trump-prevoit-de-proposer-l-un-de-ses-conseillers-pour-diriger-l-ocde

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha comunicat aquest dijous que els Estats Units tornarà a imposar l'aranzel del 10% sobre l'alumini del Canadà.

"He determinat que és necessari i apropiat tornar a imposar l'aranzel del 10% a les importacions d'articles d'alumini en brut sense alear procedents del Canadà", ha indicat Trump en una declaració presidencial, publicada a la web de la Casa Blanca.

El mandatari ha afegit que la reimposició de l'aranzel, que entrarà en vigor el 16 d'agost, està en línia "amb l'aranzel imposat a aquests articles importats de la majoria dels països".

Trump va imposar taxes sobre l'acer i l'alumini importats de tot el món el 2018, al·ludint a motius de seguretat nacional. Després, al maig de 2019, va retirar els impostos al Canadà, argumentant que tots dos països havien trobat "mitjans alternatius satisfactoris per fer front a l'amenaça de perjudici a la seguretat nacional" que representaven les importacions d'alumini d'Ottawa.

Com a part de l'acord, els Estats Units i el Canadà van establir un "procés de monitoratge" del comerç d'acer i alumini entre ells i, en cas que les importacions augmentessin de manera "significativa", s'obria la porta a imposar un aranzel del 25% a l'acer i del 10% a l'alumini.

Ara, segons el mandatari, "les importacions d'alumini en brut sense alear procedents del Canadà (...) van augmentar substancialment durant els dotze mesos següents" a la seva decisió d'excloure Ottawa d'aquest impost. Trump ha especificat que l'augment ha estat d'un 87 per cent en comparació amb el període anterior i han superat "el volum de qualsevol any civil complet del decenni anterior".

"CONTRAMESURES" DEL CANADÀ

Després de l'anunci, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha avançat que Ottawa adoptarà "contramesures" en resposta a la reimposició de l'impost i ha precisat que aquestes inclouran "aranzels de represàlia dòlar per dòlar".

"Sempre defensarem els nostres treballadors de l'alumini", ha asseverat al seu compte a la xarxa social Twitter, i ha afirmat que l'Executiu canadenc ja ho va fer el 2018 i ho farà "de nou ara".

Per part seva, la vice-primera ministra canadenca, Chrystia Freeland, ha valorat en un comunicat que la decisió de Trump és "injustificada i inacceptable".

"L'alumini canadenc no soscava la seguretat nacional dels Estats Units, L'alumini canadenc reforça la seguretat nacional dels Estats Units i ho ha fet durant dècades, a través d'una cooperació incomparable entre els nostres dos països", ha defensat.

A més, ha criticat que la decisió arribi "en temps d'una pandèmia mundial i una crisi econòmica". "L'últim que necessiten els treballadors canadencs i estatunidencs són nous aranzels que elevaran els costos per als fabricants i consumidors, impediran el lliure flux de comerç i perjudicaran les economies provincials i estatals", ha continuat.

Així mateix, ha puntualitzat que, després de l'entrada en vigor l'1 de juliol de l'acord comercial T-MEC, és "moment" de "promoure la competitivitat econòmica d'Amèrica del Nord, no d'obstaculitzar-la".

Noticias relacionadas

contador