ep antonio brufau presidente de repsol
EUROPA PRESS - Archivo

Repsol va perdre 487 milions d'euros durant el primer trimestre de 2020. "La volatilitat de les matèries primeres internacionals (petroli i gas) va impactar de manera extraordinària sobre la valoració dels inventaris de la companyia, amb un efecte negatiu de 790 milions, a causa principalment d'aquest efecte patrimonial", la qual cosa va provocar aquestes pèrdues netes, ha explicat la petroliera. El resultat net ajustat del primer trimestre de 2020 va ascendir a 447 milions, un 28% inferior al del mateix període de 2019. Durant el primer trimestre de 2019, la companyia va obtenir un benefici net de 608 milions d'euros.

  • 14,77€
  • 0,82%

La cotització mitjana dels petrolis Brent i WTI va disminuir un 21% i un 17%, respectivament, respecte als primers tres mesos de 2019. Així, al tancament del trimestre, el Brent cotitzava per sota de 20 dòlars per barril. En el cas del gas, els descensos van ser encara més bruscos, amb caigudes que van oscil·lar entre el 36%, en el cas de l'Henry Hub, i el 56% en el de l'Algonquín.

Repsol ha subratllat que el benefici net ajustat de 447 milions s'ha aconseguit "en un context d'extraordinària dificultat, marcat per la brusca i profunda caiguda dels preus del petroli i del gas, l'enfonsament de la demanda pel Covid-19 i el paper de servei públic essencial exercit per Repsol en la crisi sanitària global".

Després d'analitzar l'entorn econòmic, Repsol ha adoptat un Pla de Resiliència per a 2020 que contempla reduccions afegides de més de 350 milions d'euros en les despeses operatives i de més de 1.000 milions en les inversions, així com optimitzacions del capital circulant pròximes a 800 milions respecte al pressupost de l'inici de l'any.

Malgrat aquest context tan complicat, la companyia ha reiterat el seu compromís de remuneració a l'accionista durant 2020. Per tant, es preveu que el mes de juliol s'abonin 0,55 euro per acció, sota la fórmula de 'scrip dividend', en substitució del dividend complementari, després que l'aprovi la pròxima junta general d'accionistes. Repsol manté així el seu compromís d'una retribució total a l'accionista al 2020 d'1 euro per acció.

La petroliera ha subratllat que compta amb una folgada liquiditat financera, que a tancament de març li permet cobrir els seus venciments de deute a curt termini i més enllà, fins a l'any 2024 inclòs, sense necessitat de refinançament. Repsol es va reforçar a principis d'abril amb dues emissions de bons per un import total de 1.500 milions d'euros, a cinc i deu anys, respectivament, amb una demanda que va superar més de 2,6 vegades l'oferta. Així mateix, va incrementar les línies de crèdit compromeses al 2020 en 1.300 milions d'euros.

El deute net a 31 de març va arribar els 4.478 milions d'euros, comparat amb 4.220 milions del tancament de l'exercici anterior. En línia amb el seu Pla de Resiliència 2020, Repsol estima que el deute net de la companyia no s'incrementarà a tancament de l'exercici respecte a 2019.

ACCIÓ DAVANT EL COVID-19

En aquest difícil context per la pandèmia del Covid-19, Repsol ha prioritzat el seu compromís de garantir el subministrament de productes i serveis energètics indispensables per a la societat sobre els criteris habituals de rendibilitat, segons ha precisat la companyia.

"Estic orgullós de la manera com Repsol s'ha adaptat a aquest escenari, i ha emprat totes les seves capacitats tecnològiques, industrials i humanes també per lluitar contra el coronavirus. La nostra companyia compta amb una cultura de disciplina, flexibilitat i cooperació que ens permet afrontar reptes com el que aquesta crisi està representant. Aquesta cultura també és fonamental per resoldre els desafiaments als quals s'enfronta la nostra indústria, davant els quals reafirmem el nostre compromís de liderar la transició energètica", ha destacat el conseller delegat del grup, Josu Jon Imaz.

ÀREES DE NEGOCI

El negoci Comercial i Renovables va obtenir un resultat de 121 milions d'euros, comparat amb 137 milions al mateix període de 2019. Les restriccions imposades per a combatre el coronavirus van reduir la demanda i van afectar l'àrea de Mobilitat. Per part seva, GLP també va reduir les seves vendes a causa de l'impacte que el Covid-19 va tenir en el sector de l'hostaleria i la restauració i a les temperatures més elevades registrades al gener i febrer.

Pel que fa al negoci Industrial, va augmentar el seu resultat un 6%, fins als 288 milions d'euros, que comparen amb els 271 milions obtinguts durant el primer trimestre de l'any anterior. El negoci va aconseguir compensar la influència negativa del volàtil entorn de preus i la reducció de la demanda, que van afectar principalment l'àrea de Refinament.

Respecte a Química, l'àrea es va veure afectada pels manteniments a les seves instal·lacions de Sines i Tarragona. A més, des del començament de la pandèmia va ajustar les seves operacions per la caiguda de la demanda de sectors com l'automobilístic i l'augment en altres vinculats amb la sanitat i l'alimentació, vitals en la lluita contra el Covid-19, per als quals les seves matèries primeres són indispensables.

Finalment, el negoci d'Upstream va aconseguir un resultat de 90 milions d'euros, comparat amb els 323 milions aconseguits entre gener i març de 2019, llastrat principalment per la caiguda extraordinària dels preus de les matèries primeres de referència internacional. La producció mitjana va augmentar un 1,4%, fins als 710.300 barrils equivalents de petroli al dia.

Noticias relacionadas

contador