ep la vicepresidenta tercera y ministra de asuntos economicos nadia calvino comparece en la comision
Pool

Amb una padrina com la cancellera alemanya, Angela Merkel, molts creuen que és segur que la ministra d'Economia espanyola, Nadia Calviño, acabi imposant-se com a nova presidenta de l'Eurogrup. L'eix franc-alemany tanca files amb la candidatura de l'antiga funcionària de les institucions europees i el president del Govern, Pedro Sánchez, es mostra raonablement optimista. Aquest dijous se celebra la primera ronda de votacions entre els candidats, però perquè Calviño sigui escollida avui mateix calen 10 vots, una fita difícil d'aconseguir, segons les travesses. Les probabilitats apunten que hi haurà segona volta, en la qual es preveu que es retiri el postulant que menys suports obtingui.

No serà l'espanyola. Les apostes la situen cos a cos amb el ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe, amb uns sis suports cadascun. La votació es fa país per país, i ja s'especula amb una aliança de forces per nacions o per partits, sent la primera la que més beneficia a Calviño, que compta amb el suport dels països del sud, a més d'Alemanya, França i s'especula amb uns altres sota la seva poderosa influència. La segona, en canvi, juga a favor de l'irlandès, ja que es faria amb els vots dels governs on manen els populars. El tercer candidat, el luxemburguès Pierre Gramegna, aglutinaria el vot liberal, però la seva victòria està pràcticament descartada .

La contesa pel comandament de l'Eurogrup després de la sortida del ministre de Finances portuguès, Mario Centeno, és transcendental en ple debat sobre el disseny del Fons de Recuperació després de la pandèmia. Amb un bloc comunitari molt polaritzat entre els qui donen suport a la proposta alemanya i francesa que preservi la grandària de 750.000 milions d'euros i la proporció de transferències (500.000 milions) i préstecs (250.000 milions) que va suggerir la Comissió Europea -i que es debatrà el 17 i 18 de juliol- i els qui volen retallar-la, Calviño i Donohoe es presenten com els paladins d'un i altre bàndols. Amb la presidència de torn de la cancellera alemanya al Consell Europeu de la Unió Europea (UE), emportar-se el lideratge dels ministres de Finances a casa seria un assoliment que obriria encara més el camí per aconseguir una ajuda del bloc comunitari que enaltís la solidaritat europea amb aquells països que més han sofert els estralls de la Covid-19 i als quals els costarà més deixar enrere la crisi.

Encara que no és un càrrec del més alt perfil, la presidència de l'Eurogrup és important, sobretot perquè el suport dels ministres de finances tendeix a ser crucial per fer front a les crisis econòmiques, col·locant al president de l'Eurogrup en una posició central. "Això es va demostrar el 2012 i 2015", assenyala Iain Begg, professor de la London School of Economics. (LSE).

A FAVOR I EN CONTRA

No obstant això, el fet que Espanya sigui part interessada -rebria la major quantitat dels fons de recuperació després d'Itàlia- pot suposar un escull per a la candidatura de la vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics. Però al seu favor, a més del suport de Merkel, que continua sent una de les veus rotundament decisòries Del bloc, alguns analistes destaquen que és l'única dona. A més, és una figura molt ben valorada a Brussel·les, ja que va ser directora general de Pressupost en la Comissió Europea abans que Pedro Sánchez la cridés a Moncloa per formar part del seu Govern; formalment està, de fet, en excedència del seu lloc en la Comissió. "El seu coneixement directe dels assumptes pressupostaris seria un actiu indubtable en vista dels temes que ocupen un lloc destacat a l'agenda política de la UE", comenta Begg.

D'altra banda, des que es va crear la funció del president de l'Eurogrup el 2004, cap espanyol no ha ocupat el càrrec, pel qual han passat el luxemburguès Jean-Claude Juncker (2004-2013), l'holandès Jeroen Djisselbloem (2013-2015 i 2015-2018) i el portuguès Mario Centeno (2018-2020). També va optar al lloc Luis de Guindos l'any 2015.

Si Calviño rep el vistiplau, els altres tres dels quatre càrrecs principals de la UE serien Charles Michel, Ursula von der Leyen i Christine Lagarde, amb David Sassoli com el cinquè component. A més de l'aspecte de gènere, per important que sigui, "i intrigant, donada la influència exercida per Merkel en els recents nomenaments de la UE", apunta el professor de la LSE en un article, la decisió sobre el nou president de l'Eurogrup també serà una prova decisiva de la direcció que pren la UE en la política econòmica. En particular, "indicarà quant consens hi ha sobre l'allunyament del paradigma econòmic que prevalia abans de la pandèmia".

CONTINUÏTAT O CANVI?

El compliment de les regles fiscals, la reducció del risc enlloc de compartir el risc, la no mutualització del deute, la parsimònia pressupostària i la responsabilitat nacional per errades en les polítiques han estat les principals característiques de de l'enfocament de la unió econòmica i monetària des de l'anterior crisi. A mesura que la magnitud del desafiament econòmic plantejat per la Covid-19 es fa cada dia més evident (fins i tot en els pronòstics econòmics més pessimistes d'aquest dimarts de la Comissió Europea), aquesta línia d'actuació "sembla cada vegada més insostenible", afirma Begg.

A més, des que Alemanya, en aliança amb França, va trencar amb els altres estats membres del nord en proposar un ambiciós paquet de recuperació de la UE, finançat per préstecs, l'equilibri polític ha canviat decisivament. "No obstant això, el viratge no pot donar-se per descomptat", almenys fins a conèixer el futur de Calviño, i "els riscos de perjudicar el projecte de la UE no han de subestimar-se", adverteix el professor de l'escola londinenca.

La reunió d'aquest dijous de l'Eurogrup tindrà lloc mitjançant vídeo conferencia. L'agenda oficial consisteix en la presentació del pronòstic provisional d'estiu de la Comissió, la situació pressupostària i la posició fiscal de la zona de l'euro i l'elecció del president de l'Eurogrup mitjançant votació secreta. Encara que no està previst, "sembla poc probable que no es discuteixi també el fons de Recuperació de la UE", apunten els experts de Rabobank.

Noticias relacionadas

contador