credit-suisse-finalise-son-accord-a-5-3-milliards-de-dollars-avec-la-justice-americaine

Credit Suisse té clar que la crisi del coronavirus deixarà una marca profunda a l'economia mundial, i també als mercats, que ja estan patint la incertesa que assola als inversors. El cop, diu, serà molt més fort a Europa que als EUA, i són les empreses del Vell Continent les que pitjor s'ho passaran. De fet, estima que enguany el benefici per acció caurà un 32%, mentre que estima una la reculada del 25% per a les cotitzades dels Estats Units.

L'entitat ha elaborat un nou escenari sobre els beneficis empresarials per a 2020 i 2021, tenint en compte la incidència de la pandèmia en els mercats. En el cas d'Europa, ha empitjorat els pronòstics: abans estimava que els guanys per acció caurien 'només' un 13%, i ara eleva aquesta xifra fins al 32%. No obstant això, per a l'any que ve augura un creixement del benefici del 25%.

En el cas dels EUA també ha rebaixat les seves estimacions, i ara espera que el benefici de les empreses caigui un 25% (estima que l'S&P 500 tancarà enguany a 2.700 punts, mentre que per a finals de 2021 veu a l'índex a 3.100), bastant menys que a Europa, encara que el rebot serà també inferior l'any que ve. I és que el pronòstic de Credit Suisse és que els guanys per acció de les companyies nord-americanes creixin un 20% el pròxim exercici.

Aquestes previsions deixen els beneficis de 2021 "al voltant d'un 10% i un 15% per sota dels nivells de finals de 2019 als EUA i Europa, respectivament", diuen els experts del banc suís, que creuen que l'"aturada total" per la situació de confinament decretada a tota Europa a causa del brot, i que s'està estenent pels Estats Units, durarà entre sis i vuit setmanes, prenent com a referència la quarantena que s'ha dut a terme a la Xina.

Però avisen que podria durar més, i llavors sí que veuen un gran "risc" per a les empreses nord-americanes. "Si el bloqueig econòmic dura sis mesos i les empreses dels EUA es desplomen, creiem que el benefici per acció caurà un 40% el 2020, i que només creixerà un 15% el 2021", diuen els analistes d'aquesta firma. És més, apunten que en aquest escenari, l'S&P 500 baixaria fins a 1.600 punts.

LA FI DEL MERCAT BAIXISTA

Malgrat tot això, Credit Suisse veu una mica de llum al final del túnel, i creu que la fi del mercat baixista és a prop. Com explica, "som a prop de la mitjana del mercat baixista, i el canal tendeix a tenir forma de 'V' després d'una recessió", per la qual cosa d'aquí a final d'any els mercats podrien registrar un increment del 15%."El mercat baixista registra un descens mitjà de pic a vall del 35%, i fins ara portem un 34%, la qual cosa suggereix que gairebé hem vist el mercat baixista tipus", diu l'entitat Suïssa.

Per això, i encara que reconeix que normalment les accions "triguen uns 46 mesos a tornar als pics anteriors", també és cert que "tendeixen a pujar un 20% des del seu punt més baix en els següents 3,5 mesos (ho aconsegueixen en només 2,5 mesos després d'una recessió)", per la qual cosa no veu gens forassenyat pensar que les bosses poden acabar l'any un 15% per sobre dels nivells actuals.

No obstant això, assenyala Credit Suisse, hi ha d'altres raons per pensar així. Es refereix al fet que "els governs faran el que sigui necessari", finançats pels bancs centrals, i això "hauria d'empènyer els inversors als actius reals", però també al fet que "les condicions monetàries o de liquiditat continuen sent favorables".

L'optimisme de l'entitat es recolza, a més, en el fet que hi ha "un model tipus per al pic en la taxa d'infecció i el retorn a la normalitat de l'activitat econòmica" que seguiran tots els països on ara la pandèmia és més dura, sense oblidar que "el subministrament comença a normalitzar-se a les regions que primer van experimentar el bloqueig", és a dir, a la Xina i la resta de països asiàtics.

Noticias relacionadas

contador