Theresa May

Mercats i analistes intenten pair aquest dijous els esdeveniments de dimecres al procés del Brexit que no han aconseguit dissipar la incertesa. De tot el que ha passat destaquen tres fets: la immolació de la primera ministra, Theresa May; que l'únic punt d'acord al Parlament és que els diputats saben el que no volen, encara que no aconsegueixen un consens sobre el divorci i que hi ha pròrroga almenys fins al 12 d'abril.

Així les coses, durant les pròximes 24 hores, la primera ministra podria tornar a presentar el seu acord amb Brussel·les a Westminster per a una tercera votació. No obstant això, els números no li surten a la 'premier'. La seva oferta de dimissió a canvi del suport dels 'tories' partidaris del Brexit ha aconseguit atraure una vintena de diputats, però li segueixen faltant molts suports més per superar el tràmit a la Cambra dels Comuns. El passat 15 de gener, 432 parlamentaris (118 d'ells conservadors) van votar en contra i tan sols 202 a favor.

L'oferta de May de posar el seu càrrec a disposició del partit ha vingut acompanyada d'un calendari, just el que li reclamaven els seus companys. La seva sortida s'efectuaria abans de l'estiu, un cop sigui aprovat el seu pla sobre el Brexit i s'hagi culminat el desacoblament del Regne Unit del bloc comunitari.

Però aquesta proposta no ha convençut el DUP, el Partit Unionista Democràtic d'Irlanda del Nord, que ha confirmat que votarà en contra de la proposta de la 'premier', cosa que llança molts dubtes sobre les possibilitats que l'acord tiri endavant.

"Encara hi ha la possibilitat que Theresa May rebi suficient suport per al seu tracte", indica Neil Wilson, analista de CMC Markets. "Hem vist diversos parlamentaris 'tories' moure cap al seu acord, però sense el DUP es necessita el suport dels laboristes", prossegueix i afegeix: "Esperar que els parlamentaris laboristes recolzin el seu tracte és com caçar unicorns".

La primera ministra té ara altres 15 dies per fer-se seva la dita que a la tercera va la vençuda i aconseguir el suport de la Cambra britànica. Encara que diversos mitjans apunten que vol sotmetre a votació l'Acord de Retirada aquest mateix divendres, té més temps perquè el Parlament va votar dimecres a favor de la pròrroga que ja es donava per feta.

El 29 de març ha deixat de ser oficialment la data límit i el procés del Brexit s'ha estès fins al 22 de maig, si és que sorgeix un 'sí' dels Comuns. El 'dia D' passa el 12 d'abril si no hi ha pacte.

NO HI HA ALTERNATIVA

De la resta d'esmenes que es van presentar ahir, cap en va resultar recolzada. "Tota aquesta farsa va confirmar el que ja sabíem, que no hi ha majoria al Parlament per res", lamenta Wilson. "En absència d'un lideratge real, es fa impossible arribar a un consens viable", afegeix.

"Des del nostre punt de vista, sembla que ara hi ha quatre possibles formes d'avançar: l'acord de May, un 'no acord', un segon referèndum o un acord de May que inclogui una unió duanera permanent. (...)", apunten els experts de Danske Bank. "El següent pas és, probablement, una nova ronda de votacions dilluns, 1 d'abril", afegeixen aquests analistes.

Nombroses firmes d'inversió es posicionen perquè tot el drama conclogui sense acord. "Les opcions són cada vegada més limitades i s'especula amb una convocatòria electoral, tot i que creixen els temors que el Brexit s'acabi sense acord", comenta Lukman Otunuga, analista d’FXTM.

Els analistes de Berenberg són molt més optimistes i treuen diverses conclusions de les vuit votacions de dimecres. "El Parlament està clarament en contra d'un Brexit a la brava i, a més, hi ha més partidaris d'un acord encara més suau del que planteja la 'premier'", comenten. A més, "l'opció d'un nou referèndum no ha quedat completament descartada", ja que va ser l'opció més votada amb 268 diputats a favor, enfront de 295 en contra.

"Les votacions de dimecres no són més que el primer pas en el camí de trobar-se amb una majoria a la Cambra dels Comuns", conclouen els experts de l'entitat alemanya.

Noticias relacionadas

contador