ep comision europea 20200422142106
Junta

L'euro cedeix terreny per sota dels 1,0750 dòlars aquest divendres, fins a un mínim d'un mes, després de la falta de consens i d'una proposta dels líders europeus per a l'anomenat 'Pla Marshal' de reconstrucció després del virus. Immediatament després de la reunó del Consell Europeu, les vendes en l'euro van ser limitades, però aquest divendres ha seguit la pressió sobre la divisa comunitària a mesura que augmenta el diferencial entre els bons italians i el bund alemany.

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han clos la cimera per videoconferència sense grans avanços sobre la creació d'un fons de recuperació que rellanci l'economia del bloc una vegada superada la pandèmia de Covid-19 i han encarregat a la Comissió Europea que elabori una proposta concreta sobre aquest.

Les conseqüències s'han deixat notar immediatament al mercat de bons. Els inversors europeus s'han llançat a la compra del Bund alemany aquest divendres i han descartat especialment l'italià, a l'espera que S&P revisi la qualificació de la tercera potència de la Zona Euro. El país transalpí té un ràting actualment de 'BBB', però amb una perspectiva negativa, per la qual cosa existeix el risc d'una baixada donat el fort augment del dèficit pressupostari en 2020.

En concret, la rendibilitat del Bund és a -0,45% aquest divendres, amb una caiguda de gairebé el 6% i la de l'italià puja un 0,65% per sobre del 2%. Quant a l'espanyol, la rendibilitat és a l'1,04, amb una caiguda del 0,8%.

No obstant això, els experts criden a la calma, i recorden que el Banc Central Europeu (BCE) actuarà com a garant dels bons de l'Eurozona en última instància a través dels seus pantagruèlics programes de compres. Per tant "el considerable nombre de posicions curtes que hi ha en l'euro corren el risc de ser escanyades", avisa Stephen Inees, analista de Axicorp.

Els PMI preliminars d'abril van confirmar una forta deterioració addicional dels ja històricament febles nivells de març. Si bé el sector de serveis continua sent el més afectat, la manufactura comença a encaixar el col·lapse de l'activitat del sector serveis. "A Alemanya li està anant millor que a la resta, la qual cosa brinda una mica de suport a la moneda única. Encara així, les perspectives d'una recuperació asimètrica desafiaran el disseny de la resposta política europea. I per a l'euro, aquí és on es troba el quid de la qüestió", comenta Innes.

En tot cas, als gràfics de l'euro/dòlar s'aprecia que el 'bitllet verd' comença a apreciar-se una altra vegada contra la moneda única. "I tot indica que es dirigeix a l'important suport que presenta als mínims de principis de 2017 (1,03394) i aquí és on es troba la clau de cara als pròxims mesos", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

De manera que la perforació d'aquest suport, amb els seus rebots contra tendència o fases de reacció, "el pot projectar durant els pròxims mesos cap a l'important suport que li confereix la base del canal baixista, ara en aproximadament 0,92 dòlars/euros. Per tant, la paritat és un escenari totalment factible avui dia", assegura l'expert.

Noticias relacionadas

contador