ep sebastian albella presidente de la comision nacional del mercado de valores cnmv
CNMV - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no vol ni sentir a parlar del tema, per la qual cosa és més que probable que tampoc exerceixi la potestat que té de tancar la borsa, fins i tot en cas que el caos persisteixi o fins i tot s'incrementi. "Seguim l'evolució dels mercats i utilitzarem les eines que la legislació ens dóna si ho considerem necessari. Si hi ha alguna decisió, n'informarem", és tot el que ha de dir davant els enfonsaments reiterats i la volatilitat incontrolada a la renda variable.

L'última decisió que ha pres la CNMV i sobre la que ha informat convenientment és ampliar el veto a les posicions curtes a un mes, prorrogable per períodes addicionals no superiors a tres mesos. Mentrestant, ni una paraula de si està estudiant el tancament total de la borsa.

Filipines ha establert precedent anunciant aquest dimarts que tanca la borsa pel coronavirus un temps indefinit. La decisió ha estat política. De fet, els responsables del mercat borsari filipí han anunciat que intentaran de reobrir a partir d'aquest mateix dijous. Els experts subratllen que hi ha una gran diferència entre la situació d'Espanya com a país i la de Filipines, al qual una crisi d'aquesta magnitud podria deixar la vora de l'abisme.

"QUAN CONCORRIN CIRCUMSTÀNCIES ESPECIALS"

La competència genèrica de la CNMV per suspendre la cotització de la borsa ve derivada de l'article 17 de la Llei del Mercat de Valors (Reial decret legislatiu 4/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei del Mercat de Valors).

En aquest article s'estableix que la Comissió Nacional del Mercat de Valors és l'òrgan competent en matèria de supervisió i inspecció dels mercats de valors i de l'activitat de tota persona física i jurídica es relaciona amb el trànsit d'aquests, de l'exercici sobre elles de la potestat sancionadora i de les altres funcions que se li atribueixen en virtut d'aquesta llei. A més, s'estipula que la CNMV "vetllarà per la transparència dels mercats de valors, la correcta formació dels preus en els mateixos i la protecció dels inversors, promovent la difusió de tota la informació que sigui necessària per assegurar la consecució d'aquestes finalitats".

La facultat específica de suspendre l'activitat de la borsa ve del Reial decret llei 21/2017, de 29 de desembre, de mesures urgents per a l'adaptació del dret espanyol a la normativa de la Unió Europea en matèria del mercat de valors. L'article 21 es refereix concretament a la suspensió i exclusió de la negociació d'instruments financers per la CNMV, i s'estableix que la CNMV podrà acordar la suspensió de la negociació dels instruments financers admesos a negociació en mercats regulats subjectes a la seva supervisió "quan concorrin circumstàncies especials que puguin pertorbar el normal desenvolupament de les operacions sobre aquest instrument financer o que aconsellin aquesta mesura en nom de la protecció dels inversors".

"A la normativa no tenim un supòsit que prevegi un tancament del mercat íntegrament, però sobre la base d'aquest article, la CNMV podria tancar la borsa en conjunt", explica a Bolsamanía José Luis Palao, soci del Departament Mercantil de Garrigues.

Quant a aquestes "circumstàncies especials", Palao reconeix que és un 'calaix de sastre' que permet totes les interpretacions possibles. "En aquell moment es va intentar fer un desenvolupament d'això, però finalment no es va fer", afegeix. "És millor, perquè al final et permet marge d'interpretació", precisa.

Així doncs, el que queda clar és que una d'aquestes "eines" que la legislació dóna a la CNMV davant una situació com la que està vivint la borsa actualment és la possibilitat de tancar-la durant el temps que consideri apropiat. També sembla bastant evident que intentarà no fer aquest pas, entre altres coses perquè no ho ha fet mai, ni tan sols quan Wall Street sí que va tancar durant diversos dies (de l'11 al 17 de setembre) després dels atemptats de 2001.

En el mercat hi ha posicions oposades respecte a aquest assumpte. En general, es considera una mesura "excessiva", però hi ha veus que ho demanen, perquè la bossa està totalment espatllada. "Per exemple, pots veure una elèctrica perdent un 15% pel coronavirus i no s'entén gaire bé fins a quin punt pot afectar-la tant per caure d'aquesta manera. És ja tot desproporcionat", assenyala un expert consolat per Bolsamanía.

Al caos generalitzat contribueix el fet que les companyies, en la seva majoria, no estiguin comunicant encara a la CNMV l'impacte econòmic del coronavirus (probablement perquè ni elles mateixes no el saben encara). Seguint els criteris de l'organisme, si ja tinguessin els càlculs fets, haurien de fer-ho tan aviat com sigui possible, però aquestes comunicacions estan arribant amb comptagotes (entre les últimes destaca la de Santander). Això fa que encara resulti més difícil determinar l'abast de tota aquesta crisi.

Noticias relacionadas

contador