theresa may parliament commons jan16
Parliament TV

El govern britànic presentarà aquest divendres a la Cambra dels Comuns una moció per debatre l'Acord de Retirada de Theresa May, una fórmula per garantir l'ajornament del Brexit fins al 22 de maig. El text, però, necessitarà una altra votació en el futur para ser ratificat que també inclogui el suport del Parlament a la Declaració Política sobre les relacions futures amb la Unió Europea (UE).

La moció també ressalta que aprovar l'Acord de Retirada sol no és suficient per complir els requisits de ratificar el Brexit en la legislació local. "La votació dona al Parlament l'oportunitat de garantir aquesta extensió. Crec que tots estem d'acord que no volem estar en la situació de demanar una altra extensió", ha defensat la líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom.

El paquet de Brexit del govern, incloent-hi l'Acord de Retirada i la Declaració Política sobre la futura relació amb la UE, han estat rebutjats en dues ocasions pels diputats.

La primera ministra, Theresa May, demanarà als parlamentaris que aprovin una moció que dona llum verda a l'acord de divorci que va aconseguir amb la UE el passat mes de novembre. La moció ha estat presentada ja que la resta de líders de la UE va acordar ampliar la data de Brexit del 29 de març al 22 de maig només si l'Acord de Retirada era aprovat aquesta setmana.

Al text presentat, la Cambra dels Comuns "pren nota" de l'acordat durant el Consell Europeu de la setmana passada a Brussel·les i que si no dona el seu vistiplau a l'Acord de Retirada aquesta setmana, el termini perquè es produeixi la sortida del Regne Unit de la UE s'ampliarà només fins al 12 d'abril i que "qualsevol extensió més enllà del 22 de maig de 2019" exigiria al país celebrar les eleccions al Parlament Europeu.

Així mateix, en ser aprovada, els diputats expressen el seu "desig de deixar la UE amb un acord tan aviat com sigui possible" i que "no volen que hi hagi una extensió més llarga".

El govern vol amb aquesta moció que el Parlament debati només l'Acord de Retirada i si aconsegueix el suport considera que amb això haurà satisfet l'exigència formulada per la UE. No obstant això, el resultat no complirà els criteris de la legislació britànica perquè el paquet de sortida sigui formalment ratificat.

Per ratificar l'Acord de Retirada, el govern necessita tenir aprovació parlamentària tant de l'acord de divorci com de la Declaració Política sobre les relacions futures, per la qual cosa seria necessària una altra votació en el futur.

Noticias relacionadas

contador