euro-tourbillon

Les previsions econòmiques de l'estiu de 2020 de la Comissió Europea (CE) indiquen que l'economia de la zona de l'euro es contraurà en un percentatge històric del 8,7% el 2020, i que tornarà a créixer un 6,1% al 2021. L'economia de la UE es contraurà un 8,3% en 2020 i creixerà entorn del 5,8% en 2021. Per tant, es preveu que la contracció el 2020 sigui significativament superior al 7,7% previst per a la zona de l'euro i al 7,4% per a la UE en conjunt a les previsions econòmiques de la primavera de 2020. El retorn al creixement al 2021 també serà lleugerament menys sòlid que el previst a la primavera.

Per països, Itàlia serà l'economia més castigada, amb un decrement de l'11,2 del PIB, seguida per Espanya, el PIB de la qual caurà al 10,9%, i França (-10,6%). Alemanya, en canvi, sofrirà menys del que es preveu i l'any que ve s'haurà recompost gràcies a uns plans d'estímul que equivalen al 4,7% del PIB i a un generós paquet d'avals del 40% del PIB. Quant als països nòrdics del club dels frugals que comparteixen l'euro, es preveuen reculades a Holanda (-6,8%) i Àustria (-7,1%).

A més, la Comissió Europea ha avisat que "els riscos entorn d'aquesta previsió són d'excepcional envergadura i apunten fonamentalment a la baixa". "La resposta política a tota Europa ha contribuït a esmorteir el cop per als nostres ciutadans, però aquesta continua sent una història de creixent divergència, desigualtat i inseguretat", ha declarat Paolo Gentiloni, comissari europeu d'Economia. "Per això és tan important aconseguir un acord ràpid sobre el pla de recuperació proposat per la Comissió per injectar tant nova confiança com un nou finançament a les nostres economies en aquest moment crític", ha advertit.

En general, l'economia de la Unió Europea (UE) experimentarà una profunda recessió enguany a conseqüència de la pandèmia de coronavirus, malgrat la resposta política ràpida i general a escala nacional i de la UE. "Pel fet que l'atenuació de les mesures de confinament va més lenta del que es preveia a les nostres previsions de primavera, l'impacte sobre l'activitat econòmica al 2020 serà més significatiu de l'esperat", ha explicat la Comissió Europea en un comunicat.

.

Noticias relacionadas

contador