• "La reparación del vehículo puede hacerse en términos razonables", asegura la sentencia
  • El juez rechaza la anulación porque el vendedor no tenía conocimiento del fraude a la hora de la venta del coche
volkswagen12

Un jutjat de primera instància de Torrelavega (Cantàbria) ha desestimat l'anul·lació de la venda d'un vehicle Volkswagen pel cas dels motors trucats pel fet de rebaixar les emissions d'òxid de nitrogen, la qual cosa representa la primera decisió d'un jutjat a Espanya per l'anomenat 'cas Volkswagen'. El jutge rebutja aquesta anul·lació en no haver-hi proves que el venedor "tingués coneixement que el vehicle tenia instal·lat un programari malintencionat" i pel fet de poder fer-se una reparació del vehicle "en termes raonables".

“No puede aseverarse que se haya producido un error relevante” ya que “el vehículo es apto para la circulación”, asegura el juez.

En una sentència a la qual ha accedit el diari El País, el jutge Pablo Fernández de la Vega assegura que no existeixen proves “ni tan sols de manera indiciària” que el venedor conegués l'existència del trucatge del motor del Volkswagen Tiguan venut. Segons el jutge, en aquest cas “no es pot asseverar que s'hagi produït un error rellevant” ja que “el vehicle és apte per a la circulació” i no hi ha lleis ni a Espanya ni a la Unió Europea que puguin ordenar una paralització dels vehicles afectats pel frau.


El grup Volkswagen va admetre al setembre de l'any passat que havia modificat fins a 11 milions de cotxes dièsel de la marca mitjançant un programari informàtic que reduïa automàticament l'emissió d'òxid de nitrogen durant la revisió d'aquests vehicles. Un cas que es va emportar-se per davant alts càrrecs de l'empresa, entre ells el seu CEO als EUA, Michael Horn. Els vehicles afectats a Espanya arriben a unes 700.000 unitats.


La reclamació anava dirigida contra dues empreses: d'una banda, Volkswagen Audi España, i de l’altra, Parte Automóviles, concessionari oficial del grup a Torrelavega. Respecte de la disputa contra el fabricant, el jutge afirma que en no haver-hi cap vincle contractual amb el demandant, la demanda queda desestimada. Quant al litigi contra el concessionari, el jutge anul·la les pretensions del comprador per la falta de proves del coneixement del venedor respecte de la modificació del programari, per la qual cosa l’"error" no té conseqüències directes sobre la validesa del contracte.


Pablo Fernández de la Vega admet, no obstant això, que "és inqüestionable que s'han contravingut en alguna mesura” les obligacions del venedor, però no creu que això “pugui prosperar” ja que caldria precisar i quantificar els danys del cotxe. El magistrat també al·ludeix a la consciència ecològica del comprador a l'hora de tombar la reclamació. Referent a això, el magistrat assegura que el demandant no ha demostrat una especial consciència mediambiental i que tampoc no és membre de cap associació ecologista a la qual faci aportacions econòmiques periòdiques.

contador