accions tipus A en 30 euros i les tipus B en 25,50 euros. El tercer valor més alcista del dia ha estat Viscofan (+2,75%), el fabricant navarrès d'embolcalls alimentàries. A més, Sabadell, CaixaBank, Inmobiliaria Colonial, Aena, i Acciona han pujat més del 2%.

Els grans valors també els han acompanyat. BBVA ha pujat un 1,39%, seguit de Telefónica (+1,16%), Iberdrola (+1,15%), Inditex (+0,79%), Repsol (+0,59%) i Endesa (+0,38%). En negatiu, tan sols Indra (-4,45%), Arcelor Mittal (-1,91%), Bankinter (-0,63%), Bankia (-0,41%) i Santander (-0,05%).

Al Mercat Continu, ha destacat Oryzon, disparada (+26,5%) després de rebre una aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament per un assaig clínic. A més, Prisa (+10%) i Pharma Mar (+8%) també han pujat amb força.

Amb tot, l'atenció torna a girar-se cap als resultats empresarials. Samsung i BP han publicat els seus comptes mentre que, a Espanya, Unicaja (+2,88%) ha comunicat un benefici de 136 milions, un 30% menys, durant els primers nou mesos de l'any. A més, FCC (+6,32%) ha publicat un resultat net atribuïble fins a setembre de 153,5 milions d'euros, xifra que contrasta amb les pèrdues de -179.400.000 d'euros registrada durant el mateix període de 2016. Acerinox (+1,86%), per la seva banda, és el valor que més cau de l'IBEX després de millorar el seu benefici en més d'un 200%.

Al front de dades macro de la jornada, l'avanç del PIB de la Zona Euro es modera al 0,6% durant el tercer trimestre. A més, la inflació a la Zona Euro d'octubre cau fins a l'1,4%. Per la seva banda, la taxa d'atur a la Zona Euro cedeix fins al 8,9% des del 9,0% esperat i el 9,0% previ. A més, el Banc del Japó ha mantingut la seva política monetària sense canvis, amb els tipus al -0,1%.

ANÀLISI TÈCNICA

"Durant setmanes hem parlat de la importància de saltar per sobre dels 10.410-10.420 punts en preus de tancament per tenir un abans i un després en l'IBEX i la veritat és que, tècnicament parlant, ha estat deixar enrere la resistència i començar a recuperar posicions amb força. Vista la fortalesa que està tenint el mercat no costa creure que assistim a alguna correcció de certa entitat, però, en teoria, si aquesta es produís, hauria de ser entesa com una nova oportunitat per pujar al tren de les compres", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"No oblidem que la resta d'índexs europeus cotitza per sobre dels màxims anuals que es van aconseguir al maig i perquè nosaltres recuperem els màxims de maig encara hauríem de pujar un 6% més. Ara la zona de suport la trobem als 10.410-10.420 punts, abans resistència. I tota caiguda cap a aquest nivell (si bé, és cert que no sembla l'escenari més probable) hauria de ser entesa com una compra, una nova oportunitat per als quals s'han quedat endarrerits”, afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador