pallete telefonica presentacion resultados

Telefónica va reduir durant el passat exercici la seva factura fiscal a Espanya. En total, ‘va pagar’ 1.809 milions d'euros en impostos, gairebé un 33% menys que l'any anterior. Una retallada que recull, sobretot, la xifra milionària que li va retornar Hisenda per pagar impostos en excés en 2009 i 2010.

  • 4,01€
  • 1,21%

Es tracta dels 702 milions d'euros de “devolució extraordinària” que va determinar el Tribunal Económico Administrativo Central (TEAC) a mitjans de l'any passat, “corresponents a impostos pagats en excés en 2009 i 2010, respectivament, més 201 milions d'euros d'interessos en indemnització”, segons recull Telefònica als seus comptes anuals.

“A nosaltres ens correspon una contribució tributària de tot el grup de 8.700 milions”, va ressaltar aquest dijous el president de la ‘teleco’ José María Álvarez-Pallete durant la roda de premsa de resultats anuals. En concret, la seva contribució va ser de 8.705 milions d'euros. Una xifra que és significativament menor a la de 2018, en què no va arribar als 10.118 milions d'euros.

D'aquesta manera, la contribució fiscal de Telefónica (durant un any en què el seu benefici net es va retallar un 65%), és menor als seus mercats principals. No sols es va reduir a Espanya, també al Brasil, on va passar de 3.885 milions d'euros el 2018 a 3.110 milions el 2019. Al seu país estratègic d'Amèrica Llatina (i l'únic del qual no es planteja sortir, o rebaixar-hi la seva posició) també va tenir un extraordinari fiscal per una decisió favorable, en aquest cas el 2018, del Tribunal Superior de Justícia brasiler, que va significar un benefici rècord per a la filial (1.892 milions d'euros), que durant aquest 2019 que acaba de concloure s'ha reduït un 44%.

Després del Brasil i Espanya, el tercer país on el seu pagament a Hisenda és més gran és Alemanya, amb 902 milions d'euros; seguit de l'Argentina (738) i el Regne Unit (604 milions), segons recull Telefònica en els seus comptes anuals.

A favor DE LA ‘TAXA GOOGLE’

Al marge de la xifra d'impostos en si, Álvarez-Pallete es va posicionar aquest dijous a favor de la nova ‘taxa Google’. “Esmena una anormalitat i ho veiem amb naturalitat”, va concloure el primer executiu de Telefónica. I va aprofundir en els motius. “Es tracta d'esmenar una anormalitat tributària, no perquè vagi contra ningú, sinó perquè el món està canviant, i les regles fiscals que tenien aplicació per a un món més físic, analògic, són diferents de les que cal aplicar al món digital”.

“Quan hom tenia una fàbrica, hi entraven matèries primeres i en sortia un producte; la imposició es feia en aquest punt; i quan un producte físic saltava una frontera, la imposició es feia aquí, via importacions, exportacions o aranzels. Ara, quin és el producte digital? L'actiu és un servidor que està a qualsevol lloc menys on té lloc el fet imposable, perquè el fet imposable sóc jo, l'usuari dels serveis digitals”, va asseverar Álvarez-Pallete.

“S'esmena una asimetria, perquè Telefónica, en generar ingressos digitals a Espanya, tributa a Espanya. Quina és la diferència entre una anomenada IP d'un telèfon de quarta generació d'una anomenada ‘over the top’ de qualsevol d'aquestes plataformes?”, es va preguntar sobre el tema de les línies difoses de la nova realitat digital.

Noticias relacionadas

contador