Theresa May

El partit conservador de Theresa May incrementa la pressió sobre la primera ministra perquè estableixi un calendari del seu abandonament de Downing Street. El grup de 'tories' brexiteers, els diputats partidaris de l'abandó de la Unió Europea (UE) sense un acord han portat el seu joc al terreny del xantatge: si la 'premier' els dona la data de la seva dimissió, donaran suport al Parlament al seu acord.

La mandatària britànica ja ha vist com la Cambra dels Comuns ha tombat el seu Tractat de Retirada en dues ocasions, però no renúncia a la seva obstinació de sotmetre'l una tercera vegada a votació parlamentària. Però, això sí, amb garanties que la Cambra baixa de Westminster donarà suport al seu acord amb Brussel·les.

La 'premier' veu indicis que els diputats proclius a trencar en sec amb la UE podrien votar a favor de la seva proposta a contracor, en lloc d’arriscar-se que el Brexit se'ls escapi per complet de les mans. A això contribueix el motí dels diputats que han arrabassat a May el timó del Brexit aquest dimecres, quan es duran a terme una sèrie de votacions -anomenades 'vots significatius en argot parlamentària- que poden derivar en un divorci que impliqui una Unió Duanera o un tractat de comerç a la canadenca. Davant d'aquesta opció, preferirien donar el seu suport a la 'premier'.

Durant la sessió d'aquest 27 de març, els parlamentaris presentaran les seves propostes que poden abastar un ampli rang d'opcions: el mateix acord de May, una sortida sense pacte, un altre referèndum, revocar l'Article 50, un tractat de lliure comerç amb unió duanera o romandre al mercat únic.

Per aquests motius, els 'brexiteers' temen que el procés iniciat pels Comuns l’anomenat 'Brexit lent': una pròrroga llarga que derivi en un divorci en què es mantinguin estrets lligams amb la UE.

Boris Johnson, un dels principals opositors de May, va semblar aplanar el camí per acceptar l'acord de May. En declaracions a The Telegraph el va descriure com un "tracte terrible, alguna cosa al qual em vaig oposar amb amargor durant molt temps". No obstant això, va dir que necessitava "veure que la segona fase de les negociacions serà diferent de la primera". A més, va destacar el risc que no votar l'acord pugui dur al fet que no hi hagi Brexit.

Noticias relacionadas

contador